Vandaag kreeg ik voor het eerst een door Linkedin gegenereerde vacature mail voor een derde partij, een club, in dit geval Beter Horen, die Linkedin daarvoor betaald. Een ‘getargete’ mail, verzonden door Linkedin via inmail, aan een specifieke groep. Blijkbaar heb ik de ‘partner inmail settings’ beide aan staan, waarbij ik ook expliciet aan kan geven dat ze me mogen benaderen voor een baan: I’m interested in receiving informational and promotional messages from LinkedIn’s partners’ hiring campaigns. Bijzonder dat men hiervoor niet de optie ‘career oppertunities’ voor gebruikt, daar is die toch voor?

De vacature was van Beter Horen en gericht op een interne communicatie specialist… in loondienst. Dat laatste is dus niet heel goed getarget denk ik, aangezien ik toch echt niet in loondienst werk (en ook geen intentie heb dat voorlopig te doen, tenzij… nou ja, dat zou wel een briljant aanbod moeten zijn). Natuurlijk is er een argument te geven dat ik ‘career oppertinities’ open heb staan, dus dat je ze dat niet helemaal kwalijk kan nemen.

E-mail marketing

Waarom ik dit aankaart is omdat dit eigenlijk gewoon e-mail marketing is, maar dan zonder e-mail. Linkedin geeft aan mijn mail adres niet weggegeven te hebben (netjes), maar uiteindelijk heeft Beter Horen gewoon een hele grote hoeveelheid adressen gekocht en met enkel de aanpassing van de naam er een grote mailing uit gedaan. Daarmee gebruikt je Linkedin dus niet als SOCIAL media, maar als social MEDIA. De nadruk ligt dus weer op media, niet op social.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een dergelijke actie is natuurlijk dat je snel en makkelijk een heleboel mensen kan bereiken. Ongetwijfeld zal er een reactie tussen zitten waar men iets mee kan. Daar betaal je Linkedin dan voor en klaar.

Het nadeel is dat je laat zien dat social media vreemd voor je zijn. Men zoekt een hoofd interne communicatie, maar ik betwijfel of iemand met echt verstand van social media hierop zal reageren. Ook zijn de kosten veel hoger dan wanneer je gewoon goed zoekt op Linkedin en een aantal mensen individueel benaderd. Kost meer tijd, maar de kans op rendement is groter en de out of pocket kosten lager.

Persoonlijk zou ik dus niet snel voor zo’n mailing kiezen, tenzij je in massa recruitment zit en ineens 10 of 20 PHP developers zoekt. Zelfs dan vraag ik me overigens af of er geen betere methoden zijn. Het komt een beetje over als een mooie tool voor luie recruiters als ik eerlijk ben. Gelukkig voor Linkedin zit Nederland daar vol mee, dus ze hebben hiermee natuurlijk wel een mooie omzetmaker in handen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


354 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn