Helaas is de keuze niet op u gevallen. U bent voor deze functie overgekwalificeerd. Met een CV van 36 jaar (nee, geen uur) werkervaring zie je dat creatieve antwoord  te vaak verschijnen. Mag ik mijn geschiktheid zelf uitmaken?

Recruiters lezen mijn CV maar half. En het maken van de juiste match? Soms zou ik denken dat ik dat zelf beter zou kunnen. Als ik ergens op solliciteer dan vind ik dat ik het werk graag zou willen doen. Een beetje bij een bedrijf gaan zitten simmen ‘omdat het werk is’ ligt me niet. Daarbij focus ik me niet op een functie waarin ik de stapeling van mijn ervaring allemaal kan inzetten. Alsjeblieft niet zelfs. Ik zoek werk waarin ik zowel uitvoerend als sturend bezig kan zijn, liefst een beetje afwisselend. Waarbij ik put uit mijn rijke rugzakje ervaring. Steeds meer bekruipt me het gevoel dat ik dat van recruitend Nederland niet mag.

Ik breng bijna altijd meer ervaring in dan strikt noodzakelijk. En wat reflectie op zijn tijd. Maar ook veel ideeën, overzicht en veranderkwaliteit. In veel vacatures moet van alles gebeuren: verandertrajecten, rebranding, neuzen rechtzetten, herinrichten. Daar kun je een uberfrisse 50-er heel mooi op inzetten lijkt mij. Hij is nauwelijks duurder dan dat jonkie.

EVC’s

“U heeft leiding gegeven”. Klopt. Dat is een mooie EVC, maar wil ik weer leidinggeven? De baan lijkt me aantrekkelijk en dus krijg ik een baas. Daar is niets op tegen. Een jongere baas. Nog leuker, dan kan ik van die dertiger? wat leren en andersom. Voor mij is het een non-issue. Ik en een deel van mijn leeftijdgenoten zoeken naar een werkplek waar ze niet de hele dag op mijn tenen hoeven te lopen, maar waar ze een stevige meerwaarde kunnen leveren. Punt. Dat is een keuze. Dat zegt niets over ambitie, hooguit iets over de richting van ambitie. Blijft mijn vraag: hebben we hier een generatiekloof met de recruiters, een verschil van inzicht, gebrek aan kennis aan een van beide kanten, onwil, een vooroordeel of is dit het ‘kale’ plafond in bedrijvig Nederland? Wie licht me bij?

Over de Auteur

Peter van Beelen Peter is een voormalig blogger op RecTec


1.315 views | Reageer (8 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Overgekwalificeerd is extra geschikt | RecTec -- Topsy.com()

 • Is het de schuld van de recruiters? Of van de decisionmakers daarboven? Voor de rest volledig mee eens!

 • Beste Peter,

  Dank voor je blog.
  Hier spreekt iemand van recruterend Nederland. Zoals je ongetwijfeld weet is recruterend Nederland zwaar getroffen door de teruggang in de economie. De helft van de collega bureaus is verdwenen in 2009/2010, wellicht mede daardoor zien we langzamerhand de markt weer wat aantrekken (maar nog lang niet zoals in Duitsland).
  Zelf verwacht ik dat de échte groei pas in de lente van 2011 gaat komen.

  Waarom vertel ik dit?

  Opdrachtgevers zijn echte nog steeds in de veronderstelling dat de ‘honger’ in de markt groter is dan in werkelijkheid en dus worden er aan die kant hoge eisen gesteld.
  Eisen o.h.g.v. tarief, functie-eisen, woonplaats, opleiding, duur van de procedure, maar heel vaak ook specifiek op leeftijd. En ik weet, dat mag officieel niet, maar het aan een bureau vragen is makkelijk want ja, die zijn commercieel. Wil bureau A niet op leeftijd selecteren, dan gaan we toch naar B? Zoveel honger is er nog wél, en dus vallen de 50-plussers vaak af. Als de opdrachtgever dan al niet specifiek naar een 30-40er op zoek is en wij stellen iemand voor van 50+, dan krijg je heel vaak de opmerking: “Ik snap dat hij/zij nu reageert op deze baan, maar als straks de economie weer aantrekt en er zijn weer banen op zijn/haar niveau, dan zijn we hem/haar weer kwijt”. En daar hebben ze, (generaliserend) wel gelijk in.
  Dan heb je nog bedrijven waar het team echt jong is, bijvoorbeeld op de afdeling werken 20 man en niemand is boven de 30 jaar. Moet/wil je daarbij zitten als 50 plusser? En wellicht nog belangrijker: Willen zij dat er een 50 plusser bij komt zitten? Nee, dunkt mij.
  Zelf ben ik 45 en kan dus redelijk goed beide kanten bekijken. Het is gewoon niet makkelijk om aan een passende baan te komen voor de na-oorlogse generatie. Punt uit. Netwerken en écht onderscheidend zijn wil wellicht helpen, maar een omkerende markt gaat pas echt helpen. En, zoals gezegd, zie ik dat binnen nu en een half jaar gebeuren.

  Zojuist las ik je blog voor tijdens onze lunch. We zaten met een man of 6 hier waaronder onze “huiscoach”van 60+. Zijn reactie was: “Get a life”!

  Veel succes.

 • Peter van Beelen

  Wist ik dat maar Daniel, recruiters zouden m.i. meer moeten durven, maar de ondernemers doen zichzelf te kort. Of ze dat beseffen weet ik niet. Ik spreek af en toe 1 angry young ondernemer, die het stereotiep blijft bevestigen. Wat niet wil zeggen dat er geen stereotiepe ouderen zijn. Er zijn soms fossielen bij, maar minstens evenveel stuiterend frisse geesten. Kwestie van selectie, niet van voor-selectie.

 • Peter van Beelen

  Die coach lijkt me een aardig mens om eens een borrle mee te doen. Nooit te oud om een helder antwoord te krijgen.

 • Rutger,

  ik blijf me altijd verbazen over het feit dat recruiters zich zo makkelijk denken te kunnen verschuilen achter ‘commercieel’ als excuus voor illegale activiteiten en dat ze dat ook zo makkelijk durven toegeven. Je zegt zelf: je weet, het mag officieel niet, maar ja, we zijn commercieel. De wet overtreden voor een paar extra euro’s is dus blijkbaar toegestaan? En in plaats van dat er iemand probeert om het dus aan te pakken, de bureaus die die praktijken toepassen aan te geven, doen we het allemaal maar. En daarom vragen de meeste recruiters zich af waarom een heel groot deel van hoger opgeleid Nederland een hekel aan ze heeft en ze qua aanzien op of zelfs onder het niveau van bankiers heeft zitten.

  Oh wacht, dat is natuurlijk niet zo, want al jouw klanten vinden je geweldig.

  De argumenten gaan verder ook niet bepaald op, want juist diversiteit, in leeftijd, in geslacht, in achtergrond, maakt de mooiste teams.

 • Peter van Beelen

  Ik heb me net als Bas afgevraagd hoe de bureau’s het in hun hoofd halen om hierin mee te gaan. Afwachten tot iemand reageerde leverde vanuit de bureau’s niets op. Jammer, want dit is nou zo’n onderwerp waarover een stevige boom op zijn plaats is. Blijkbaar gaat de commercie voor de bedrijfs- en werkethiek, want zo zie ik dat. Het juiste antwoord is “wij doen hier niet aan mee, want het mag niet”. Wordt het tijd voor recruitmentflitspalen of naming & shaming? Dat hoop ik niet. De nood bij de (veel te veel) recruiters is blijkbaar nogal hoog. Ondanks dat zie ik na mijn inschrijving van de meeste nooit meer wat terug. Ik heb me inmiddels bij enkele uitgeschreven, omdat mijn mailbox vol genoeg is of omdat ik de uitstraling te ‘hijgerig’ vond. Dan matchen we toch niet.
  Als je als bureau niet voor me wil werken, laat me dat dan gewoon weten? Met een gedegen en relevante motivatie er bij, niet zo’n ‘profiel’ smoes, of een heldere uitleg wat er dan niet matcht aan mijn profiel. Kan ik goed tegen en het helpt me verder.
  Misschien wordt het tijd voor Maatschappelijk Verantwoord Recruiten. Eerlijk, open, helder, inhoudsgedreven en mensgericht. Een gat in de markt waar veel omzet te halen valt met hoogopgeleiden, kritische zoekers en hooggekwalificeerde ouderen.

 • Pingback: CV van de toekomst | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën