Verdwijnen vacaturebanken?

Door Bas van de Haterd op 07-12-2010 07:20.

Ik moet er binnenkort ook weer aan denk ik, het evalueren van mijn voorspellingen voor 2010 en het bedenken van voorspellingen voor 2011. Een eerste blik doet mij denken dat ik redelijk zat met mijn voorspellingen van 2010, maar daarover later meer.

Iemand anders heeft al een zestal trends voor het MKB gepost en één daarvan is dat jobboards gaan verdwijnen. Hij haalt hierbij aan dat Kor de Boer van Salesprofs stelt dat men meer selecteert met de linkedin knop en dat Michel Rijnders stelt dat CV databanken door Google vervangen worden.

Mijn mening: ik geloof er geen bal van.

Ja, er zal een bloedbad ontstaan in de enorme overvolle markt van niet gebruiksvriendelijke vacaturebanken. Er zullen er zeker verdwijnen, maar zeker de komende tijd is er nog een plek voor hen en ik denk in de toekomst ook, hoewel misschien in andere vorm.

Is de krant verdwenen door het internet? Nee, er is een medium bijgekomen. De krant zal ook niet verdwijnen, hoewel misschien wel in zijn huidige vorm. Papier kan vervangen worden door de iPad bijvoorbeeld (leest heerlijk moet ik zeggen), de krant als nieuwsbron is al jaren geleden vervangen door sites als nu.nl. Het instituut geschreven media dat een krant is zal niet verdwijnen, maar wel sterk veranderen.

Hetzelfde geldt voor de vacaturebank. Natuurlijk speelt Google een grote rol in het zoeken naar werk, net als social media een rol speelt in het vinden ervan (veel minder in het zoeken, maar dat is een ander verhaal). Toch zal er een plek blijven waar mensen graag hun vacatures posten naast hun eigen corporate careersite, zeker voor de minder grote bedrijven.

Dat kan mogelijk op enkele grote vacaturebanken als Monsterboard en NVB, mits deze iets aan hun gebruiksvriendelijkheid doen. Daarnaast geloof ik in ‘niche community boards’, jobboards zoals Marketingfacts Jobs die gekoppeld zijn aan een plek waar men toch al komt voor ander nieuws. Wat dat betreft is de strategie van StepStone in deze, om hun vacatures daar door te posten, een verstandige.

Ik denk dat jobboards in één of andere vorm zullen blijven. Wel zullen het er een stuk minder worden, net als er minder kranten zijn dan voorheen. Ook zal men naar andere modellen moeten, pay per click of CV, gratis posten en betalen voor promotie (Speurders/marktplaats model) en zal men de gebruiker meer en meer centraal moeten zetten. Zoals Marc laat zien met zijn artikelenreeks ‘de beste vacaturesite van Nederland’ is daar nog een wereld te winnen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


653 views | Reageer (2 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Verdwijnen vacaturebanken? | RecTec -- Topsy.com()

  • Valeri Berns

    Ik ben het een keer helemaal met je eens Bas! Het aantal communicatiekanalen neemt toe maar of het er nu allemaal makkelijker op wordt. Lijkt me niet.
    Jobboards bieden bepaalde mensen gemak, richting etc…dus ja net als W&S bureaus zullen ze blijven bestaan is mijn vaste overtuiging…als zal er idd een survival of the fittest onstaan. het zijn er idd te veel momenteel en ze zijn ook niet allemaal even goed.

    Reactie aangepast wegens ongeoorloofde zelfpromotie


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën