Gezocht: ATS!

Door Jeroen Bergen op 10-01-2011 07:40.

Afgelopen week hebben we besloten een nieuw recruitment systeem aan te schaffen, een zogenaamd ATS. We gebruiken nu RIS van Tangram en de reden dat we besloten hebben dit te vervangen is dat het verwerken van reacties nu te veel tijd in beslag neemt en we onvoldoende koppelingen kunnen leggen naar nieuwe ontwikkelingen richting sociaal media e.d.

Het nieuwe systeem moet 1 oktber 2011 draaien. We hebben een duidelijke deadline gesteld. Graag wil ik de lezers van RecTec betrekken bij dit proces. Vervolgens zal ik middels periodieke postings op RecTec jullie informeren over de vorderingen, de keuzes en de ontwikkelingen. Hierbij zal ik geen prijzen noemen, dat is niet correct richting potentiële leveranciers. Ook zal ik niet onnodig negatief zijn, dat gebeurt mijn inziens al genoeg. Wel zal ik kritisch aangeven waarom we welke keuze gemaakt hebben. Ik zou het enorm waarderen als jullie me willen helpen met het noemen van leveranciers waar je goede ervaringen mee hebt en waarvan je denkt daar kan hij iets mee. In ruil zal ik ook onze ervaringen in dit proces delen.

De minimale eisen t.a.v. ons pakket:

 • Nu 8 users, moet eenvoudig kunnen groeien;
 • SaaS of server oplossing is nog geen uitgemaakte zaak heeft ook nog geen voorkeur, maar ervaringen en adviezen verneem ik graag;
 • Koppeling naar social media, multisites en traditionele jobboards is een vereiste;
 • We richten ons puur op het inrichten en projectmanagement van werving en selectie activiteiten, uitzend modules e.d. zijn niet noodzakelijk;
 • Textkernel; of vergelijkbare oplossing is een heel krachtige pre.

Primatch is een multidisciplinair werving en selectie bureau met 6 consultants en een backoffice van 2½ FTE. We werken vanuit een vergaande business partnering met onze opdrachtgevers. Naast wervingscampagnes (AMC) en selectietrajecten verzorgen we het complete projectmanagement (administratie) van W&S trajecten. Dit doen we op uurbasis.

Ik ben benieuwd welke leveranciers de lezers van RecTec mij zouden aanbevelen, waarmee wij in ieder geval moeten gaan praten en vooral ook waarom!

Over de Auteur

Jeroen Bergen Na het mijn studies Personeel & Arbeid en Personeel wetenschappen heb ik reeds in 1998 gewerkt voor een vacaturesite voor ICT professionals. Vervolgens ben ik in 2000 bij Primatch begonnen als HRM consultant. Sinds 2005 ben ik partner binnen Primatch. Ik heb een grote interesse in het functioneel gebruik van nieuwe media en de toepasbaarheid voor het HRM werkveld. Ik ben er van overtuigd dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Via Rectec zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt, het P&O werkveld, arbeidsmarktcommunicatie en andere zaken, waar ik me druk over maak, me verbaas, erger, of enthousiast van kan worden.


785 views | Reageer (22 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Gezocht: ATS! | RecTec -- Topsy.com()

 • R Civile

  Ik wens je bijzonder veel succes bij deze Quest Bas. Ik ga je zeker met belangstelling volgen omdat ik ook wel graag wil weten waar de koppeling plaats gaat vinden tussen Recruitment en Social Media. Ik heb nog steeds erg veel reserves maar dat om verschillende redenen.

 • Mark

  Jeroen,
  Interessant traject. Koppelingen naar social media zijn goed te integreren. aandachtsgebied zou wat mij betreft ook de overzichtelijkheid zijn van de schermopbouw; welke informatie wordt getoond, hoe kun je tussen schermen schakelen (multitasken)….
  Veel succes. Ik blijf je volgen.

 • Ik ben ook erg benieuwd naar de wijze waarop je dit aan gaat pakken.

 • Anoniem

  Hallo Jeroen, goed zo’n openbare aanbesteding! Heb ik onlangs ook gedaan voor het vinden van een online accountant (zie: http://bit.ly/geKrDn ). Dan je vraagstelling. Op het prachtige RecTec heeft eerder deze review gestaan van op Google Apps gebaseerde Recruitment Software ( http://bit.ly/hzNeIT ). NederlandWerktOnline.nl is overigens in gesprek met The Search Company om ondersteuning op deze software over te nemen. Dat combineert met onze al bestaande Google Apps- en social media marketing diensten.

  Ik hoop je interesse te hebben gewekt. Ben benieuwd naar jouw en de andere reacties op deze posting! Groet, Sam van Buuren, NederlandWerktOnline.nl

 • Die “review” heb ik indertijd geschreven (even tussen aanhalingstekens, was meer een eerste indruk). Zal eens bij je op de site kijken waar je je mee bezig houdt. Overigens ben ik zelf zo’n voorstander om een systeem te implementeren wat overgaat in andere handen. Dit i.v.m. eventuele verwatering van belangen en deskundigheid. Die onzekerheid vermijd ik liever in een implementatietraject.

 • Nicol

  Beste Jeroen,
  Kort maar krachtig: ik denk dat Otys het antwoord op al jouw vragen (en meer) is.

  Sinds 6,5 jaar ben ik zelf gebruiker van Otys Recruitment System en het bevalt meer dan goed. Op het gebied van SEO en Social Media excelleren zij. Als 1e was het mogelijk om bij Otys een koppeling te maken als sollicitant met je Linkedinprofiel en ook op gebied van andere Social Media ontwikkelt Otys zich sterk.
  Textkernel is volledig geintegreerd waardoor inschrijving door uploaden van CV ook mogelijk is en het aan de achterkant direct compleet in het systeem staat. En zo nog talloze mogelijkheden die per dag lijken te worden uitgebreid.
  Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden kun je eens kijken op onze (multisites) http://www.netwerkt.nl en/of http://www.autobanen.nl of mij een bericht sturen.

  Succes!

 • Anoniem

  Hoi Tom, ik vermoed dat je bedoelt ‘….niet zo’n voorstander bent van…). Enige toelichting: het systeem gaat ‘niet over’ er wordt hooguit aanvullende gebruikersondersteuning aan het bestaande produkt toegevoegd. Het door jouw geduide risico is inderdaad reeel als technisch beheer en produktontwikkeling van partij A via B naar C gaat. Dat is hier niet aan de orde. Sam.

 • Klopt, de “niet” was weggevallen. Had het zelf ook gezien en gewijzigd, maar was kennelijk niet bewaard. Nu staat het er goed.

  Als buitenstaander weet je natuurlijk niet precies wat de beweegredenen van The Search Company precies zijn. Ik vermoed vanwege het feit dat het niet binnen de corebusiness valt. Dat start met outsourcing van de supportwerkzaamheden. In dat geval ligt het vervolgens overdragen van de ontwikkeling en sales voor de hand.

  Dat kan overigens misschien wel het beste zijn wat met zo’n systeem kan gebeuren, maar het kan ook compleet anders uitpakken. Een aantal van de laatste RecTec berichten gaan over doomscenario’s. Die kan ik me hierbij ook voorstellen.

  Uiteraard hoop ik voor zowel NederlandWerktOnline als The Search Company dat “Status Matches PRO” een gouden toekomst tegemoet gaat!

 • Pingback: Tweets die vermelden Gezocht: ATS! | RecTec -- Topsy.com()

 • Arno

  Een tip: focus niet teveel op datgene dat nu tegenvalt (de tijd die nodig is om reacties te verwerken) maar ook wat bij je huidige werkwijze en pakket juist erg handig werkt. Het is niet vanzelfsprekend dat dit bij de nieuwe shortlist ook zo goed werkt.

  Suc6!

 • Beste Jeroen,

  Wij hebben meer dan 5 jaar RIS gebruikt en zijn eind 2009 gaan nadenken over andere leveranciers. Veel van je wensen komen mij dan ook bekend voor.
  Het verwerken van alle reacties was voor ons ook een belangrijk punt. Samen met een lijst van andere wensen. Mocht je onze specifieke wensen/eisen willen weten dan kan ik dat evt. met je delen.

  Ik wil vooraf wel gezegd hebben dat we altijd een goede relatie hebben gehad met Tangram en hun ook de kans hebben gegeven om met een tegenvoorstel te komen. Na vergelijking met verschillende leveranciers en software hebben we toch besloten over te stappen.

  Wij hebben gekozen voor OTYS. De mogelijkheden zijn eindeloos en het voldoet aan jullie wensen en eisen. Teveel om hier op te noemen.
  Voor ons was het van belang dat alle data uit RIS meeging naar OTYS zonder informatie te verliezen. Wij hebben er ook voor gekozen om onze website bij hun te hosten en opnieuw te laten ontwerpen zodat het naadloos zou aansluiten op het systeem. Om de puntjes op de i te zetten zijn we nu ook weer bezig om de website aan te laten passen met meer interactieve en dynamische pagina’s en een betere integratie met social networks.

  Tijdens een migratie kom je altijd struikelblokken tegen, maar door professionele support van OTYS op ieder gewenst moment, zijn we er gezamenlijk in geslaagd om alle informatie te migreren tot op de laatste dag dat we RIS gebruikt hebben. Het betrof bij ons ook geen standaard import naar OTYS en dit maakte het wellicht wat lastiger. Uiteindelijk hebben we het binnen de gestelde termijn gehaald en zijn in maart 2010 naar tevredenheid overgegaan op OTYS.

  Sindsdien, bijna een jaar geleden zijn er weer veel toepassingen en updates bijgekomen. Één van de redenen dat we ook voor OTYS hebben gekozen was omdat wij het gevoel hadden dat ze niet stil zaten en meegingen met technische innovaties en verbeteringen om hun product beter te maken en hun klanten goed te bedienen. Sommige van onze wensen die op moment van migratie nog niet mogelijk waren zijn sneller opgepakt dan we hadden gedacht en vaak standaard zonder extra kosten geïmplementeerd. Een extra pluspuntje!

  Even kijken naar je minimale eisen:

  1: Met OTYS kan je gebruikers toevoegen of verwijderen wanneer je wilt. Het groeit/krimpt mee met je organisatie.
  2: OTYS is een webbased applicatie en je kan het altijd en overal gebruiken. Wij hebben, zeker sinds de migratie (van OTYS) naar clowd geen noemenswaardige downtime gehad. Kan het me eigenlijk niet eens meer herinneren.
  3: Koppeling naar social media, multisites en traditionele jobboards is mogelijk
  4: Gebruik alleen hetgeen wat je nodig hebt, zonder teveel extra’s
  5: Textkernel is standaard meegeleverd.

  Ik zou je willen adviseren om eens te praten met OTYS omdat ik denk dat ze met je zullen meedenken en een oplossing hebben voor jullie wensen.

  Mocht je nog vragen hebben n.a.v. mijn verhaal dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groet,
  Oktay Sari

 • Jeroen

  Beste Jeroen,

  Kort en bondig. Wij – http://www.Place-IT.nl – hebben voor Otys gekozen.
  Paar jaar geleden grondige analyse gemaakt. Tangram is mij zeer zeker niet vreemd. Destijds niet voor gekozen. Overstap gemaakt op basis van goede aansluiting van Otys bij onze wensen en eisen.
  Voor Otys gekozen i.v.m.:
  – vertrouwen in goede visie en strategie
  -niet alles liep in het begin vlekkeloos, maar service en hoge mate van oplossingsgerichtheid maken heel veel goed !
  – er wordt meegedacht met je business.
  – M.a.w. je koopt geen systeem, maar een hele belevingswereld.

  Otys kan een fantastisch antwoord zijn op al jouw vragen (en meer), als je goed weet wat je wilt.

  Waar ik verder erg over te spreken ben is/zijn:
  – SEO-oplossing;
  – Koppeling met Social Media. We hebben alles aan elkaar geknoopt. Fantastisch !
  – Otyskoppeling als sollicitant met je Linkedinprofiel;
  – Textkernel is volledig geintegreerd waardoor inschrijving door uploaden van CV ook mogelijk is en het aan de achterkant direct compleet in het systeem staat.
  – Beschikbaarheidsmodule, waardoor je veel effectiever en efficienter kunt werken.
  – Goede workflow inrichting heeft ons enorm geholpen bij onze werkzaamheden.
  – RPO mogelijkheden.
  – Enz.enz. Echt teveel om op te noemen.

  Mocht je meer willen dan kan je eens kijken op http://www.Place-IT.nl of mij een bericht sturen. Ik hoor het wel.

  Succes met de keuze !

 • Jeroen Bergen

  @sam bedankt voor je reactie, ik neem The Search Company mee in de overwegingen.

 • Jeroen Bergen

  @nicol, dank je wel. Otys is bij ons inderdaad bekend. En neem ik mee in de overweging.

 • Jeroen Bergen

  @arno, dank je wel voor je inzicht. Je hebt volledig gelijk. We hebben erg de nijging te focussen op zaken die we nu missen en gaan daarbij uit, van de vanzelfsprekendheid, dat het nieuwe pakket dezelfde basisfunctionaliteit en stabiliteit biedt als ons huidige systeem. Ons huidige pakket RIS is namelijk erg stabiel (versie uit 1998) nu ruim vier jaar geen servicecontract en geen onderhoud, maar het valt nooit uit en blokkeert zelden. En dat zijn natuurlijk wel erg belangrijke voorwaarden.

 • Jeroen Bergen

  @Oktay dank voor je zeer informatieve reactie. Ik denk inderdaad dat jullie situatie vergelijkbaar is met die van ons. Otys is bij ons in beeld, overigens is onze huidige leverancier Tangram dat ook. De nieuwe versie van RIS heeft veel van de functionaliteiten die wij zoeken. Maar omdat Otys en RIS moeilijk vergelijkbaar zijn. Bijv. SaaS vs Server oplossing hebben wij behoefte aan aanvullende gebruikers informatie / eravringen. Ik ga zeker gebruik maken van je ervaringen en neem nog contact met je op.

 • Martin Bel

  Ook ik ga jullie zoektocht volgen. Hoewel ik geen ervaring heb met de inhoudelijk werking van de pakketten, heb ik in de jaren dat ik nu als projectleider voor een technisch webdevelopmentbedrijf werk wel veel ervaring opgedaan met de implementatie van veel van de bekende pakketten op de website van de klant. Hierbij springt één vooral in het oog en dat is Carerix. Ik heb bijzonder goede ervaringen met deze partij, vooral omdat ze altijd goed bereikbaar zijn, meedenken en snel reageren.

 • Jeroen Bergen

  @all, dank voor alle reacties, ik ben nog benieuwd of jullie een advies hebben of wij voor een SaaS of serveroplossing zouden moeten kiezen? Ik verneem het graag

 • Anoniem

  SaaS, scheelt al snel de helft van de kosten bij gelijke of betere beschikbaarheid, overal via internet benaderbaar via browser of mobiel ipv brak VPN.

 • Pingback: Gezocht ATS: het vervolg! | RecTec()

 • Pingback: Onze zoektocht naar een nieuw ATS: Tangram / Ris | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën