LinkedIn pompt de ene feature na de andere er uit. De laatste uitbreiding is LinkedIn Skills & Expertise. Daarmee kun je op een voor jou relevante vaardigheid zoeken, waarna LinkedIn presenteert welke informatie in de database daaraan relateert.

Wat hebben we er aan?

Zoeken op vaardigheden

Bij het zoeken valt op dat LinkedIn van je verlangt dat je uit een aantal voorgedefinieerde zoektermen kiest. Op irritante wijze “verbetert” LI de tekst die je aan het intypen bent. Zoeken op “Recruitment” kan dus niet, en als je even te lang wacht na “Rec”, eindig je met te tekst “Accruitment” omdat er tussendoor even “Accounts Receivable” van gemaakt wordt. Ok, tekst verwijderen en even doortypen. Vervolgens blijkt dat “Recruitment” als keuze niet bestaat. Als voorbeeld dan maar voor “Sales Recruitment” gekozen.

Gerelateerde vaardigheden

Bij gerelateerde skills verschijnen in dit geval o.a. “HR Software”, “Shortlisting” en (snik van ontroering) “Friendship”.

Omschrijving

Naast de gerelateerde vaardigheden staat omschreven wat we met z’n allen onder “Sales Recruitment” verstaan. Hiervoor put LinkedIn namelijk uit Wikipedia. Jammer dat ze in dit geval verwijzen naar een artikel over “Sales Outsourcing”. Die verwijzingen gaan wel vaker fout. De gerelateerde skill “HR Software” verwijst namelijk naar een artikel over een of ander statistisch softwarepakket. Met “Add skill” kun je die toevoegen aan het onderdeel “Skills” van je eigen profielpagina. Op dat moment is LI wel meteen vergeten over welke skill het ook alweer ging.

Statistieken

Voor de liefhebber van grafiekjes: LinkedIn geeft rechtsboven “Relative growth” en “Size” in de vorm van een grafiek aan. Uiteraard is het belangrijk wat er nu precies wordt weergegeven. Bij “relative growth” gaat het kennelijk om de groei ten opzichte van vorig jaar. Dit is op te maken uit het feit dat er bij de omschrijving van de vaardigheid, “Y/Y” in lichtgrijs is weergegeven. Maar de groei van wat? Aantal vermeldingen in profielen, aantal zoekopdrachten? Ook de “size” grafiek is geeft daarover geen uitsluitsel. De mouseover laat “424” bij “Sales Recruitment” zien. Ik neem aan dat je daar zelf een aantal nulletjes achter mag denken, maar het staat er niet bij.

Profielen

Onder het kopje “Sales Recruitment Professionals” staan profielen vermeld. De toegepaste criteria zijn onduidelijk. Bij veel profielen staat “Sales Recruitment” vermeld, maar dat is niet bij alle profielen het geval. Er zitten in ieder geval geen Nederlanders tussen. De mensen uit mijn netwerk worden duidelijk overgeslagen.

Groepen

Hier verschijnen de groepen die gerelateerd zijn aan de zoekterm. In dit geval was het resultaat best acceptabel.

Bedrijven

Ook hier verschijnen alleen maar bedrijven uit de UK en AustraliĆ«. Als je op “More companies” klikt, verschijnt er uiteindelijk een Zweeds en Belgisch bedrijf. De lokale markt wordt overgeslagen.

Vacatures

Onder “Sales recruitment jobs” zouden gerelateerde vacatures moeten verschijnen, maar hier LinkedIn helemaal de weg kwijt. Vacatures verschijnen rijp en groen door elkaar.

Locaties

Het is duidelijk dat je voor “Sales Recruitment” in de UK moet zijn.

Conclusie

Het begon met een goed idee. Er wordt feitelijk geen nieuwe zoekfunctionaliteit geboden. Alle informatie is nu ook al te vinden, maar via losse zoekopdrachten binnen profielen, bedrijven, groepen en vacatures. Een “integrated search” is op zich een nuttige verbetering.

Voor de Nederlandsen markt is de ‘Skills & Expertise” zoekfunctionaliteit onbruikbaar. Alle informatie van Nederlandse bodem wordt genegeerd. Maar ook voor de Amerikaanse markt is de functionaliteit maar beperkt bruikbaar. Er zijn momenteel te veel kinderziektes (zelfs voor een “Beta”) om LinkedIn Skills & Expertise serieus te nemen. Het lijkt er op dat het even snel in elkaar gezet is om meerwaarde te suggereren die er feitelijk niet is.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


866 views | Reageer (3 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden LinkedIn Skills, Expertise & Kinderziektes | RecTec -- Topsy.com()

  • @Tom leuke eerste preview, zelf toevallig van het weekend ook zitten spelen met deze nieuwe funtionaliteit. Je kunt overigens wel nieuwe (nog) niet bestaande skills toevoegen aan profiel, maar die komen niet terug in de search.

    Toepassing in NL is op dit moment nog niet zo interessant, maar kan me voorstellen dat ze het gaan toevoegen aan de people search en dan is het natuurlijk erg fijn.

  • Ha Tom,
    Leuk stuk! t Werkt inderdaad nog niet naar behoren! Misschien zou een soort mashup skills/google maps ook wel handig zijn: waar bevinden zich de benodigde skills in je buurt ;)! Het idee op zich vind ik dan wel weer handig…nog even wat weken wachten op de uitvoering.

    Wat ik dan wel weer erg sneu vind is dat het niet mogelijk is de standaardtaal van je profiel aan te kunnen passen. Als je ooit bent begonnen met een Engels profiel dan blijft dat het ‘preferred’ profiel, tiuurlijk kun je switchen, maar da’s natuurlijk veel minder userfriendly. Ach en zo zijn er wel meer tips voor LinkedIn te bedenken!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn