Spelen met vacatureteksten!

Door Peter van Beelen op 18-11-2010 07:41.

Vanmorgen vond ik een vacature die ik graag had aangemeld bij De Speld. De ronkende beleidstaal verbaast me als vacaturescout allang niet meer.  De manier van presenteren leek me een leuk experiment. Maar met welk doel?

Man en paard maar meteen: het Pensioenfonds Horeca en Catering, gezien op Monster op 17-11.

Na dit moois begrijp ik dat stempel drukken wel. Ik heb eerst wat dijen gekletst en me daarna afgevraagd of niemand kritische vragen had gesteld. Dat er nog werk aan de winkel is ligt voor de hand. Ik bied me niet geheel belangeloos aan. Maar als eigenwijs vraag ik me af welk effect men tracht te bereiken door deze tekstexcercitie. PROOF zijn moest er in van de manager. Het is mijn ding niet. Mijn makke. Maar ook geen pdf-je over wat dat dan betekent in deze baan. Hoe klantgerichtheid meer wordt dan een containerbegrip.

Als laatste vraag ik me af wat de antwoorden zijn op de claims. Geen linkje naar die identiteit, geen pdf-je over de missie. Ik heb nu een blauw stempel op mijn arm gedrukt gekregen en weet niet waar het over gaat. Ik heb ook nog geen idee hoe ik hierop zou moeten reageren. Het kan een heel leuke werkkring zijn, maar wat mij betreft is het doel voorbijgeschoten.

Los daarvan blijf ik puzzelen met de vraag hoe vacatureteksten beter leesbaar en ook relevanter kunnen worden. Voor mij werkt het standaardmodel van de meeste vacatureteksten al lang niet meer. Ze lijken meer op een voorgeschreven liturgie. Dwars? Check. Tijd om het vacature-gebrabbel om te denken tot iets waar ik als briefschrijver ook dat geheime profiel uit kan halen waarop ik altijd word afgewezen. De winst: relevantie, minder brieven, betere selectie, mooie match. Bullseye.

Over de Auteur

Peter van Beelen Peter is een voormalig blogger op RecTec


233 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën