Midweeks leesvoer

Door Bas van de Haterd op 16-03-2011 12:41.

Gezien mijn vakantie de laatste… bijna twee weken stond mijn RSS reader vol met informatie. Aangezien ik die toch even door moest nemen leek het me wel sociaal om de, voor mij belangrijkste werkgerelateerde informatie even te delen. Alles valt natuurlijk in het niet bij het echt belangrijke nieuws (Libië en Japan), maar toch.

Laten we beginnen met de marktcijfers. De werkgelegenheid is in 2010 gekrompen in Nederland. De sterkste krimp in 15 jaar zelfs. Die had ik niet zien aankomen.

Nieuws uit België dan, Schoenenwinkel Torfs en Microsoft zijn daar werkgever van het jaar geworden. In Nederland hebben ‘top bedrijven’ een tekort aan young professionals. Nou ja, top bedrijven is hier een bijzonder begrip, klanten van CRF is een betere term, maar dat bekt minder goed in de media.

41% van de ICT’ers zegt dat Linkedin een rol heeft gespeeld bij het verkrijgen van de huidige baan of opdracht. Waar waren de tijden dat ik voor gek werd verklaard dat Linkedin belangrijk zou worden bij werving…

Barclays geeft zijn baas een miljoenenbonus, SNS begrijpt dat dat niet gepast is en geeft geen bonus. Heineken ontwijkt het woord bonus en geeft gewoon 10% meer salaris aan de topman. Benieuwd of de medewerkers er dit jaar ook 10% bij krijgen. Als de man net een dochter heeft gekregen zitten de vrouwen bij Heineken in ieder geval goed.

Godfried van Loo lanceerde de vacaturelandkaart, Marc Drees vind het niets.

Nederland krijgt steeds meer kleine bedrijven. De gemiddelde bedrijfsomvang neemt al jaren af. Het aantal ondernemers neemt ook toe, inmiddels tot 1,1 miljoen Nederlanders (11,8%). Een positieve trend denk ik, maar wel één met grote gevolgen. Gelukkig komt er ook een onderzoek naar pensioenen van ZZP’ers, ik vrees met dit kabinet echter dat de oplossing er één zal zijn voor het verkeerde probleem.  In België neemt het aandeel startende vrouwen als onderdeel van de starters toe.

Als we het dan toch over vrouwen hebben: het aandeel van vrouwen in de top in Nederland blijft beperkt. Misschien komt dit doordat het eerste kind de werklust tempert. Toch werken ze meer uren voor minder geld (over effectiviteit wordt niets vermeld). In België wil men in ieder geval dat 1/3 van de top posities door een vrouw wordt ingevuld, daarvoor komt er een wet. Verstandig vanuit het perspectief dat kleine besturen met meer vrouwen beter functioneren. In Groningen is het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit in ieder geval gestegen tot 17%.

Er was minder ziekteverzuim rond carnaval. Blijkbaar is men na de recessie toch iets beter met het netjes gaan werken.

Een kwart van Nederland valt in slaap tijdens het werk, of heeft in ieder geval vermoeidheidsverschijnselen. Toch is vrijwilligerswerk is steeds populairder, Nederland doet bijvoorbeeld is erg populair, net als 7 days of inspiration. Blijkbaar wordt het steeds belangrijker om iets zinvols te doen, misschien iets om over na te denken in uw organisatie?

Tot slot voor iedereen die altijd zich afvraagt waar ik de tijd vandaan haal? Bloggend personeel is gewoon veel productiever.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


117 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën