Al eerder schreef ik een stukje over de IT arbeidsmarkt en dat er niets mis is met het imago van de IT bedrijven, maar wel met dat van de grote acht.

Dat blijkt nu ook wel een beetje uit de cijfers die Computable boven water heeft gehaald uit de jaarverslagen (goed stukje journalistiek) van de grote vijf (drie andere hebben geen losse cijfers over Nederland). Het aantal personeelsleden bij deze grote vijf IT spelers is met 3800 man, oftewel ruim 10%, gedaald. Dat is wel minder dan in 2009, toen er 5321 mensen minder werkte aan het eind van het jaar dan het begin van het jaar.

In totaal zijn er dus in twee jaar tijd ruim 9.000 mensen minder werkzaam voor de vijf grote IT bedrijven dan daarvoor. 9.000 man op de totaal ruim 41.500 man is ruim 21%. De bedrijven zijn dus met 1/5 gekrompen.

Getronics is in absolute aantallen (ruim 1.000 man) de grootste daler van het jaar, Ordina is procentueel met 21,6% de grootste daler. Daar zaten wel twee verkochte bedrijven in waar totaal 335 medewerkers werkte.

Overigens is het niet enkel bij de allergrootste, ook middelgrote speler Inter Access is van 800 naar 500 man terug gegaan in enkele jaren tijd.

Voor een totaaloverzicht van de grote vijf (Atos, Ordina, Cap Gemini, Logica en Getronics) verwijs ik naar deze analyse (met alle aannames en nuances erbij).

Conclusie

Er spelen hier een aantal zaken. Zoals (hopelijk) bekend geloof ik sterk dat geen van deze spelers over 10 jaar nog zal bestaan. Organisaties waar personeel de primaire asset is (en dat zijn IT dienstverleners) en de overheid geen directe of indirecte invloed heeft zullen terug gaan naar aantallen onder dunbars number (150). Deze organisaties zijn daar natuurlijk niet op ingericht, dus ik verwacht niet dat ze het zullen redden.

Op de korte termijn zien we de markt nu aantrekken. Er zal een stortvloed aan campagnes en aandacht komen verwacht ik om de imagoschade weer ongedaan te maken en nog deze mensen aan te trekken. Velen zijn het namelijk beu, zie ook de reacties op de computable artikelen en gaan voortaan wel zelfstandig aan de slag. Dat geeft immers niet minder zekerheid zo blijkt elke keer weer, maar wel meer geld in de betere tijden.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


325 views | Reageer (3 reacties)
 • NumoQuest

  ALs IT-er in hart en nieren kan ik het hier weer helemaal met je eens zijn. De groten zijn bijzonder arrogant in hun doen en laten en hebben veel pretenties maar kunnen jammer genoeg niet altijd waarmaken wat ze pretenderen. Een bijkomende factor in deze is dat talentvol en werkelijk professioneel personeel na een kennismaking inderdaad naar de kleineren gaan of voor zichzelf beginnen.

  Die naams en reputattieschade kun je nu eenmaal uiteindelijk niet meer ongedaan maken. Wat dit op termijn voor deze groten zal betekenen? Time will tell.

 • Eens met je visie mbt. dat geen van deze spelers over 10 jaar nog zal bestaan.
  Bestaansrecht obv. het onderscheidend vermogen neemt steeds verder af.
  Het sec uitventen van ‘handjes’ resulteert in niets anders dan ‘prijs vechten’.

 • Pingback: Failliet vanwege personeelsgebrek | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn