Ben je bezig het nieuws van de week te schrijven, blijkt het nieuws van vorige week te zijn. Dat maakt het echter niet minder interessant om wat over te schrijven.

Op Computable werd namelijk een (in de reacties sterk aangevochten) onderzoek gepubliceerd dat ZZP’ers liever direct zaken willen doen. Op zich niet vreemd en volgens mij is die conclusie ook best wel terecht. De reacties, met name van tussenpartijen en inleners, is dat dit wel heel lastig is en ZZP’ers dat helemaal niet willen. Echter, het is wel heel lastig voor de andere partijen, de ZZP’ers hebben daar geen moeite mee.

Reacties die gegeven worden waarom het niet kan / je het niet moet willen zijn o.a.:

  • De kosten om iemand in SAP in te voeren als leverancier
  • Betalingstermijnen van 90 dagen
  • Het moet wel want de grote bedrijven accepteren toch enkel inleners

Grappige argumenten die op zich natuurlijk kant nog wal raken. Betalingstermijnen van 90 dagen zijn natuurlijk gewoon asociaal en inderdaad zullen ZZP´ers in een top markt dan niet voor je willen werken. Echter, als de markt aantrekt zoals hij waarschijnlijk zal aantrekken verwacht ik dat de bedrijven met dergelijke termijnen een probleem hebben, niet de zelfstandige. Persoonlijk houd ik er altijd rekening mee als ik weet dat een partij een trage betaler is. Dan gaat de prijs gewoon omhoog. De interne kosten omdat partijen hun systemen totaal inflexibel hebben ingehuurd zijn natuurlijk niet relevant voor de ZZP´er en als ze straks enkel direct willen (of in ieder geval een behoorlijk deel) dan zal je wel moeten.

Flexibele kern

Een ander artikel ging over het feit dat het MKB (die niet zo moeilijk doen met inleners) de zelfstandige inschakelen voor innovatie en mankracht. Met name die innovatieve component is erg interessant. Uit EIM onderzoek blijkt dat hoe innovatiever de organisatie en hoe systematischer men hier mee bezig is, hoe vaker men zelfstandige inschakelt.

Dit onderstreept mijn standpunt dat we niet meer praten over een flexibele schil, maar een flexibele kern. Innovatie is voor veel bedrijven immers ‘core’ om te overleven. Een goed netwerk van zelfstandige (sociaal kapitaal) dat ook niet elke keer opnieuw ingewerkt hoeft te worden is dan essentieel voor het succes. Daar wil je dan ook geen inlener meer tussen hebben zitten.

Social capital

De markt verandert en verandert sterk. We gaan naar hele andere werkvormen toe. Daar horen ook andere arbeidsrelaties bij. De zelfstandige zal een veel grotere rol gaan vervullen de komende jaren. Misschien niet eens zozeer in aantallen (hoewel dit denk ik iets zal toenemen), maar in ieder geval wel in rollen en belang. Organisaties die geen sociaal kapitaal opbouwen en hun eigen interne processen laten prevaleren boven de goede band met dit sociale kapitaal zullen niet de winnaars zijn van deze nieuwe manier van werken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


518 views | Reageer (2 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden ZZP’er en de arbeidsmarkt | RecTec -- Topsy.com()

  • Als ZZP-er werk ik graag voor grote organisaties. En liefst zonder tussenpartij. En dat gaat prima. Grote organisaties huren mij gewoon in, ook al ben ik geen grote partij. De kosten van invoeren in SAP zijn een stuk lager dan de fee die betaald wordt aan een tussenpartij. En een betalingstermijn van 90 is inderdaad asociaal. Denk de tussenpartijen vooral preken voor eigen parochie. Van een goede tussenpartij die écht toegevoegde waarde levert, maak ik graag gebruik. Maar misschien zit daar toch een probleem?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën