Stack overflow careers 2.0

Door Bas van de Haterd op 25-02-2011 10:33.

Wattum? Zullen de meeste van u denken bij het lezen van deze titel. Hij is dan ook niet zo goed gekozen, maar meer functioneel beschrijvend. Stack Overflow is een bedrijf, van Joel Spolsky. Voor de mensen die niet in de IT zitten of gezeten hebben, één van de betere software architecten van de wereld (volgens mijn oud collega’s die hier verstand van hadden) en iemand die zijn personal branding op dat gebied dan ook erg goed op orde had (blogger, spreker, etc). Waar hij vooral goed in is, is het nadenken over hoe iets moet lopen en daarop zijn architectuur aanpassen. Hij blogde op Joelonsoftware.com en had daarbij een jobboard. Stackoverflow is een Q&A site voor programmeurs en daar hebben ze nu een relaunch gedaan van hun carrière deel, waar een aantal interessante onderdelen in zitten.

Op het blog kondigt Joel dit aan als ‘career 2.0‘. Zoals Joel denkt volledig klant (in dit geval kandidaat) centraal.

Een paar unieke features

  • De CV database is invite only.

Je kan enkel via een invite je CV er aanmaken. In de vorige variant koste dit geld (eenmalig $19), wat natuurlijk niet logisch is. Werknemers / werkzoekenden betalen geen geld. De reden is dat men een drempel wil hebben tegen vervuiling, op zich niet onlogisch. Dat is nu dus ondervangen met een invite only systeem, waarbij leden ook weer nieuwe mensen kunnen uitnodigen. Leuk gedaan, je houdt het ook een beetje exclusief op die manier, waarop je trots bent er een profiel aan te mogen maken.

  • Leuke profielen met koppelingen

Een kandidaat kan, een beetje zoals Linkedin, profielen aanmaken. Zo ziet diet van Joel zelf er bijvoorbeeld uit. Bijzonder in de profielen zijn 2 dingen. Het eerste is de ‘likes and dislikes’ in technologies. Niet proberen vast te stellen welke taal iemand echt kent (redelijk kansloos in de IT, ik ken mensen die zich expert in java vinden en mensen die 6 keer beter zijn, maar zichzelf gemiddeld noemen omdat ze Ruby on rails veel beter beheersen). Je kan wel aangeven welke talen je leuk vind, maar vooral ook welke niet.

Het tweede, en dat maakt het echt leuk, is de combinatie met Stack Overflow zelf. De antwoorden die hij gegeven heeft op vragen van anderen. Beginnende met de ‘beste antwoorden’ volgens de Stack crowd (je kan stemmen op het beste antwoord). Op die manier zie je dus meteen terug hoe iemand denkt en wat iemand een beetje kan. Erg leuk gedaan, volgens mij een hele waardevolle toevoeging. Een verdere uitvoering van Linkedin’s ‘best answers in’ zeg maar.

  • Actief en passief

Als kandidaat kan je aangeven of je actief of passief bent. Vergelijkbaar met Linkedin’s ‘career oppertunities’ aan of uit zetten, met één heel groot (en belangrijk) verschil. Als je passief bent krijgen ze niet je gegevens te zien. Van veel IT’ers verneem ik nog dat ze toch gewoon (hoewel dit tegen de wet is) benaderd worden door recruiters voor een baan, ook al heeft men career oppertunities uit staan. Hier kan je wel gewoon je profiel online houden, maar niet zichtbaar zijn. Men kán je dan wel benaderen, via de site zelf, maar als kandidaat kan je die personen blocken, alle job invites blocken, etc. De kandidaat in volledige controle.

Voor werkgevers

Voor werkgevers zit er een betere search op. Helaas is de test die men geeft maar heel beperkt. Ik kan bijvoorbeeld wel 3 kandidaten vinden op jquery in omgeving Utrecht, maar omdat ik slechts een test account heb (gratis voor iedereen) krijg je toch de standaard publieke profielen.

Leuk vind ik wel dat ze in een paar dagen tijd 2.600 actieve en 21.000 passieve kandidaten hebben weten te strikken. Met name ook die verhouding is erg leuk om te zien en in de toekomst ook bij te houden.

Statistisch gezien is het ook wel leuk om te zien welke talen men interessant vindt. Java staat hier duidelijk op één, gevolgd door C#. Nou ja, bekijk het staatje maar. 

Ik moet zeggen dat ik de interface ook wel prettig vind werken. Op bepaalde gebieden is het even wennen, standaard staat bijvoorbeeld ‘willing to relocate’ aan, wat wij in Nederland niet gewend zijn. Toch is de zoek interface erg prettig en de manier waarop men zaken heeft ingericht is heel goed voor een niche. Doordat het echt hard core IT is kan je alle talen meenemen en valt javascript bijvoorbeeld niet onder java…

Voor Nederland

Is het voor Nederland handig? Nou ja, ik denk dat een aantal echte TOP IT’ers zeker actief zijn op Stack Overflow, dus dat maakt het wel interessant. Het zijn er echter nog niet zoveel op dit board, zoals het kaartje hiernaast laat zien slechts 22 Nederlandse profielen.

Wat we er wel van kunnen leren denk ik is de manier waarop je als jobboard kan omgaan met ten eerste search (er zit ook een zoekfunctionaliteit voor vacatures in die je kan posten) en ten tweede kandidaten zoeken en profielen upgraden.

Is het super geweldig nieuw? Nee, dat ook weer niet. Maar het is een eerste hele leuke stap met wat vernieuwing in profiel/CV databases met een prettige usability.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


585 views | Reageer (4 reacties)