Ontslagen wegens Facebook

Door Bas van de Haterd op 28-12-2010 07:30.

De titel is niet helemaal correct als ik eerlijk ben, er zit wat nuance in. Het bericht is ook al weer wat ouder, maar stond al een tijdje in mijn ‘to write about’ lijst. Aangezien niemand in Nederland het nog opgepakt heeft vind ik het wel de moeite waard deze case even onder de aandacht te brengen.

Het volgens is het geval. Een 23 jarige bankmedewerker, Katie, in in September van dit jaar ontslagen bij de Royal Bank of Schotland als gevolg van een reorganisatie waarbij 3500 mensen eruit moesten, en zou 6000 pond meekrijgen. Door berichten op Facebook wil men haar nu echter geen euro geven.

Ze zat ziek thuis toen ze gebeld werd dat er 3500 banen geschrapt werden en dat ze kon kiezen tussen afvloeien of naar een andere stad verhuizen. Ze koos voor het afvloeien en plaatste op Facebook een berichtje dat het het beste nieuws was dat ze had kunnen krijgen. Ze had het al lang zien aankomen en dat ze al een tijdje langer was gebleven om een dergelijke deal mee te krijgen.

Een collega zag deze postings en besloot dit te melden bij de baas, die vervolgens besloot om haar per direct op straat te zetten zonder enige uitbetalen. Men claimt dat ze de vertrouwelijkheid heeft gebroken en dat dit een geval is van ‘gross misconduct’.  Hier gaat Katie uiteraard tegen in beroep.

Saillant detail is dat de dame in kwestie zo’n 18000 pond per jaar verdiende en nu dus 6000 pond mee zou krijgen. Relatief dus een enorm bedrag.

De lessen

Welke lessen kunnen we hier nu uit trekken?

Lastig vind ik het eerlijk gezegd. Voor beide partijen is wat te zeggen natuurlijk. Aan de ene kant is iemand die is blijven hangen omdat het er aan zat te komen niet bepaald iets waar je als bedrijf blij mee moet zijn. Aan de andere kant is de hele situatie er één waar ik zelf al vreemd van op kijk. Het is management by excel, 3500 man even ontslaan, grote besluiten, etc. Typische grote bedrijven manieren van werken, waarbij de menselijkheid uit het oog verloren is. Moet je dan vreemd opkijken als mensen daar dan ook profijt van nemen? Je krijgt waarvoor je betaald, soort zoekt soort.

Aan de andere kant is het natuurlijk niet de slimste zet om op deze manier te communiceren op Facebook. Hoewel ik een groot voorstander ben van openheid en eerlijkheid is de wereld daar gewoonweg nog niet geheel klaar voor.

Ik denk dat de les die hieruit getrokken kan worden is: denk na.

Als je niet wilt dat iets naar buiten komt, moet je als bedrijf nadenken of je het wel moet doen en waarom iets niet naar buiten mag komen.

Als je geen risico wil lopen ego’s tegen het hoofd te storen, moet je nadenken of je iets wel publiekelijk moet publiceren en wat de mogelijke negatieve reactie erop kan zijn. Om loesje te quoten: ik denk altijd heel goed na voordat ik iets heel doms zeg.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


654 views | Reageer (8 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Ontslagen wegens Facebook -- Topsy.com()

  • Er zullen wel een aantal voorwaarden hebben gekleefd aan de regeling, waaronder geheimhouding. Is in Nederland bij ontslagvergoedingen ook niet ongebruikelijk. Zulke individuele regelingen bij een reorganisatie zijn dan weer wel uitzonderlijk. Hier worden heldere -collectieve- afspraken gemaakt en vastgelegd in een sociaal plan. Ik vermoed dat de bank in haar recht staat. Of je er gebruik van maakt is een tweede (meer negatieve publiciteit).

  • @Tom: mee eens, maar het verhaal is in dit geval nog totaal niets getekend of zo. Ze is gebeld, terwijl ze ziek thuis zat, dat dit eraan kwam en gooide het toen op Facebook. Dus de bank kan zich niet beroepen op geheimhoudingsplichten, want daarvoor zou de deal rond moeten zijn en ik betwijfel of men expliciet aan de telefoon heeft gezegd: denk eraan, dit mag je niet naar buiten brengen.

  • Dat zou niet juist zijn. Ken de lokale wetgeving daar niet, maar hier zou je daar in dat geval niet mee wegkomen. Op emotionele gronden worden vaak onverstandige beslissingen genomen.

  • Wetgeving is in ieder geval anders, immers, in Nederland hadden ze haar niet eens de wacht mogen aanzeggen als ze ziek thuis zat.

  • Dat is een van de grootste misverstanden. Je kan zieken en zwangeren prima ontslaan; je mag zieken/zwangeren alleen niet ontslaan omdat ze ziek of zwanger zijn. In Nederland hadden ze haar dus prima ‘de wacht mogen aanzeggen’.

  • Ja, maar het ontslag kan pas geëffectueerd worden op het moment dat de medewerker weer hersteld is. En dan moet je ontslagvergunning nog wel geldig zijn.

  • Dat is als je alleen wacht op de ontslagvergunning van het CWI. De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst ontbinden. In mijn ervaring (200+ ontslagaanvragen binnen een organisatie met veel vrouwen, hoog ziekteverzuim en een hoop medewerkers die denken dat de OR ook een uitweg voor ontslag is) is het nog nooit voorgekomen dat een kantonrechter dit niet heeft gedaan.

    Maar goed, om niet teveel off topic te gaan en determinatie helder te houden: opzeggen kan niet zomaar; laten ontbinden van de arbeidsovereenkomst vanwege bedrijfseconomische redenen kan via de kantonrechter tijdens ziekte, zwangerschap en OR lidmaatschap.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën