Wat als je ATS omvalt?

Door Bas van de Haterd op 04-01-2011 07:36.

De geruchten in de markt zijn er al een tijdje. Wat er van waar is weet ik niet en dus ga ik niet bijdragen aan de geruchtenstroom dat er één of twee ATS’en (leveranciers van back end sollicitatie systemen) in financieel zwaar weer zouden zitten. Wel wil ik eens kijken naar wat er gebeurt of kan gebeuren wanneer een systeem stopt. Hetzij doordat het wordt overgenomen, hetzij doordat het gewoon failliet gaat.

De afgelopen jaren hebben we al enige consolidatie gezien in de markt, met de overname van Vurv door Taleo en MrTed door StepStone Solutions. Nog geen specifieke gevallen op de Nederlandse markt, welke ook overvol is. Marc Drees, die deze markt veel beter kent dan ik dat doe, zet ook in zijn voorspellingen voor dit jaar weer een verdere consolidatie. Het zou me niet verbazen als hij daarin gelijk krijgt.

Overname

Wat gebeurt er bij overnames? Op zich in eerste instantie niet heel veel natuurlijk. De systemen blijven voorlopig naast elkaar bestaan en soms blijven ze dat tot in het einde der dagen. Meestal besluit een leverancier één van beide partijen weg te halen en moet de rest over naar het andere systeem. Dit is dan weer een vaak ingewikkeld en niet altijd kosteloos traject. Immers vergoeden de leveranciers hoe dan ook nooit de uren die u als klant moet stoppen in de begeleiding van het project, de training, etc.

Helaas is hier weinig aan te doen en aan een account manager vragen of ze mogelijk worden overgenomen is natuurlijk niet zinvol. Immers weet deze het vaak niet en ik betwijfel of hij eerlijk zal zijn als hij of zij het wel weet.

Tip: als u bezig bent met het implementeren van een ATS of met de selectie en een partij komt in overname, stop er direct mee. Als men al niet meteen overgaat gebeurt dit vaak relatief snel, waardoor je twee keer mag gaan implementeren. Dat leert tenminste de ervaring bij een grote multinational die ondanks de overname toch doorging met Vurv toen de overname bekend werd.

Faillissement

Een groter probleem kan optreden bij een faillissement. Immers zijn nagenoeg alle ATS’en tegenwoordig extern gehost, het zogenaamde software as a service principe (Saas). Een groot goed, zeer positief, maar bij een faillissement kan dit een groot probleem opleveren. Immers is de kans aanwezig of zelfs groots aanwezig dat de hosting provider er zonder pardon direct de stekker uit trekt.  Logisch ook, hij gaat niet meer betaald krijgen. In dat geval bent u dus per direct toegang tot al uw sollicitanten en kandidaten kwijt.

De tweede vraag is of u daarna nog ooit bij uw data kan. Hoewel dit natuurlijk ergens op een harde schijf staat heeft de hosting partij geen enkel belang erbij u te helpen, net zo min als de curator. Goed fatsoen misschien, maar of dat gebeurt. Daarnaast is de vraag: als u al bij de data kan, kan u er dan ook iets mee? Immers is het wel opgeslagen in het format van het ATS, dus zonder hun software niet uit te lezen. Waarschijnlijk kan een ander ATS dit uiteindelijk wel importeren, maar dat is een kostbare zaak.

Een derde vraag is van wie de data in het systeem is. Hoe zit dit deel van uw contract in elkaar? Natuurlijk is de data van u, maar hoe zit dit bij een faillissement? Is dit expliciet geregeld? Ik ben geen jurist, dus ik kan daar verder geen uitspraak over doen. Het is bij klantendatabases echter al wel eens voorgekomen dat de curator deze vrolijk doorverkocht aan een concurrent. Immers is het doel van de curator zoveel mogelijk geld ophalen voor de schuldeisers. Zou hij dit ook met uw kandidaten kunnen doen?

Tip: laat een jurist naar uw contracten kijken hoe dit geregeld is.

Natuurlijk is de kans groot dat een ATS dat failliet gaat wordt overgenomen door een concurrent, of in ieder geval de boedel. In zo’n geval heeft die nieuwe partij er natuurlijk alle baat bij om de servers voorlopig in de lucht te houden zodat u als klant tevreden blijft en overstapt naar zijn systeem en zal de overnemende partij ook niet uw sollicitant data doorverkopen. Het zijn worst case scenario’s.

Open standaard

Tot slot nog een pleidooi dat hieraan gerelateerd is. Als u al in staat bent de kandidaatgegevens terug te krijgen (zie de tweede vraag bij faillissement), wat kan u hier dan nog mee? Ik ben zelf van mening dat alle standaarden open moeten zijn. Dat is niet hetzelfde als dat de software open source moet zijn. Een open standaard houdt in dat de manier waarop de informatie wordt opgeslagen (de bestandsstandaard) is vastgelegd bij een aparte not for profit stichting die deze standaard beheert, waarbij ook eventuele patenten op de standaard in die stichting zitten. Op deze manier is de bestandsopslag open en voor iedereen toegankelijk zodat bij het overzetten van het ene naar het andere pakket dit een stuk goedkoper kan. Hoewel het nog steeds niet zomaar kan en er altijd kosten aan verbonden zullen zijn, is het gros van de kosten bij een migratie vaak door tegenwerking van de partij bij wie u vertrekt.

ATS leveranciers doen dit liever niet, omdat het voor u ook makkelijker wordt te vertrekken. Immers worden de kosten voor een overstap lager en veel partijen houden liever vast aan klanten die niet helemaal tevreden zijn helaas. Toch is het iets waar elke klant naar zou moeten streven, bij elk software product overigens. Persoonlijk geloof ik dat open standaarden, de basis voor dataportability, de absolute toekomst is. In een redelijk traditionele software markt als die van ATS’en zal dit nog wel even duren, maar ik zou het aankaarten de volgende keer dat u met uw leverancier praat.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


656 views | Reageer (8 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Wat als je ATS omvalt? | RecTec -- Topsy.com()

  • Mis in dit stuk de escrow overeenkomst, die zou toch wat zekerheid moeten geven. Hiermee wordt de broncode bij de notaris gedeponeerd. Ben geen jurist, maar weet dat IT managers hun risico op die manier afdekken.

  • De escrow regeling is één van de mogelijkheden inderdaad om je in te dekken. Het nadeel daarvan is dat je wel bent ingedekt voor ‘de lange termijn’ (de broncode), maar dat je hosting er nog steeds uit ligt en je dus op het moment dat het mis gaat nog steeds grandioos de pineut bent want je hebt het niet zomaar terug online.

    De inventarisatie onder alle ATS’en loopt of men deze mogelijkheden aanbiedt (en of die verplicht zijn en/of afgenomen worden) of dat men andere oplossingen heeft bedacht.

  • Een escrow overeenkomst is een optie, maar zoals Bas ook al aangeeft, voorkom je (in geval van SAAS) het acute probleem niet. Daarnaast moet je maar afwachten of je bij je data kunt komen. Software zonder content levert geen soulaas. Overigens lijkt het me nogal spannend om op basis van sourcecode weer tot een werkend systeem te komen zonder de specialisten van de leverancier. Ik geloof er persoonlijk niet in. Escrow is een schijnzekerheid.

  • Pingback: Belangrijke ATS functies | RecTec()

  • Escrow is inderdaad geen optie in dit geheel. Escrow past meer bij client/server software wat nog geïnstalleerd moet worden en waarop men zelf kan programmeren. Met SAAS modellen en Cloud Computing technologie kan daarom gesteld worden dat Escrow ‘out dated’ is. Peoplexs is al enige tijd bezig met een Service waarbij klanten worden gegarandeerd dat hun data beschikbaar blijft. Ook als de ATS leverancier omvalt, om maar in Bas z’n termen te spreken. Aan onze klanten is al e.e.a. prijsgegeven op onze community dag, en in de loop van het eerste kwartaal zullen we hier een bekendmaking over doen en de nieuwe service aankondigen.

  • Pingback: Nieuw recruitmentsysteem? Vragen die je (jezelf) zou moeten stellen | RecTec()

  • Pingback: Risico’s bij faillissement van je ATS leverancier | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën