Voor wie of met wie werk je liever? Afgelopen week las ik op Business Insider dat Cubeduel zou zijn afgesneden van Linkedin. Het zou een Linkedin applicatie zijn waar je mensen ‘head to head’ tegen elkaar kon ranken. Klinkt interessant, dus even een gaan kijken. Gelukkig werkt het inmiddels weer, dus ik heb het meteen kunnen testen.

Cubeduel is een hele eenvoudige naar de business wereld vertaalde variant van ‘hot or not’ eigenlijk. Je logt in met je Linkedin account en hij haalt twee ‘collega’s’ op die bij een organisatie hebben gewerkt waar jij ook hebt gezeten. Dat werkt natuurlijk niet perfect, ik kom ook veel mensen tegen met wie ik niet heb samengewerkt (bijvoorbeeld columnisten van nu.nl waar ik 3 maanden interim bij Ilse media heb gezeten). Gelukkig kan je ook een duel skippen.

Het systeem haalt in Linkedin op met wie je er gewerkt hebt en je kiest gewoon je prettigste, fijnste, aardigste collega / manager / etc. Op basis van die ‘duels’ rankt het systeem je collega’s, wie wint er het meeste van anderen met wie je er gewerkt hebt?

Heel eenvoudig dus. Je klikt één van beide aan en je hebt een winnaar. Wie van de twee werk je het liefste mee?

Dat kan dan bijvoorbeeld per bedrijf worden getoond. Zo zien we dat bij Google Chris Uzelac de prettigste collega is op dit moment (met 105 van de 117 duels gewonnen, gevolgd door Philip Bogle (113 van de 142). Op de vierde plek staat David Singleton met een 100% score, maar veel minder duels. Er zit dus een ranking in zowel in absolute als relatieve aantallen, want op plek vijf staat iemand met meer gewonnen duels (24), maar een relatief lagere score.

Op dit moment kan je alleen nog maar door de top bedrijven heen scrollen. Dat wil dus zeggen dat je nog niet kan zoeken op bijvoorbeeld je beoogde werkgever. Dat zal hopelijk wel komen tegen de tijd dat de database zich goed genoeg vult.

Conclusie

Grappig, leuk, maar heeft nog veel werk nodig. Er komen veel duels terug merk ik (ik heb er nu meer dan 100 gedaan) die ik al gehad heb. Dat zal de betrouwbaarheid niet verbeteren vrees ik. Ook mist er denk ik nog veel om het niet alleen een leuke, maar ook nuttige applicatie te maken. Zoekopties om bijvoorbeeld te kijken of de manager met wie je een sollicitatiegesprek hebt positief of niet wordt gerankt door mensen die ooit met hem hebben gewerkt.

Het nadeel is natuurlijk dat het een beeld geeft van mensen, maar dat je eigen smaak misschien wel heel erg kan afwijken van het gemiddelde. Een gevaar voor vooringenomenheid ligt op de loer. Ook kan je als organisatie straks kijken wie het minste liggen in een team als de sfeer verbeterd moet worden.

Mogelijkheden zijn er dus, maar voorlopig is het vooral gewoon leuk en grappig. Dat is natuurlijk de basis voor veel succes, zoals Einstein al zei: ‘The biggest discoveries are not done by the word Eureka (I’ve got it), but that’s funny.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


415 views | Reageer (2 reacties)