Vorig jaar bleek nog dat in de meeste vacatureteksten het woordje parttime (of part-time) ontbrak. Men ging hier nog uit van het feit dat het woordje ontbrak, terwijl de vacature wel voor minder dan 40 uur per week was.

Nog opvallender is hoe weinig vacatures zeggen dat de functie part-time ingevuld kan worden in vergelijking met het aantal mensen dat part-time werkt. Bijna de helft van de Nederlanders werkt namelijk part-time. Inderdaad, 48,3% werkt 4 dagen per week of minder!

Hiermee is Nederland Europees koploper parttime werken. Gemiddeld is dit in Europa nog geen 20%, waarbij ook duidelijk is dat vrouwen vaker parttime werken dan mannen (zie rapport hier).

Een aantal opvallende negatieve elementen van part-time werk staan in het rapport genoemd:

 • Minder carrière kansen, dat blijft een probleem;
 • Lagere beloningen (ook relatief), wat me verbaasd als ik naar de Nederlandse situatie kijk;
 • Men krijgt gemiddeld minder complexe taken, ook iets dat ik in Nederland niet zie;
 • Men krijgt gemiddeld minder training, iets dat ik ook wel zie gebeuren.

Maar terug naar de recruitment issue. Als inmiddels dus bijna de helft van Nederland parttime werkt, waarom hebben dan zo weinig vacatures de optie erin staan dat parttime werk mogelijk is? Of dat een functie vervuld kan worden in minder dan 40 uur per week? Opvallend is dat ik de laatste maanden / het laatste jaar steeds vaker teksten zie terugkomen als: een full-time werkweek is een must. In andere woorden: de mensen die reageren gaan er blijkbaar vaak al van uit dat het parttime kan.

Interessant gegeven vind ik altijd in deze dat elk onderzoek dat ik ooit gezien heb aantoonde dat een werknemer die 4 dagen in de week werkte net zo productief was als iemand die er 5 werkte, tenminste, in kennisgedreven beroepen. 37 Signals (software producent) is ooit terug gegaan zelfs van 5 naar 4 daagse werkweek en zag geen daling van productiviteit.

Ik vraag me af wanneer we gaan inzien dat als je gaat werven objectief kenbaar maken dat parttime werken mogelijk is, dat is het meestal namelijk als de juiste kandidaat toch echt niet meer dan 3 of 4 dagen wil werken, we dat ook gewoon gaan vermelden in de vacatures.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


843 views | Reageer (4 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Part-time werken heel normaal | RecTec -- Topsy.com()

 • Hoe hoger het aandeel part-timers, hoe hoger de acceptatie en daarmee ook de ondersteunende wetgeving, of is het andersom? Hier in Amerika zijn er volgens de statistieken iets meer dan 19% van de werkenden part-time (http://www.bls.gov/news.release/empsit.t09.htm), maar als je geen sociale voorzieningen krijgt als je minder dan 30 uur werkt, is de keuze voor velen niet zo moeilijk.

 • Valeri Berns

  Zal best dat mensen dezelfde productiviteit hebben in 4 dagen als in 5. Die vijfde dag zit je als ouder echter gewoon onbetaald je mails en telefoon via Blackberry te doen. Waarom werk in vier dagen gestressed doen als je het meer op je gemak in 5 kan doen doen denk ik dan? Geef mij maar gewoon een FT baan (veel leuker) maar wel een waar ik zelf bepaal wanneer ik werk …24/7 dus!

 • Renee Oosterveld

  Ik heb jaren Parttime gewerkt, maar sinds ik een volledige werkweek aan de slag ben is mijn baan veel leuker geworden. Als je 50% niet aanwezig bent mis je heel veel en ik ondervind ook minder betrokkenheid bij het bedrijf als er parttime gewerkt wordt. Dit zal uiteraard niet door iedereen zo ervaren worden of niet voor iedereen gelden. Maar als ik nog kleine kinderen zou hebben zou ik toch kiezen voor een parttime job.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën