Minister Henk Kamp van sociale zaken heeft de laatste dagen weer flink van zich laten horen met zijn beleidskeuzes over de arbeidsmarkt en met name de instituten die we vanuit de overheid financieren op dit gebied.

Hij trekt de stekker uit de Raad voor Werk en Inkomen. Hij kan namelijk ook, zo stelt hij, bij het SCP terecht. Nu begrijp ik persoonlijk niet waarom de RWI 5 miljoen euro moet kosten, dus vanuit die optiek volkomen terecht. Echter vond ik het RWI nu juist één van de beter functionerende instituten die tenminste af en toe nog met een degelijk rapport naar buiten kwam. Misschien wel doordat ze zoveel geld hadden, hoewel ik ook denk dat je zo’n instituut met een budget van enkele tonnen per jaar makkelijk kan runnen.

UWV

Daarnaast grijpt hij hard in bij het UWV. Het budget wordt verminderd met 500.000.000 euro tussen 2012 en 2015. Wederom een bedrag dat natuurlijk belachelijk is dat überhaupt aan het UWV wordt uitgegeven, maar aan de andere kant kiest men voor een hele vreemde manier van bezuinigen.

Een bezuiniging van 100 miljoen euro op het re-integratiebudget voor WW-ers. Dit betekent dat dit budget geheel verdwijnt.

Een bezuiniging van 100 miljoen euro op bemiddeling van werkzoekenden.

De algemene taakstelling bij UWV uit deze en de vorige kabinetsperiode telt op tot 299 miljoen euro voor de periode 2012-2015. UWV vult dit bedrag onder andere in door besparingen op ICT, huisvesting en staf en een heroverweging van taken. Verder wordt  wet- en regelgeving vereenvoudigd. Van de 299 miljoen wordt 127 miljoen op een later tijdstip ingevuld, nog voor de zomer van 2011.

Verder zal het budget van UWV nog verminderen vanwege een verwachte daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. UWV gaat ervan uit dat het hierbij gaat om ongeveer 100 miljoen. In totaal daalt het budget van UWV dus met circa 600 miljoen.

Het re-intragratie budget voor WW’ers verdwijnt. Juist dat wat nuttig is gaat dus weg blijkbaar, immers, is het UWV er niet om mensen aan een nieuwe baan te helpen?

Het aantal vestigingen daalt van 100 naar 30 en er gaat dus 100 miljoen minder naar bemiddeling. Wederom: dat is toch de kerntaak? Totaal verdwijnen er 5.000 tot 6.000 banen, waarvan 900 per 1 januari 2012 al.

Voor de klanten van UWV hebben de bezuinigingen  ingrijpende gevolgen. Uitkeringsgerechtigden krijgen meer eigen verantwoordelijkheid bij het zoeken naar werk en zullen meer gebruikmaken van dienstverlening van bijvoorbeeld uitzendbureaus. In de eerste drie maanden kunnen WW-ers alleen gebruikmaken van de kostenloze openbare digitale dienstverlening (onder andere vacaturesysteem, elektronische registratie van werkzoekenden, informatie over werk en opleidingen en enkele digitale hulpmiddelen). WW-ers die tussen drie en twaalf  maanden werkloos zijn, kunnen e-coaching krijgen door een werkcoach van UWV. Voor een beperkt deel van de klanten is er nog face-to-face dienstverlening mogelijk.

Men heeft dus de e-dienstverlening hoog in het vaandel. Op zich tot daar aan toe, als internet man ben ik voor. Maar zoals Marc Drees al perfect omschrijft is één ding zonder twijfel al jaren het grote drama bij het UWV: de IT en de online dienstverlening. Werk.nl is het paradeplaatje van weggegooid overheidsgeld. Herinneren we ons 2008 nog toen er 87 miljoen euro door de WC werd gespoeld vanwege een mislukt ICT project? Ook het FNV maakt zich grote zorgen omdat men in het e-doolhof terecht komt. Nu ben ik het zelden met het FNV eens, maar dit keer hebben ze wel gelijk. Bij het UWV werkt de ICT namelijk gewoon niet. Het is daar nog erger dan bij de belastingdienst.

Mijn advies

Ik zal dan zo arrogant zijn om de heer Kamp (niet dat hij dit zal lezen) mijn advies te geven. Schaf het hele UWV af. Begin opnieuw. De organisatie is door en door ziek, zoveel is nu wel duidelijk. Miljoenen verslindende ICT projecten die leiden tot de meest dramatische sites en producten waar zelfs Microsoft nog van kan leren als het op gebruikersonvriendelijkheid en onbetrouwbaarheid gaat.

Denk vervolgens eens goed na over de kernfunctie van het UWV. Voor wie is het? Zoals Leonie al omschreef: niet voor de hoger opgeleide. Maak daarin een heldere keuze en als je die keuze niet kan maken vanwege de politieke gevoeligheid, zorg dan dat je wel al je doelgroepen bedient en doe dat niet zoals nu. Geef dan aparte werkcoaches voor hoger en lager opgeleiden bijvoorbeeld.

Maak wat IT betreft zoveel mogelijk gebruik van bestaande standaarden en bestaande producten. Werk.nl zou gewoon op standaard jobboard software moeten draaien. Niets zelf ontwikkelen. ikkan.nl is ook zo’n drama omdat er een vaste database achter zit die ooit door het UWV zelf bedacht is. Stop met dingen zelf te bedenken, het is allemaal al bedacht.

Zorg dat je juist die functie vervult die anderen niet vervullen. Dus geen nieuw jobboard, nergens voor nodig, die hebben we genoeg. Misschien een goede verzameling van alle vacatures, bijvoorbeeld via jobfeed, die je dan besloten aanbiedt aan alle werkzoekenden.

Niets mis met goede coaching, CV services, etc voor de werkzoekenden die daar moeite mee hebben. Geef de mensen die daar behoefte aan hebben wel mogelijkheid tot opleiding of omscholing.

Maak in ieder geval heldere keuzes. Voor wie ben je er? Wat wil je die mensen bieden? En waar ga je samenwerken met derden. Maak tot slot ook de keuze: alles dat er al is, doen we in ieder geval niet zelf!

De reden dat ik begon met: heft het UWV op is eenvoudig. Ik geloof niet dat een bestaande, logge, grote, bureaucratische organisatie als het UWV een dergelijke transitie kan doormaken. Het kan 100 keer goedkoper als je opnieuw begint. Dus: schaf het UWV af, bouw een nieuwe organisatie van de grond af op, met heldere doelstellingen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


737 views | Reageer (4 reacties)
  • NumoQuest

    YUP!

  • Danielle Teclegiorgis

    Mooi geschreven Bas. Ik ben het hier helemaal mee eens. Afbreken en opnieuw beginnen en aansluiten bij wat er al bestaat!

  • Wil

    Je gaat wat makkelijk voorbij aan de honderdduizenden WAO/WIA/Wajong/WW-uitkeringen die het UWV regelt en waarvoor ze de keuringen doen….

  • Klopt. Ik denk namelijk dat je de controle los moet koppelen van de stimulans / bemiddeling. Je moet dus kerntaken bedenken en met kleine organisaties een focus hebben op een kerntaak. De beoordeling voor uitkeringen zou los moeten staan van de bemiddeling en hulp aan de uitkeringsgerechtigden om terug te keren.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën