http://zimbobcartoons.blogspot.com/

Mijn carrière als blogger voor rectec.nl begon anderhalve week geleden met het artikel ‘Bijzondere solliciatie-ervaring’. Binnen een dag staat deze blog al in de top 3 artikelen van de maand, heel tof! Ik beschrijf in dit artikel hoe ik een aantal uur voor m’n sollicitatiegesprek door de recruiter wordt opgebeld met de mededeling dat ik niet langer langs hoef te komen. Op de valreep blijk ik namelijk niet langer capabel genoeg te zijn voor de functie als Management Trainee. Met een kort telefoontje is mijn carrière bij dit bedrijf dus afgelopen voordat hij überhaupt was begonnen.

Na mijn publicatie over deze ervaring heb ik veel reacties gekregen; onwijs leuk om te zien met hoeveel mensen ik dit verhaal heb kunnen delen, bedankt! Tegen mijn verwachtingen in heeft dit verhaal nog een vervolg gekregen….tijd voor een update dus.

Terwijl ik midden in de opnames voor m’n filmpje zit gaat m’n telefoon. Eigenlijk geen geschikt moment om te bellen, maar ik neem toch even op. Het blijkt de recruiter te zijn van het bedrijf dat me een aantal weken heeft afgewezen. Ik heb nog steeds een vervelend gevoel over gehouden aan ons laatste gesprek en licht kort even toe dat ze ongelegen belt. Alsof ik een lot uit de loterij heb gewonnen verteld ze vervolgens snel en enthousiast dat ik alsnog op gesprek mag komen. Na het gesprek krijg ik dan opnieuw de kans om testen te maken. Zelden heb ik mezelf zo zakelijk horen reageren als ik haar kort vertel hier later nog wel even over terug te bellen. Het idee dat ze voorstelt spreekt me overigens wel aan, heb het toevallig zelf precies zo voorgesteld in m’n vorige blog.

Ik laat het gesprek even bezinken en veel vragen schieten door m’n hoofd… Heeft ook deze recruiter rectec.nl ontdekt en misschien mijn blog gelezen? Is ze daardoor van mening veranderd? Is dit de kracht van social media? Of.. was ik gewoon te ongeduldig en is het normaal dat je na meer dan 2 weken nog wordt gebeld om alsnog op gesprek te komen nadat je eerst keihard en last-minute bent afgewezen? Veel vragen en ook twijfels dus. Dit bedrijf wil mij nog een kans geven, maar wil ik zelf dit bedrijf nog wel een nieuwe kans geven?

Na een aantal dagen hebben we elkaar weer aan de lijn als ik haar terugbel. Ik bied snel m’n excuses aan over het feit dat ik zo kortaf reageerde en licht even toe dat ik bezig was met filmopnames. Klinkt stiekem toch wel stoer, filmopnames…mooie openingszin al zeg ik het zelf! Ze vraagt er op door en ik vertel gelijk even wat over de 60 Day Challenge en het feit dat ik actief over mijn zoektocht aan het bloggen ben. Ze zegt dat ze m’n blogs nog nooit heeft gelezen…uitgebreid licht ik dus meteen maar even toe dat haar afwijzing een grote inspiratie is geweest voor één van m’n blogs.

Aangezien ze hier nog niet van op de hoogte zegt te zijn, vertel ik nog even hoe ik ons vorige telefoongesprek heb ervaren. De hele wereld weet dit ondertussen en ik heb het al zo vaak verteld dat het me weinig moeite kost om dit goed te verwoorden. We hebben een goed gesprek en meerdere excuses van haar kant volgen. Uit haar kant van het verhaal blijkt dat de protocollen van het bedrijf voor deze procedure gewoon zijn gevolgd. Het probleem is echter dat ik wat pech heb gehad met de timing hiervan. Mijn selectie ging allemaal wat sneller dan normaal en daardoor is dit wat ongelukkig gelopen. Daarnaast blijkt er nog wat onduidelijkheid te zijn over het soort testen dat ik heb gemaakt. Er schijnen verschillende soorten te zijn en ik heb blijkbaar de verkeerde gemaakt voor de functie waarop ik solliciteerde.

Ik kan het toch niet laten om nogmaals eens te benadrukken hoe dit soort situaties en protocollen op kandidaten kunnen overkomen. Het is goed om te merken dat er echt naar me geluisterd word, ergens kan ik me ook wel voorstellen dat je als recruiter zulke situaties niet altijd vanuit de kandidaat-kant bekijkt.

Voordat ik terugkom op het aanbod wil ik eigenlijk eerst nog even weten waarom ze zo van gedachtes is veranderd. Als ze mijn blog niet heeft gelezen, wat is dan een reden om na zoveel tijd toch nog te bellen? Een spontane ingeving? Niet echt, en ze licht toe dat er flink gelobbyed is voor mij binnen het bedrijf, oa. door diegene die me heeft aangedragen voor deze functie. Na aanleiding hiervan is met managers van hoger op besloten om een uitzondering te maken en mij alsnog een kans te geven. Goed verhaal, maar jammer dat het management hier meer dan 2 weken voor nodig heeft gehad…

In alle eerlijkheid vertel ik haar vervolgens dat mijn motivatie voor dit bedrijf niet langer hetzelfde is als 3 weken geleden. Ik ben niet iemand die met een pokerface een act gaat opvoeren tijdens een sollicitatiegesprek over hoe graag ik ergens wil werken als ik er niet achter sta. Lastige keuze, maar als ik iets heb geleerd van de afgelopen weken is het wel dat je bij sommige keuzes gewoon op je gevoel af moet gaan. Kortom; ik bedank haar voor het aanbod en wijs het vervolgens af. Ze geeft me de kans om er nog eens rustig over na te denken en mocht ik op mijn beslissing terug komen, dan mag ik altijd opnieuw de procedure weer instromen.

Met een goed gevoel sluit ik het gesprek af, ik heb eerlijk kunnen vertellen wat er op mijn hart ligt. Van mijn kant een eerlijk gesprek, direct en open…en wie weet, misschien komt dit bedrijf nog wel weer eens op mijn pad. Dit is in ieder geval niet het goede moment en dat is prima zo. Benieuwd hoe mijn zoektocht verder gaat? Volg me via twitter @chantaldrenthen of via mijn eigen website www.chantaldrenthen.nl

Over de Auteur

Chantal Drenthen Chantal Drenthen blogt als kandidate van de 60 Day Challenge over haar ervaringen als sollicitant. Haar doel is om binnen 60 dagen met behulp van een eigen marketing campagne, social media en professionele coaching haar droombaan te vinden. Ze is afgestudeerd in International Business en gespecialiseerd in ‘Organization, Change and Consultancy’. Tijdens haar bestuursjaar bij AIESEC heeft ze ontdekt hoe mooi het is om met mensen samen te werken die een passie hebben voor hun werk. Dit zoekt ze ook in haar toekomstige baan. Daarnaast is ze op zoek naar een organisatie die aansluit op haar specialisatie en die tevens ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en groeimogelijkheden bied.


885 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën