BranchOut, de plek waar Linkedin en Facebook elkaar (op Facebook) tegenkomen. Tenminste, dat was wat mij verteld werd met de vraag wat ik er van vond. Tijd dus voor een kort bezoekje aan deze Facebook app. Is dit de (niet Nederlandse) matching app die ik verwacht in mijn voorspellingen?

Zoals altijd met een Facebook App is het inschrijven 1 click, heerlijk blijft dat. De reden van het succes van veel van deze apps. Binnen één dag heb ik meteen een reeks ‘vrienden’ op BranchOut, want mijn Facebook vrienden die het gebruiken zien dat meteen. Blijft ook verdomd handig.

Het idee van BranchOut is natuurlijk niet nieuw, maar voor zover mij bekend het feit dat het op Facebook is gebouwd wel. Hier een korte video van het algemene idee.

Eigenlijk is het dus een Linkedin op Facebook. Immers maakt men gebruik van de carrière informatie op Facebook, die echter veel beperkter is dan in Linkedin. Daarom heeft men ook een mooie mogelijkheid om, als je BranchOut gebruikt, je Linkedin profiel in te laden. Heb je meteen al die informatie up-to-date.

Daarnaast kan je dus zoeken in het ‘wie ken ik bij’ netwerk van je eigen vrienden en als deze vrienden ook in BranchOut zitten van hun vrienden.

Tevens kunnen er jobs gepost worden in het netwerk, die je dan door kan zetten of op kan reageren. Tevens kan je, net als in Linkedin, recommendation geven.

Conclusie

Heel eerlijk doet het me eigenlijk niets. Het is zeker niet de matching app die ik gehoopt en voorspeld had. Ik kan er eigenlijk nog verdomd weinig mee. Leuk dat ik nu op bedrijven kan zoeken wie van mijn vrienden daar werkt, maar dat kon in Facebook ook al. De tweede graads connecties zoeken kan enkel wanneer je vrienden ook in BranchOut zitten (17 op dit moment bij mij) en de vraag is: voegt dat iets toe boven Linkedin? Facebook is voor mij veel minder voor mijn zakenrelaties (eigenlijk enkel die ik ook gezellig vind om privé te zien), waardoor mijn Linkedin netwerk dus veel groter is.

Ik zie er dus weinig tot geen toegevoegde waarde in boven Linkedin. Misschien omdat er veel meer mensen in Facebook zitten dat het wel waarde kan gaan creëren, dan moeten die mensen echter wel eerst hun zakelijke informatie goed invullen op Facebook. Voorlopig beschouw ik het als een overbodige app, maar ik houd het in de gaten.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.209 views | Reageer (14 reacties)
 • Gast, niet alles meteen afkraken. Ze zijn pas net begonnen! Geef het tijd.

 • Als je niets nuttigs te zeggen hebt, hoef je niets te zeggen hoor. Dus vertel: wat is het nut?

  Ze zijn net bezig is net zo’n onzinnige opmerking als ‘je mag niet negatief zijn over een event wat vrijwillig is georganiseerd’. Onzin, als je iets niet kan moet je het niet doen.

  Dus heb je nog inhoudelijk iets te melden wat het nut van deze app is?

 • Het nut van deze app gaat zich pas bewijzen als veel bedrijven het gaan gebruiken om vacatures weg te zetten. Dan heeft het ook nut om je vrienden te endorsen bij het bedrijf. Dat is de grote kracht van deze app: het gaat uit van de sterkste lijnen in je netwerk, namelijk je directe vrienden en kennissen. LinkedIn gaat uit van (doorgaans) zwakkere zakenrelaties, waarbij een recommendation een andere – in sommige gevallen mindere – waarde krijgt. Dat is in elk geval de gedachte erachter, of dat bewaarheid wordt moeten we nog maar zien.

  Je moet ook niet vergeten dat in VS voor heel veel mensen Facebook ook een zakelijk medium is, veel meer dan in Nederland. Dat zie je ook al terug in de nieuwe profielen, vooral gericht op wat je doet, niet op hoe cool je bent. Maar om deze ontwikkelingen in full effect te zien, moet je het dus even de tijd geven om te groeien. Niet elke plant is vanaf dag twee een boom.

  Ik verwijt je eigenlijk dat je negatief bent om het negatief zijn. Menschen zijn meer gebaat bij positief opbouwende kritiek. Wat niet inhoudt dat je niet kritisch mag zijn. Op het moment dat je je mening geeft heeft het veel meer waarde als je zegt:

  “Er is in de toekomst dit of dat nodig wil deze tool voor mij echt nut hebben…”

  Dat geeft aan dat je een visie hebt.

  Jij zegt:

  “Heel eerlijk doet het me eigenlijk niets.”

  Dat komt ngal blasé over, vind je zelf niet?

  Zo, nou jij weer 😉

 • Dus de app is volgens jouw een vacature app? Volgens mij is dat een bijproduct zoals ze het aangeven, niet de kern.

  Wat betreft je assumptie over endorsements, meen je nu echt dat je vrienden beter kunnen inschatten hoe jij je werk doet dan mensen met wie je gewerkt hebt? Even afgezien van het feit dat ik totaal niet geloof in endorsements omdat die nooit negatief kunnen zijn, tenzij je een ‘fleck’ principe toepast.

  Je verwijt is totale onzin, erg triest en vervelend eigenlijk en als je mij ook maar een minimaal beetje zou kennen weet je dat dat niet zo is. Ik geef mijn eerlijke mening, daar hebben mensen veel meer aan dan dat altijd maar opbouwende positieve PR gelul. Ook is de review niet zo negatief, de app heeft op dit moment voor mij geen enkel nut en dat zeg ik. De grap is dat je nog steeds niet hebt aangegeven waar het nut in zit, hooguit waar je misschien denkt dat ooit in de toekomst als Nederland meer op Amerika zou gaan lijken de mogelijkheden liggen.

  Dus ik herhaal mijn vraag: wat is het nu het nut? Als je daar geen antwoord op hebt, zeg dan gewoon niets, dan weten we ook weer hoeveel visie Remco Jansen heeft. Jouw reacties zijn precies waar je mij van beschuldigd, negatief doen om negatief te doen zonder enige inhoudelijke kritiek.

 • Volgens mij heb je mijn reactie niet goed gelezen, of niet goed begrepen. Volgens mij geef ik je voor een groot (grootste) deel gelijk. Heb ik gezegd dat het nu nut heeft? Nee. Je legt mij woorden in de mond die ik niet heb gebruikt. Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom je zo stekelig reageert.

  Ik denk dat in de toekomst BranchOut best wel wat kan worden. Vooralsnog zie ik de toegevoegde waarde nog niet van deze app. Maar dat kan heel snel veranderen. Ze zijn eerst bezig waarde op te bouwen, in de vorm van gebruikers en endorsements, daarna kun je dat inzetten om iets mee te bereiken.

  Om nu te zeggen dat dit de killer app is, nee. Ik verwacht ook iets waarmee je recruitment kunt laten plaatsvinden via referral. Om sociale netwerken in te zetten en via het zoveelste graads netwerk de juiste kandidaat op te sporen.

 • Ik heb je invite ontvangen (en van tig anderen). Vraag: heb jij dat zelf geactiveerd of is dat iets wat automatisch gebeurd?

 • @Lode: excuus daarvoor. Het is semi automatisch. Ik kreeg vandaag die vraag ook IRL op een event. Het punt is dat het usability technisch even duurt voordat je begrijpt dat de mensen die je toevoegt nog geen Branchout hebben, maar wel al Facebook. Tenminste, ik heb denk ik 5 man gespamd, waaronder jou dus. De manier waarop het gepresenteerd werd gaf mij de impressie dat het ook al branchout contacten waren.

 • Dus zeg je eigenlijk gewoon dat ik met dit artikel 100% gelijk heb, maar heb je mijn artikel niet goed gelezen. Momenteel voegt het niets toe, leuk om in de gaten te houden, maar twijfelachtig of het iets wordt. Waarom ben ik dan onnodig negatief?

 • @bas excuses: overbodig. Maar het is wel iets wat mij tegenhoudt het te proberen. Hinder voor mijn FB volgers. Erwin Blom schreef er vanochtend ook zoiets over.

 • @bas excuses: overbodig. Maar het is wel iets wat mij tegenhoudt het te proberen. Hinder voor mijn FB volgers. Erwin Blom schreef er vanochtend ook zoiets over.

 • Marc Dubach

  Er zit op FaceBook wel een interessante groep Young Professionals die niet zoveel met LinkedIn hebben. Komt nog bij dat je veel dichter bij een internationale doelgroep zit. Maar gelijk heb je, geef het tijd!

 • Pingback: Tweets die vermelden BranchOut, waar Facebook en Linkedin elkaar ontmoeten | RecTec -- Topsy.com()

 • Frank Meeuwsen geeft zijn visie waarom Branchout wel iets gaat worden

  http://incredibleadventure.nl/2011/02/5-redenen-waarom-branchout-wel-interessant-gaat-worden/

  Ik ben benieuwd, hij heeft wel een punt, maar ik weet het nog steeds niet.

 • Maretta

  Je mening vind ik positief kritisch en dat geeft mijn inziens altijd stof tot nadenken en dat verbreed je scope. Conclusie wat mij betreft; laten we ze de tijd geven om er iets moois voor ons van te maken. We kunnen het tenslotte altijd  nog om zeep helpen als blijkt dat er voor ons niets in ziet.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën