Mijn naam is Chantal Drenthen. Ik ben 24 en afgestudeerd in International Business. Eind december ben ik begonnen met solliciteren. Als kandidate van de 60 Day Challenge probeer ik binnen 60 dagen, ondersteund door coaching, social media en mijn eigen online marketing campagne, mijn droombaan te vinden!

Ondertussen is het dag 20 van de 60 Day Challenge. De afgelopen weken heb ik samen met mijn medekandidaten Daan en Petra vooral veel nagedacht over onze talenten en droombaan. Wat zou ik willen doen als alles mogelijk is? Waar liggen eigenlijk mijn talenten? Waar ben ik goed in? Een mooie start van het sollicitatieproces om hier eerst eens goed over na te denken. Na een aantal goede coaching gesprekken heb ik ondertussen voor mezelf redelijk een beeld van mijn droombaan gekregen. Het is nu dus tijd om organisaties en bedrijven te gaan vinden die hierop aansluiten!

Afgelopen week dacht ik zo’n bedrijf te hebben gevonden. Via een vriend werd ik bij dit bedrijf aangedragen voor het Management Traineeship dat ze aanbieden. Na een CV selectie en profielschets werd ik uitgenodigd voor het online assessment. Nadat ik ruim 1,5 uur vragen had beantwoord over kubussen, rekenreeksen, analogieën en meer verscheen gelijk de verlossende email in mijn inbox. Mijn score was bovengemiddeld goed! In the pocket dus en door naar de volgende ronde; het gesprek. Enthousiast print ik het hele rapport uit als voorbereiding op m’n gesprek.

De avond voordat ik de trein richting de Randstad wil pakken word ik gebeld door de recruiter. Het is half 7 s’avonds terwijl ik de volgende ochtend vroeg m’n gesprek heb. M’n eerste gedachte is gelijk; wat attent dat ze nog even belt om ons gesprek te bevestigen! Misschien een beetje naïef, bij nader inzien kan ik me namelijk wel voorstellen dat recruiters iets beters te doen hebben dan kandidaten bellen om afspraken te bevestigen.

Anyway, terwijl ik op het punt sta aan m’n treinreis van 3 uur richting de Randstad te beginnen verteld de recruiter aan de andere kant van de lijn doodleuk dat ik niet meer langs hoef te komen. Er is namelijk een fout gemaakt met de testscore en het rapport dat ik heb gekregen in m’n mail klopt niet. M’n score blijkt helemaal niet meer bovengemiddeld WO niveau te zijn. Sterker nog, ik blijk op de valreep überhaupt niet meer in aanmerking te komen voor de functie als Management Trainee. Zelfs testresultaten zijn tegenwoordig dus niet meer waterdicht?!

Een warmer welkom in de wereld van het solliciteren had ik me waarschijnlijk niet kunnen voorstellen. Aan de andere kant van de telefoon biedt de recruiter me bijna enthousiast nog een alternatieve functie aan. Op een  lager niveau en totaal niet wat ik zoek. Vriendelijk heb ik hier dus maar voor bedankt. Als ik duidelijk mijn teleurstelling laat blijken biedt ze ongemakkelijk aan om misschien eind van de week nog weer terug te bellen. Ze zegt erbij dat ze de testresultaten dan nogmaals eens zal controleren. M’n naïviteit laat me hier een beetje in de steek, het is echt overduidelijk dat ik van haar niets meer terug zal horen.

In eerste instantie voel ik me beledigd en teleurgesteld. Ik heb me tenslotte de hele dag voorbereid op dit gesprek en krijg nu niet eens meer de kans om mezelf te laten zien. Daarnaast vraag ik me af: Hoe is het mogelijk dat er zulke grove fouten gemaakt kunnen worden met gestandaardiseerde testresultaten? Ervan uitgaande dat het inderdaad een technische fout was; bel je dan echt je kandidaat om half 7 s’avonds nog op met een afwijzing om haar vervolgens een baan onder haar niveau aan te bieden? Ik probeer me in te leven in deze recruiter en haar beslissing en kan alleen maar tot de conclusie komen dat ik het zelf anders had aangepakt. Vooral nu ik heb ervaren hoe het voelt om op deze manier afgewezen te worden.

Als ik de recruiter zou zijn had ik mezelf als kandidaat wel op gesprek laten komen. Vervolgens zou ik aan het eind van het gesprek aangeven dat er een probleem is ontdekt bij de testresultaten. Ik zou de kandidaat excuses aanbieden en vragen om opnieuw de testen te maken om in aanmerking te blijven komen voor de functie. Mochten de resultaten en het gesprek dan weer niet voldoende zijn, dan kan de kandidaat in ieder geval worden afgewezen met een goede reden en oprechte feedback. Hoe zouden jullie dit hebben aangepakt? Ik ben heel erg benieuwd!

Ik hoop in ieder geval dat ik met deze blog elke recruiter kan inspireren om standaard testresultaten en emails serieus te nemen. Geen enkele kandidaat verdient het tenslotte om op deze manier een paar uur voor een sollicitatiegesprek afgewezen te worden. Voor mij was dit Management Traineeship uiteindelijk dus toch niet meant to be, mijn zoektocht gaat dus weer verder. Ik houd jullie er graag van op de hoogte! Voor meer informatie over de 60 Day Challenge, mij, mijn droombaan of mijn persoonlijke blog kun je trouwens een kijkje nemen op www.chantaldrenthen.nl of mij volgen via Twitter (@chantaldrenthen).

Over de Auteur

Chantal Drenthen Chantal Drenthen blogt als kandidate van de 60 Day Challenge over haar ervaringen als sollicitant. Haar doel is om binnen 60 dagen met behulp van een eigen marketing campagne, social media en professionele coaching haar droombaan te vinden. Ze is afgestudeerd in International Business en gespecialiseerd in ‘Organization, Change and Consultancy’. Tijdens haar bestuursjaar bij AIESEC heeft ze ontdekt hoe mooi het is om met mensen samen te werken die een passie hebben voor hun werk. Dit zoekt ze ook in haar toekomstige baan. Daarnaast is ze op zoek naar een organisatie die aansluit op haar specialisatie en die tevens ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en groeimogelijkheden bied.


2.613 views | Reageer (6 reacties)
 • @Chantal: wat ik me nu afvraag, even afgezien van het feit dat ik mijn twijfels heb bij de vraag of de test niet klopt of dat er andere redenen waren dat men ineens anders besloot…

  Stel dat deze persoon je wel had laten komen, terwijl je dus eigenlijk ongeacht het gesprek als kansloos was geweest. Wat was erger geweest? Ik moet zeggen dat ik wel eens op gesprek ben geweest ergens waarop ik eigenlijk redelijk snel het gevoel had dat ik op voorhand kansloos was. Ik was toen uitgenodigd om aan de quota te voldoen had ik het gevoel (zoveel mensen in pré selectie, nette man-vrouw verdeling, maar dat een vrouw de baan zou krijgen stond al vast). Zou je je dan beter of minder gevoelt hebben?

 • Chantal

  @Bas: Goede vraag! Ik was liever wel uitgenodigd. Hele simpele reden: ik ben stiekem best wel gaan twijfelen aan mijn rekenkundige capaciteiten na deze afwijzing. Bij YER, Ebbinge en verschillende business courses heb ik tot nu toe altijd zonder problemen dit soort testen gehaald.

  Misschien een onnodige twijfel dus. Toch heb ik voor een andere sollicitatie nog altijd niet de testen gemaakt omdat ik nu persé eerst wil oefenen 🙂 en niet hierop afgewezen wil worden. Als ze me hadden uitgenodigd en ik was kansloos geweest had ik deze twijfel in ieder geval niet gehad. Daarnaast had ik tijdens het gesprek het gevoel van ‘kansloos zijn’ kunnen benoemen. Eventueel had ik de recruiter misschien wel kunnen overtuigen om een uitzondering te maken na een goed gesprek 🙂

  Ik verwacht in ieder geval dat ik me dan beter gevoeld zou hebben, but…we’ll never know 🙂

 • R Rahimi

  Ik denk niet dat de huidige markt zo’n persoonlijke relatie tussen kandidaat en werkzoekende toelaat. Er is krapte dus bedrijven hebben de kandidaten voor het uitkiezen en ze willen allemaal alleen het beste van het beste. Dus zowel recruiters als bedrijven hebben momenteel misschien een te arrogante rol ingenomen wat het selecteren van een geschikte kandidaat betreft. Hoe ze dit aan jou kenbaar hebben gemaakt getuigt van weinig professionaliteit. Succes met je zoektocht!

 • Pingback: Tweets die vermelden Bijzondere sollicitatie-ervaring | RecTec -- Topsy.com()

 • Pingback: News: 60 Day Challenge bijna op de helft | HI-RE Blog()

 • Pingback: News: 60 Day Challenge: Nog 21 dagen….()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën