Evolutie van mijn CV

Door Gastblogger op 04-02-2011 08:17.

Foto: HDV detectives

Denk je dat het gaat om de inhoud van je curriculum vitae? Ben je als recruiter overtuigd dat je de CV’s inhoudelijk beoordeelt? Dat het echt gaat om je werkervaring en je opleiding? Sorry, maar ik moet je even uit de droom helpen. Ik geef toe dat ik ook zo dacht toen ik aan dit avontuur begon als werkzoekende. Ik had twee keurige A4tjes opgesteld met bijna mijn hele levensloop chronologisch zwart op wit. Natuurlijk had ik de bijbanen tijdens de studie er inmiddels maar afgehaald en ik had – heel efficiënt- de volgorde van mijn werkervaring omgegooid waardoor de meest recente ervaring bovenaan vermeld werd. Driedubbel gecheckt op spelfouten. Niets meer aan veranderen!

Vervolgens, op zoek naar die ene perfecte baan, struinde ik diverse websites af. De zoektocht liep voorspoedig en al snel had ik een passende vacature gevonden: ze zochten een creatieve senior projectmanager! Warempel, dat was ik! Zorgvuldig een sollicitatiebrief geschreven en mijn piekfijne cv meegestuurd. Na twee weken duimendraaien kreeg ik tot mijn grote verbazing een teleurstellend antwoord dat ik ‘helaas niet voldeed aan het profiel’. Ik begreep er niets van, want er was geen enkele vacature geweest die juist zo goed aansloot op mijn profiel als deze!

Ik besloot een experiment uit te halen.

Psyche en karakter

Ik nam even de tijd om na te denken over mijzelf en mijn cv. Weerspiegelde die cv nu wel hoe ik was als persoon? Ik kon natuurlijk wel eigenwijs blijven geloven dat in een ideale wereld uiterlijk er niet toe zou moeten doen, maar had ik daar wel gelijk in? Ik vroeg aan mijn vrienden en ex-collega’s hoe ik op hen overkwam. Welke woorden schoten hen te binnen als ze aan mij dachten? Creatief, enthousiast, veelzijdig, flexibel, nieuwsgierig, sociaal, professioneel, positief-kritisch… Een lading van positieve karaktereigenschappen werd over me uitgestort. Succes gegarandeerd als je verlegen zit om een egoboost in ieder geval.

Maar.. mijn cv zag er saai, droog, en voorspelbaar uit. Die tegenstelling resulteerde in cv versie 2.0. Deze versie had iets meer kleur gekregen, was voorzien van een frisse foto en dito inleiding. De kleuren die ik gebruikte in mijn cv paste ik aan – heel psychologisch verantwoord -, aan het logo van het bedrijf waar ik solliciteerde. Een belangrijk detail want geen enkele P&O afdeling doorzag deze subtiele manipulatietruc. Ik werd vaker uitgenodigd, maar helaas sloot geen enkele vacature zo goed aan als die ene speciale functie.

Een cv kan deuren openen…

Nu goed op dreef gekomen ontwierp ik cv versie 3.0. Op maat gemaakt. Een chique grijze achtergrond, professioneel en betrouwbaar, met felgekleurde kopjes, enthousiast en veelzijdig. En voorzien van een compleet alternatieve opmaak, een betere showcase van mijn creativiteit en out-of-the-boxdenken had ik niet kunnen geven. En ik solliciteerde opnieuw, als experiment. Op die droombaan. Exact dezelfde brief. Exact dezelfde functie. Exact dezelfde inhoud qua cv. En ik werd uitgenodigd voor een gesprek.

Dolgelukkig natuurlijk, dit was mijn kans! Echter tijdens de kennismaking, merkte ik al dat het niet klikte. Geen fatsoenlijke ontvangst, ik mocht wachten in de keuken naast de afwas. Het gesprek verliep moeizaam, mijn kwaliteiten werden bagatelliserend weggewuifd. Uit beleefdheid probeerden we er van beide zijden nog iets van te maken, maar dat dit niet zou leiden tot een happy end lag er vrij dik bovenop. Het ideale cv bleek wèl de toegangsdeur te openen maar het gesprek deed de deur weer dicht.

Ook al een #Twittercv?

Gelukkig geloof ik niet in 1 prins op het witte paard, maar wed ik op meerdere paarden. Er zijn meer functies die goed aansluiten en het doorontwikkelen van mijn cv had me wel degelijk verder geholpen. Maar de evolutie van de cv staat niet stil! Ik besprak kortgeleden mijn cvperikelen met Marieke Zijp en zei vertelde me dat ze een ‘twittercv’ had opgesteld. Iedere dag stuurde zij een tweet waarin ze beschreef wat voor functie zij zocht en wat voor type zij zelf was voorzien van een unieke hashtag. Werkgevers konden haar twittercv nu heel eenvoudig raadplegen door hierop te klikken. Nu ben ik wel heel creatief, maar het wiel opnieuw uitvinden hoeft natuurlijk ook niet. Dus inmiddels toegevoegd aan mijn cvgallerie: versie 4.0 van mijn cv: #leoniezoektwerk ! En…heb jij inmiddels ook al een twittercv?

Deze gastblog is geschreven door Leonie Fotiadis (@layoknee), werkzoekend online projectleider.

Over de Auteur

Gastblogger Iedereen die wel een keer zijn mening of gedachten kwijt wil in een blog op RecTec, maar niet regelmatig een artikel wil schrijven, kan zijn of haar gastblog insturen. Een artikel zal gecontroleerd worden op kwaliteit (wat niet wil zeggen dat eindredacteur de mening hoeft te delen). Indien het kwalitatief en qua schrijfstijl in orde is zal het geplaatst worden onder het gastblogger account. De naam en functie van de persoon zullen altijd vermeld worden in het blog, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit niet kan.


1.306 views | Reageer (18 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Evolutie van mijn CV | RecTec -- Topsy.com()

 • Remco.

  Misschien zou je van het “schrijven” je brood kunnen maken? heb je ook geen last meer van die recruitments monsters. Ik heb gewoon weer genoten van je verhaal.

 • Grappig genoeg heb ik daar ook voor Leonie over zitten denken. Schrijftalent heeft ze zeker, in overvloede. Ik zou willen dat ik haar tot vaste bloggen zou kunnen overtuigen, ook na de sollicitatie-reeks.

 • Ik moet zeggen dat ik daar eigenlijk nooit echt serieus aan gedacht heb Remco. Althans hooguit als onrealistische droom die voor weinigen is weggelegd. Voor zover ik weet mijmert half Nederland over een carrière als schrijver… Vandaar dat ik het schrijven altijd gewoon als hobby er naast doe. Aan de andere kant, als je het nooit serieus probeert, wordt het natuurlijk zeker weten nooit iets. In ieder geval food for thought!

  En eh Bas, zeker weten ;-)?

 • Niet alleen een leuk blog, verdomd nuttige tips ook… schrijf je jezelf zo niet uit de markt? Straks ligt iedere mailbox vol met pimpelpaarse twittercv’s. Dan moet je inderdaad maar blijven schrijven. 😉

 • Dank voor je complimenten Kees! Je bedoelt dat ik ook nog een carrière als recruiter zou kunnen overwegen ;)?

 • Remco

  Ik zou zeggen grijp dingen uit het leven, feitelijk en zelfspottend. En ik koop je (je boekje dan he). Je hebt in ieder geval al één ding al voor op half mijmerend Nederland, er zijn al meerdere succesvolle Griekse schrijvers je voorgegaan ;-).

 • Dat laatste is zeker waar! Ach wellicht nog een beetje twijfel of mijn leven wel boeiend genoeg is, maar dit is zeker een aanmoediging!

 • Niels Bos

  Ik heb helemaal dezelfde ervaring. Ik had geen diploma’s (was laatste jaar uitgevallen) en een gat van een paar jaar in mijn CV. Toch ben ik overal eigenlijk aangenomen, behalve 1x toen ik al een heel fijne baan had en dus open aangaf echt veel te moeten gaan verdienen om dit te overwegen. Hoe deed ik dat? Wel, brief was kort, krachtig, met stukjes die zeer veel vliegen in 1 klap sloegen. Zo begon ik vrij arrogant. Direct daarna toonde mijn interesse in een project van het bedrijf en gaf daarbij aan wat mij zo enthousiast had gemaakt bij een soortgelijk project dat ik reeds had gedaan. Arrogantie gevoel weg, maar de statement hoe goed ik was bleef hangen. Verder liet ik zien dat ik aandacht aan het bedrijf had besteeds (wist van hun project), passie had voor mijn vak omdat ik mijn enthousiastme noemde en leverde bewijs in een onschuldig voorbeeld dat ik ervaren was en aansloot bij hun bedrijf. En dat in 1 alinea, hehe. Maar hoe ik het CV nu heb gedaan zonder te liegen? Ik noemde alle werkgevers, maar ook grote/belangrijke projecten uit deze betrekkingen. Ten eerste vult dat lekker, maar het is ook nog eens relevant. Verder heb ik er alle kennisgebieden in gezet met het “niveau”. Dit kon bijv. universitair niveau zijn, of senior engineer, et cetera. Dit was zo indrukwekkend dat men niet eens is opgevallen dat ik een paar jaar miste en geen enkel diploma had. Presentatie is alles!

 • Indrukwekkend verhaal hoe je dat hebt aangepakt. Inmiddels weet ik uit ervaring dat presentatie inderdaad heel erg belangrijk is, alleen ik geloof dat er ergens in mij toch nog een klein stemmetje is dat zachtjes roept: ‘het gaat toch om de inhoud!’

  Ik vraag me ook af in hoeverre recruiters door cv’s heen kunnen kijken en hoe zij kandidaten presenteren en ‘ lijntjes uitzetten’ voor mensen die wellicht minder kundig zijn in presenteren, maar wel qua inhoud passen…

 • Indrukwekkend verhaal hoe je dat hebt aangepakt. Inmiddels weet ik uit ervaring dat presentatie inderdaad heel erg belangrijk is, alleen ik geloof dat er ergens in mij toch nog een klein stemmetje is dat zachtjes roept: ‘het gaat toch om de inhoud!’

  Ik vraag me ook af in hoeverre recruiters door cv’s heen kunnen kijken en hoe zij kandidaten presenteren en ‘ lijntjes uitzetten’ voor mensen die wellicht minder kundig zijn in presenteren, maar wel qua inhoud passen…

 • Wat wel heel bijzonder is om te zien hierin is dat aan de ene kant de presentatie dus onwijs belangrijk is. Maar als je daar net iets verder in gaat men het vaak niet aan kan. Ik ken genoeg mensen die prachtige presenaties (powerpoint of prezi) hebben gemaakt over zichzelf, maar dan bij grotere organisaties te horen krijgen: sorry, heb je geen word document, dit past niet in het systeem. Idem voor mooie CV2.0 inographics zeg maar.

 • Helemaal mee eens! Dat is dus ook meteen iets waarover bedrijven zich beter over zouden moeten laten adviseren…en tegelijkertijd denk ik ook dat het verstandog is dat je je ook aanpast aan het bedrijf. Veranderingen gaan langzaam en in stappen. Het mooiste is als je qua presentatie net 1 stap verder bent dan het bedrijf en hen daarmee kan laten zien wat mogelijk is, zonder hen af te schrikken en zonder te ver van de realiteit en uitvoerbaarheid te staan.

 • Pingback: Tweets die vermelden Evolutie van mijn CV | RecTec -- Topsy.com()

 • Hallo Leonie, een erg leuk en zeer herkenbaar verhaal.

 • Dank je Richard! En je zei: ‘herkenbaar’… zelf ook zo’n evolutie meegemaakt ;-)?

 • Pingback: Een onweerstaanbaar CV? | RecTec()

 • Pingback: Weekly catch week 5 -Stephan ten Kate()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën