Belgische arbeidsmoraal?

Door Bas van de Haterd op 25-11-2010 16:10.

Het valt me op hoeveel berichten er de laatste tijd naar buiten komen over bijzonder vreemde voorvallen op de Belgische werkvloer.

Eerst was er sprake dat er bij de NMBS, de Belgische spoorwegen, een jarenlange seksuele intimidatie gaande was in een seinhuis. (Niet) toevallig het seinhuis waar een groot ongeval gebeurde op het spoor. Eén van de ‘verantwoordelijke’ voor dit seinhuis was eigenlijk een full time pooier met een bijbaan bij het spoor, volgens verschillende media.

Daarna kwam natuurlijk het extreme geval van jarenlange pesterijen dat recent naar buiten kwam.

Ik kan me al niet indenken hoe dit zomaar kan voortduren, hoe iemand het kan accepteren dat dit gebeurt en hoe collega’s de andere kant op kunnen kijken. Helemaal bizar is natuurlijk het feit dat de pester 250.000 euro heeft meegekregen, vanwege de rechter. Natuurlijk is het ook een tikje vreemd dat deze man (de pester) op de lijst van de ‘sociale verkiezingen’ (ik denk een soort Ondernemingsraad) stond…

Nu is er weer een nieuw pestschandaal in België, waarbij twee bazen o.a. teksten op de kont van een medewerker schreven. Gelukkig had deze man een sterke vrouw die het moment dat ze er achter kwam naar de directie is gestapt.

Uiteraard moet je oppassen met op basis van incidenten conclusies te trekken. De media schotelen ons immers vooral dingen voor die het goed doen in hun ogen. Ik vraag me dan ook af: zouden dit soort dingen ook in Nederland gebeuren? Of is er toch een duidelijk verschil met België, bijvoorbeeld omdat bij ons de werkloosheid zoveel lager is dat men eerder vertrekt? Ik weet het niet, maar ik sta elke keer weer versteld van dingen die bij onze zuiderburen gebeuren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


136 views | Reageer (1 reacties)
  • Werkelijk schokkend! En dan te bedenken dat pesten altijd onder de radar plaatsvindt, stiekem, dus laat staan wat er nog meer gebeurt.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën