Ethiek op de werkvloer

Door Bas van de Haterd op 26-01-2011 08:16.

plaatje: www.stripwinkel.nl

Gisteren waren er twee bijzondere berichten rondom ethiek op de werkvloer.

De eerste ging over het feit dat de baas verlinken over illegale software bijzonder lucratief gemaakt wordt door de BSA (Business Software Alliance). Deze club van vertegenwoordigers van licentie software verkopers (die zichzelf hele hoge rechten toekent) looft maximaal € 10.000,- uit voor de gouden tip bij bedrijven waar veel illegale software wordt gebruikt. Men moet dan wel hele gedetailleerde informatie leveren over de werkgever.

Het andere stuk ging over het feit dat de betrokken medewerker de ethiek geheel uit het oog verliest uit een verkeerd gevoel van loyaliteit soms het bedrijf onbedoeld naar de afgrond kan brengen.

BSA

Laten we beginnen bij het BSA artikel. Natuurlijk ben ik tegen diefstal, ook van software. Zeker nu er eigenlijk in veel gevallen helemaal geen reden meer voor is. Immers werkt Open Office net zo goed als Microsoft Office, dus waarom zou je nog illegaal Microsoft gebruiken (ik stel overigens dezelfde vraag over legaal gebruik, maar dat is een andere discussie).

Je baas verlinken is nogal wat en ik geloof dat die € 10.000,- ook niet echt zal opwegen tegen je ontslag dat ongetwijfeld zal volgen. Ook moet je je afvragen hoe ethisch het is om dit zo voor te stellen. De onzin die de BSA verder uitkraamt (het terugdringen met 10% zou 4.000 banen opleveren) is natuurlijk de grootste ridiculiteit die er bestaat. Immers gaat 90% van alle licenties naar Amerika (dus zeker geen Nederlandse banen) en veel daarvan naar Microsoft. Die zullen geen man extra aannemen vanwege het geld (aangezien ze 4,5 miljard per kwartaal winst maken). Wel zullen er misschien bedrijven failliet gaan omdat ze het niet kunnen opbrengen. Nogmaals, ik ben niet voor diefstal, ook niet van software. Je moet gewoon betalen wat je gebruikt, maar deze oproep vind ik ook niet kunnen. De politie heeft in Nederland opsporingsbevoegdheid als het gaat om diefstal.

Betrokken medewerkers

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat betrokken medewerkers niet altijd zo fijn zijn als je zou denken.

Professor John Bingham van de Brigham Young University (BYU) ontdekte dat werknemers soms met de beste bedoelingen volstrekt verwerpelijk gedrag kunnen vertonen. Om hun werkgever van dienst te zijn liegen ze tegen klanten, verkopen ze onveilige producten of vernietigen ze belastende documenten, zelfs wanneer dit hun eigen positie binnen de organisatie in gevaar brengt.

Het blijkt dat betrokken medewerkers dus vaak ook de doodsteek voor de organisatie kunnen zijn, ondanks alle goede bedoelingen. Medewerkers die liegen tegen klanten of slechte producten verkopen brengen veel schade toe op de lange termijn. Een interessante conclusie dat je als organisatie dus niet alleen maar betrokken medewerkers moet hebben, omdat je dan je morele kompas kwijt kan raken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


2.318 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën