Voorkeur voor een homo…

Door Bas van de Haterd op 11-02-2011 23:22.

Via collega blogger Jeroen Bergen kwam ik op de volgende vacature (PDF) voor een ‘commerciële office manager’ (whatever that may be). Vooral de laatste zin in de tekst is bijzonder, ik heb het nog nooit eerder gezien:

ResetManagement is een professionele organisatie die streeft naar diversiteit. Zowel mannen als vrouwen worden uitgenodigd om te solliciteren, waarbij wij bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven aan een homo

Nu ben ik helemaal voor diversiteit, maar gaan we nu zo ver dat we dit voortaan ook gaan afmeten naar seksuele geaardheid?

Ik weet persoonlijk niet zo goed wat ik er van moet denken. Ergens vind ik het op zich best grappig en o.k., ergens vind ik het… toch wel een beetje te ver gaan. Wat denken jullie?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


4.502 views | Reageer (8 reacties)
 • Jeroen Bergen

  @bas, ik vroeg me vooral af hoe ze het gaan toetsen, betekend het dat je als kandidaat overduidelijk Homogedrag (als dat al bestaat) moet vertonen om in aanmerking te komen! Of gaan ze deze vraag gewoon stellen?

  Tweede vraag die in me opkwam: stel je geeft aan dat je Homo bent ( dit is namelijk je droombaan en daar heb je alles voor over!), ze nemen je aan en vervolgens kom je uit de kast. Gaan ze je dan ontslaan omdat je gelogen hebt in de procedure;-)

 • Pingback: Tweets die vermelden Voorkeur voor een homo… | RecTec -- Topsy.com()

 • Jolande Bernards

  Bij de politie werven wij actief homo’s. We gaan zelfs een stap verder: uit onderzoek weten we dat homoseksuele vrouwen prima aanslaan op onze landelijke ‘goed dat je er bent”- campagne maar homoseksuele mannen niet. Wij hebben dus een speciale campagne voor die doelgroep. Seksuele geaardheid mag je niet uitvragen, dus het blijft een lastige om het effect van je inspanningen te meten.

 • interessant. Wat ik me afvraag is hoe je dat kan meten, maar ik begrijp ook dat je het dus niet expliciet vermeld, toch? Ik heb tenminste nog nooit een politie campagne gezien waarin expliciet werd gevraagd dat homo’s moeten solliciteren of zoals hier ‘bij gelijke geschiktheid’. Dat maakt het zo vreemd.

 • Gonny

  Als ze het als factor mee laten tellen, is het voor een sollicitant wel zo fair om het te weten. En als iemand achteraf toch geen homo blijkt te zijn… ach, dat lijkt me geen drama. Dan heb je in ieder geval iemand in huis gehaald die erg gemotiveerd is om die droombaan in te vullen. Voor mij spreekt er vooral uit dat het een homovriendelijke organisatie is. Maar dat hadden ze ook anders kunnen verwoorden (zonder het als verdekte functie-eis op te nemen).

 • Michel

  Ik vind het net zo raar als alle andere “Bij gelijke geschiktheidsverklaringen”. Bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan een… moslim, homo, Antilliaan, vrouw, PVV’er, getrouwde, vrouw, blinde.. Je mag niet discrimineren zonder opgaaf van redenen, maar als twee personen volledig gelijk geschikt zijn dan spreken een hoop bedrijven wel hun voorkeur uit. Daarnaast kunnen bedrijven er niet eens op selecteren bij gelijke geschiktheid omdat je er bij mijn weten ook niet naar mag vragen?

 • Pingback: Doet u mij maar een homo – PR is alles | wervingsvisies()

 • Pingback: Recruitment: Doet u mij maar een homo – PR is alles()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën