Al eerder sprak ik hier het respect uit voor dhr. Wawoe, HR manager bij ABN AMRO die opstapte vanwege de bonuscultuur. Zoals hij zelf stelde: ik kan niet als onderzoeker roepen dat het verkeerd is en vervolgens vrolijk er aan mee doen. Respect.

Nu komt hij met een boek: bonus (nog niet gelezen, wie me een kerstkado wil sturen mag dat natuurlijk doen). Hij stelt hierin dat er zo weer een bank kan omvallen en geeft aan dat de individuele bonuscultuur hier mede debet aan is. Jaren geleden, toen ik nog beloningsonderzoeker was, heb ik me al verbaasd over de grondslagen van bonussen in de financiële sector. De redenen waarom die werden uitgekeerd, de grondslagen zeg maar, leken me totaal niet in overeenstemming met de bedrijfsdoelstellingen. Helaas bleek dit maar al te waar te zijn.

Nu moet ik zeggen dat we dit op zich al veel langer weten. Daarom adviseer ik iedereen die het nog niet gezien heeft om deze video van Dan Pink te bekijken en iedereen die hem al kent hem nog een keer te bekijken.

Wat dit met recruitment te maken heeft? Twee dingen.

Ten eerste moet de financiële wereld volgens mij echt grote veranderingen doorvoeren in hun wervingsbeleid. Niet meer het incestueuze aannamebeleid binnen de sector, maar veel meer van buiten. Ik geloof niet dat deze sector zal veranderen zolang de mensen die er zitten er blijven zitten.

Ten tweede moet het aannamebeleid van HR manager en recruiters veranderen. Die moeten eens stevig positie nemen en doen wat ze weten dat goed is. Niet laten overtuigen door allerlei belangen waarvan ze weten dat het op de lange termijn hun de baan kost, want laten we realistisch zijn. Recruiters zijn één van de eerste die eruit liggen als het economisch slecht gaat, echter is men hier deels zelf voor verantwoordelijk door een slecht aannamebeleid.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


279 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08