Weekend leesvoer

Door Bas van de Haterd op 06-11-2010 11:54.

Allerlei klein nieuws in mijn RSS reader, dus laten we er maar eens een weekend leesvoer tegenaan knallen.

Ten eerste is er verwarring over het aantal ZZP’ers. Zijn het er nu 630.000 of 350.000? Mijn vraag is: is het relevant? Volgens mij niet. Het gaat namelijk om de definitie en die is eigenlijk niet correct wat mij betreft. Je moet kijken naar ZP’ers, Zelfstandig Professionals. Dat is een veel bredere definitie van een groep die ook veel meer waarde toevoegt, omdat ze ondernemend zijn, dingen creĆ«ren, samenwerken in los-vast verbanden, etc. Helaas moet en zal de overheid deze ‘nieuwe’ groep in oude hokjes moeten duwen.

Volgens onderzoek blijkt dat de werknemers in de ‘flexibele schil’ (ik ben benieuwd naar die definitie) minder verdienen. Het zou hierbij niet alleen gaan om de uitzendkrachten die daartoe behoren, ook de hoger opgeleiden. Wel blijken ze gemiddeld jongen (en blijkbaar is daarvoor niet gecorrigeerd), dus wederom een tendentieus onderzoek.

Op de meeste sites staan bij de vacatures niet vermeld dat het ook part-time kan, volgens ‘onderzoek‘ van moedercontacten. Aangezien dat meestal ook niet de bedoeling is, merk ik uit ervaring, is dat niet onlogisch. Een gemiste kans? Zeker. Het is echter geen gebrekkige vacaturesite, maar een gebrekkig beleid dat hier aan schuil gaat.

Integriteitstraining heeft geen zin, blijkt uit weer ander onderzoek. Het idee is dat bewustwording het morele beoordelingsvermogen zou bevorderen, maar dat blijkt niet te werken. Niet onlogisch, integriteit zit in de persoon of niet. Bij de meeste in dit land niet, want uitspraken als ‘uiteindelijk moet er brood op de plank komen’ of ‘maar ik heb ook een hypotheek te betalen’ gelden nog steeds als excuses om bijna alles achter te verschuilen.

De ICT’er blijkt op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Met name het salaris is voor velen een reden om te vertrekken, maar tevens de inhoud van het werk dat men nu doet. Het gevoel dat het gras bij de buren altijd groener is bekruipt me, maar er zal in ieder geval weer voldoende werk te doen zijn de komende tijd voor recruiters en arbeidsmarktspecialisten in de IT.

Tot slot gaat de vakbond op zoek naar de MTV generatie, want geen jongere wil er meer lid van zijn. Bijzonder is dat de vakbond in een reactie op dat stuk aangeeft dat innovatie geen oude wijn in nieuwe zakken is, maar ondertussen de oude wijn in nieuwe zakken doet door te kijken naar het ‘business model’ en niet naar de business. Immers vecht de vakbond nog vooral voor CAO’s (een oud principe dat niet meer relevant is in deze tijd), collectieve voorzieningen (wat we met de pensioenfondsen wel zien dat niet bepaald functioneert) en centrale aansturing in plaats van peer-to-per hulpverlening.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


70 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn