Vrouwen verdienen meer

Door Bas van de Haterd op 18-01-2011 11:18.

Vrouwen tussen de 25 en 40 verdienen per uur gemiddeld meer dan mannen… in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering. Het artikel op de Standaard vermeldt dat dit voor het eerst is. Wel verdienen vrouwen gemiddeld nog altijd minder, met name doordat in het verleden een grote achterstand op de arbeidsmarkt is opgelopen. Dat komt door werkonderbrekingen (vanwege kinderen bijvoorbeeld) en het feit dat part-time werk de kans op promotie maken vaak verkleint.

Wel verdienen ze per maand nog minder, met name vanwege het part-time werk. Eén van de verklaringen voor de stijging van het gemiddelde uurloon dat nu dus boven dat van de mannen ligt is het feit dat vrouwen hoger opgeleid zijn. 

Dat laatste zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Er zitten namelijk meer vrouwen (overal in de Westerse wereld) op hogescholen en universiteiten dan mannen. Hierdoor zal het ‘gat’ met de top vanzelf verkleind worden verwacht ik. De vraag is dus: moeten we nu vrouwenquota aan de top instellen of niet? Aan de ene kant zeg je: het lost zichzelf op. Aan de andere kant: dat doet het al tijden niet en kunnen we het accepteren dat we zoveel talent verspillen?

Een andere interessante vraag die we moeten stellen: zetten we mannen (en jongens) niet op een enorme achterstand? Het onderwijssysteem is heel erg gericht op meisjes en vrouwen. Cijfermatig blijkt dat meer dan 90% van alle basisschooldocenten (in de VS) vrouw zijn. Het aantal uitvallers op scholen is procentueel veel meer mannelijk. Een interessante video hierover van TED.com… verspillen we nu niet meer talent aan de andere kant van de markt?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


181 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën