Na Noorwegen en Spanje heeft nu ook Frankrijk verplicht een quotum gesteld voor het aantal vrouwen in top posities. Frankrijk heeft het (ik denk gelukkig) beperkt gehouden tot de grootste bedrijven. Enkel bedrijven met meer dan 500 medewerkers in dienst en meer dan 50 miljoen Euro omzet moeten binnen 3 jaar 20% vrouwen in de Raad van Bestuur hebben. Dat is dus 1 op de 5 posities, wat niet half zo ver gaat als bijvoorbeeld het Noorse quotum.

Momenteel voldoen slechts 7 van de 40 grootste bedrijven in Frankrijk hieraan, wat misschien wel aangeeft dat het belangrijk is.

Quotum of niet?

Zoals altijd is er een discussie over de vraag of dit nu de oplossing is. Een quotum brengt immers altijd het gevaar van de excuustruus met zich mee. Neelie Kroes ging hier uitstekend mee om volgens mij, in het programma van Jeroen Smit: Leiders gezocht. Ja zei ze, ik ben een excuustruus, maar zolang ik ook de inhoud heb is het helemaal niet erg om gebruik te maken van je vrouw zijn. Een waar woord.

Ik heb jaren niet geloofd in het quotum, maar de cijfers wijzen uit dat we er zonder niet komen. We blijven bikkelhard mannen benoemen terwijl de crisis deels heeft laten zien hoe belangrijk diversiteit is. Diversiteit in denken. Noorwegen heeft de crisis misschien wel het beste van alle Europese landen overleeft. Komt dat door de grote hoeveelheid vrouwen in de RvB’s? Het is hoe dan ook een factor. De Noorse bedrijven hadden namelijk een veel betere risicospreiding dan alle anderen.

Dus: quotum of niet?

Ik blijf het een lastige issue vinden. Een quotum heeft niet mijn voorkeur, je hebt nog steeds het risico van de excuustruus en ik vind persoonlijk dat je altijd de beste persoon voor de baan moet hebben. In veel gevallen is dat overigens volgens mij een vrouw. Mijn eerste suggesties voor de nieuwe voorzitter van MKB Nederland zijn Annermarie van Gaal (die niet wil) en Karen Romme (die niet wil). Daar zit misschien nog wel het grootse probleem, de vrouwen met het talent willen vaak die posities niet.

De beste persoon moet echter ook bekeken worden vanuit het team en een divers team werkt altijd beter. Dat blijkt uit elk onderzoek. Om een sportvergelijking te maken, de beste teams zijn vaak niet de teams met alle toppers, dat zijn de teams met verschillende type spelers. Om dat naar Nederland te vertalen, Jan Wouters was individueel niet de beste speler, maar hij heeft zowel Ajax als Oranje tot grote hoogte gebracht omdat hij talenten (diversiteit) bracht die de meeste anderen niet hadden.

Dus misschien is een quotum zo gek nog niet, als het anders niet lukt. Het komt de BV Nederland wel ten goede. Persoonlijk zou ik als overheid het bedrijfsleven eerst een ‘laatste kans’ geven. Als binnen 3 jaar niet 20% van de bestuurders van de 100 grootste bedrijven in Nederland vrouw is, gaan we een quotum invoeren dat jullie verplicht 30% van de bestuurders vrouw te maken. Dan is niet elk bedrijf verplicht, maar als geheel zal de BV Nederland in actie moeten komen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


564 views | Reageer (8 reacties)
 • Danielle Teclegiorgis

  Hoi Bas,

  mooi stuk. Ik twijfel nog. Heb nu een hele zware vacature (partnerniveau), de voorkeur ging vanuit de opdrachtgever, vanwege de teamsamenstelling, uit naar een vrouw. Er is geen vrouw die reageert! Het ligt vaak niet zozeer aan de quota maar zeker ook aan de vrouwen zelf die een gebrek aan ambitie hebben. Ik geloof, als recruiter, niet dat er voornamelijk mannen benoemd worden omdat ze man zijn maar omdat er gewoonweg geen vrouwen genoeg zijn die een dergelijke positie willen vervullen. Maar ik hoop dat ik er toch naast zit en een dergelijke stimulans voor meer diversiteit zal zorgen.

 • Ik denk dat veel vrouwen bang zijn dat ze in dat soort functies niet serieus worden genomen. Dat ze een beetje entourage zijn, naar feestjes en bijeenkomsten mogen om het bedrijf smoel te geven, maar als ze iets inbrengt in een vergadering wordt het weggewuifd. Zo gaat dat volgens mij vaak. Vrouwen die langer meedraaien weten dat en zeggen dus nee.
  Desondanks ben ik natuurlijk voor vrouwen in topposities en geloof ook stellig dat die diversiteit wel een verschil kan maken in de bedrijfsvoering, mits er natuurlijk naar die vrouwen geluisterd wordt. Je hebt echt wel vrouwen met ballen nodig. Het zal echt niet zozeer een gebrek aan ambitie zijn, ook, maar als je kijkt naar de functie-eisen wordt er nogal wat gevraagd van een vrouw. Ik gok dat jonge vrouwen zware functies minder erg vinden dan wat oudere. Die laatste groep weet namelijk te goed hoe belangrijk het is om af en toe rust te hebben, tijd voor jezelf, voor familie en daar krijg je in zulke functies gewoon geen ruimte voor. Als je daar ook maar rept over je gezin ben je direct de sjaak.
  De problematiek gaat volgens mij behoorlijk ver en wat de politiek zou moeten bereiken is dat bedrijven hun instelling naar vrouwen toe een beetje aanpassen en afraken van die macho-cultuur.
  Zoiets.

 • Pingback: Tweets die vermelden Verplicht vrouwen in de top | RecTec -- Topsy.com()

 • @Danielle: ik vrees dat je hier een waarheid als een koe uitspreekt. Veel vrouwen willen inderdaad ook niet. Zoals ik ook al aangaf met mijn ‘voorzitter MKB Nederland’ voorbeeld. Volgens mij zijn de beste kandidaten zonder twijfel in dit geval vrouwen, gewoon omdat ze de beste zijn, maar ze willen niet.

  Deels is dat een gebrek aan ambitie ook, deels is het twijfel aan eigen kunnen merk ik, en deels omdat er in die posities gewoon teveel gevraagd wordt.

 • @Annelies

  Het blijkt in de praktijk inderdaad dat als er maar 1 vrouw in een RvB van 7 zit het redelijk kansloos is omdat ze ook bang zijn zich te laten horen. Bij 2 of 3 is dat al niet meer het geval.

  Ben het overigens niet met je eens dat oudere vrouwen die zware functies erger zouden vinden. Die weten namelijk hoe je het moet combineren. Dat valt juist wel mee. Echter zitten we wel met het probleem dat veel oudere vrouwen een groot gat hebben in hun carrière of opleiding. In het verleden is er te weinig gedaan hieraan, dus nu kunnen ze niet op dat niveau mee. Dat zou zich moeten oplossen met veel carrièrevrouwen die er nu zijn.

  En natuurlijk is er een macho cultuur bij een aantal organisaties, grappig genoeg heeft Hans Weijers (nu CEO van AKZO) ooit juist complimenten gekregen omdat hij een ministerraad verliet (we komen er toch niet uit) omdat zijn dochtertje jarig was.

  Gebrek aan ambitie kom ik helaas vaak wel tegen hoor, en helaas zijn veel vrouwen met de ambitie niet gezegend met het talent heb ik wel eens het idee. Veel van de mannen misschien ook niet hoor, maar daar is zo’n grote groep dat er altijd wel weer doorheen komen.

 • Blijft een duivels lastig issue. Bijkomend probleem is, als je een quotum stelt op geslacht, waarom dan niet op afkomst, huidskleur, religie of seksuele geaardheid? En waarom niet, gezien de vergrijzing, ook gelijk verplichten dat elk bedrijf minimaal 20% 50-plussers in dienst moet hebben?

  De opmerking dat een divers team altijd beter scoort, klopt. Maar dat mag natuurlijk weer nooit een reden zijn voor een overheidsquotum. Het is niet aan de overheid om te zorgen dat bedrijven een goed presterende directie of RvB/RvT hebben. Als bedrijven een onevenwichtig stelletje nietsnutten aan het roer wil zetten moeten ze daar de vrijheid in hebben (en er zijn er dan ook die daar dankbaar gebruik van maken).

  Desalniettemin denk ik dat, vanuit een gelijkheidsbeginsel, een quotum van 20% bij groot-bedrijven wel moreel te verdedigen is. 40% lijkt me averechts werken omdat je dan te snel aanloopt tegen de problemen die Danielle en Annelies noemen.

 • Een interessante TED talk, niet echt over dit onderwerp, maar wel met wat cijfers die je aan het denken zetten. Vrouwen doen het namelijk veel beter in het onderwijs omdat het onderwijs zich, volgens deze dame, veel meer richt op vrouwen.

  http://www.ted.com/talks/ali_carr_chellman_gaming_to_re_engage_boys_in_learning.html

  Interessant is dat nu ruim 60% van de afgestudeerde hoger opgeleiden vrouw is. Dat dreigt naar de 70% te gaan. Ook is het aantal drop outs onder mannen veel groter. Je vraagt je af hoe lang het nog houdbaar is dat de meeste topposities niet voor vrouwen zijn met dat soort cijfers.

 • Pingback: Vrouwen verdienen meer | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën