Afgelopen maandag was de lancering van de CAP100, van de Lucille Werner foundation. Het doel van dit project is om mensen met een fysieke beperking te helpen aan een nieuwe baan. Werk is en blijft één van de belangrijkste zaken in ons leven, dat ons vervulling geeft. Waarom zou in een tijd waarin we vooral met ons hoofd werken bijvoorbeeld spastische benen dan nog een rol moeten spelen?

Ins ons land hebben we veel vooroordelen. Zo blijkt het dat we een Mohammed met dezelfde CV minder snel op gesprek laten komen als een Jan, dat iemand van boven de 45 al oud is en boven de 55 helemaal niet meer aan het werk komt en iemand die ‘vreemd’ loopt of in een rolstoel zit ook anders bekeken wordt door recruiters. Niet bewust, daar geloof ik niet in, maar cijfers liegen niet. De CAP100 probeert hier voor die laatste groep bewustwording te creëren.

Afgelopen maandag was een prachtige show waar ik op uitnodiging van Cap Gemini, één van de 10 bedrijven die het initiatief steunt, bij aanwezig mocht zijn. Daar waren ook de CAP100 mannen en vrouwen die op zoek waren naar een nieuwe baan. Ik heb er enkele gesproken en moet zeggen: niets mis mee (behalve dan dat ze in een rolstoel zitten of een arm missen bijvoorbeeld). Geestelijk, mentaal en vooral qua motivatie gewoon top. Ik denk dat veel mensen zeker aan hun motivatie nog een voorbeeld kunnen nemen.

Op de site staan een hoop ‘CV’s’ van deze mensen. Zo staan er bijvoorbeeld 11 mensen op met HBO niveau die iets in de markteting, communicatie of PR willen doen, maar ook b.v. een voormalig manager salaris en personeelsadministratie die na een ongeluk terug probeert te komen.

Als je personeel zoekt, neem eens een kijkje op de site. Het voordeel van mensen met een kleine beperking is dat ze vaak veel loyaler zijn en minder snel weggaan als ze een goede baan hebben. Immers, die vooroordelen leven nog steeds, vooral dan bij uw concurrenten.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


167 views | Reageer (3 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Cap100: prachtig initiatief | RecTec -- Topsy.com()

  • Roos

    Goed initiatief, site ziet er goed uit!!! Bedankt voor de tip! Roos

  • Kees Heerschap

    Hoi Bas, helemaal mee eens. We zijn als recruiters vaak erg snel met onze vooroordelene en we denken het allemaal wel te weten. Afgelopen maandag heeft zeker mijn, en ook van vele andere mensen, ogen geopend. Ik voelde altijd al een grote betrokkenheid bij deze doelgroep, maar was er niet actief mee bezig. Dit gaat de komende jaren veranderen en ik zal niet nalaten steeds met mijn collega’s deze doelgroep onder de aandacht te brengen en hopelijk gaan andere dit ook doen. Ik snel vinden we het dat deze doelgroep aandacht verdient, maar doen we er verder niets mee. Ik hoop dan ook dat dit initiatief iets los gaat maken binnen recruitment en als collega’s meer willen weten dan mogen ze mij altijd benaderen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën