Flexwerk is minder?

Door Bas van de Haterd op 17-01-2011 10:24.

Ik was eerst niet van plan er iets over te schrijven omdat het gewoon te dom voor woorden was, het standpunt van de FNV over flexwerk. Gezien de hoeveelheid aandacht die het krijgt is het toch belangrijk even een paar hiaten in de gedachtengang van Agnes Jongerius aan te stippen.

Het gaat met name om de kern van de boodschap, die fundamenteel onjuist is:

De vakcentrale vindt het onterecht dat werkgevers op deze manier alle risico’s afwentelen op de individuele werknemer. ,,Flexwerkers doen hetzelfde werk voor minder geld. En tegen slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden’’, aldus de woordvoerster.

Flexwerkers doen hetzelfde werk voor minder geld en tegen slechtere arbeidsvoowaarden. Is dat zo? Ja, in een aantal gevallen zie je dat dat zo is. Tegen die gevallen moet je optreden. Zoals TNT toen die hun pakketservices flexibiliseerde. Een fantastische zet, maar in eerste instantie naar ik begrepen heb totaal niet netjes uitgevoerd. Men had namelijk de eis dat deze ondernemers enkel voor TNT konden werken en dat is natuurlijk niet acceptabel en tegen de wet. In dat soort gevallen is het goed dat er een FNV-achtige organisatie is die ingrijpt.

FNV merkt steeds vaker dat bedrijven er alles aan doen om te voorkomen dat mensen een vaste aanstelling krijgen. Jaarcontracten worden keer op keer verlengd. En zodra iemand recht heeft op een vast contract, kan hij vertrekken. In sommige gevallen worden deze mensen via een uitzendbureau weer ingehuurd.

Iets dat vaak wordt afgewenteld op de flexwet, die ‘verplicht’ ons daar immers toe. Nu vraag ik me al af waarom je per sé een contract voor onbepaalde tijd zou willen hebben. Juridisch gezien geeft een contract voor bepaalde tijd je namelijk meer zekerheid op dit moment. Als dit dan al een streven is moet je de individuele managers aanpakken, gewoon persoonlijk aanspreken op hun ‘asociale’ gedrag. Ook de politiek, de overheid aanpakken is daarin een belangrijke stap. Daar gebeurt dit namelijk het meest omdat die met budgetten werken die nooit op tijd en permanent worden vastgesteld.

De kern van het betoog is echter bij de FNV dat flexwerk minder is. Minder op zou leveren, minder voorwaarden zou hebben. Dat is niet waar. Verkeerd ingezet en uitgevoerd flexwerk is inderdaad een probleem, flexwerk op zich (de echte Zelfstandige Professionals) is een hele grote toegevoegde waarde voor de BV Nederland en ook voor deze mensen zelf. Hét probleem is echter dat wij niets, maar dan ook niets, leren over ondernemersschap in onze opleidingen. Het enige dat ik er over hoorde op de MAVO en HAVO was dat het eng was omdat je niet wist wat je zou verdienen die maand.

Ook zijn de regels in Nederland redelijk ridicuul en anti-ondernemers. Logisch aangezien de SER bestaat uit… ondernemersverenigingen (die gebaat zijn bij werknemers) en vakbonden (die gebaat zijn bij werknemers). Dan zetten we er nu een vertegenwoordiging in van ZZP’ers, doen we weer een vakbond (waardoor ik me totaal niet vertegenwoordigd voel als Zelfstandig Professional. Ik heb de dame nu drie keer horen spreken en zelden zoveel onzin over zelfstandigen uit een mond horen komen).

Als het FNV iets wil doen aan flexwerk moet je de kennis van Nederlanders over het ondernemersschap en het zelfstandig zijn opvoeren. Moet je zorgen dat men weet wat de rechten zijn en hoe je als zelfstandige goed kan functioneren. Dan moet je pleiten voor ondernemersschap op middelbare scholen geven (door ondernemers graag, niet door loondienst-docenten). Maar ja, dan zou de vakbond iets doen wat ze eerder leden kost dan oplevert…

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


281 views | Reageer (4 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Flexwerk is minder? | RecTec -- Topsy.com()

  • Jasper

    Je doet net of uitzenkrachten ondernemers zijn en dat lijkt me verre van waar.

  • Nee, net zo min als dat flexwerkers uitzendkrachten zijn. De overgrote meerderheid waar men het hier over heeft zijn namelijk zelfstandige (dus ondernemers) geworden.

  • Heidiwismans

    Hallo Bas,
    Ik ben het met je eens dat het de indruk wekt dat flexwerk iets is wat je niet zou moeten willen. Jammer, want ik vind ook dat de zelfstandigheid en het ondernemersschap die daarbij kan horen iets is om trots op te zijn. Daar mag wat mij betreft zeker meer aandacht naar uitgaan. In dit geval neemt de FNV m.i. echter niet de ondernemende professionals in bescherming die kiezen voor flexwerk, maar de medewerkers die (denken) meer afhankelijk te zijn van hun werkgever. Ik denk dan aan uitzendkrachten. De ene flexwerker is de andere niet.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën