Via mijn goede vriend Lode Broekman kwam ik op de onderstaande cartoon. Zeer vermakelijk, gewoon leuk voor nerds en tegenwoordig ook normale mensen, maar er zit ook een wijze les in.

Het is gewoon een leuke cartoon natuurlijk en volgens mij oh zo waar. Wat het ook leert is dat ons perspectief bepaald hoe wij naar dingen kijken. De houding die je hebt t.o.v. partijen, bedrijven, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, etc.

Veelal vergeten mensen in de arbeidsmarktcommunicatie dat ze niet de doelgroep zijn die ze werven. Bijna geen recruiter werft primair recruiters, dus alles wat je collega’s zeggen en geweldig vinden zou volledig secundair moeten zijn aan wat de markt vind. Hoe je meet dat de markt iets vind? Eenvoudigweg door het resultaat: haal je de juiste mensen binnen tegen de juiste prijs. Dat is het enige dat telt.

Ten tweede: er is niet één waarheid. Ik hoor vaak dat men het vreemd vind dat ik geen iPhone heb, dat is voor mij een hele bewuste keuze, ik heb een Android en zie de iPhone gebruikers inderdaad zoals in de cartoon. Datzelfde geldt voor veel organisaties die heel veel in arbeidsmarktcommunicatie stoppen. Ik herinner me nog een campagne van een grote IT’er waar velen laaiend enthousiast over waren. Ik werkte op dat moment bij een klein IT bedrijfje en de reacties van hun doelgroep waren: ‘ik krijg er toch een Hitler jügend gevoel bij’. Hoe geweldig de recruiters en de markt het ook vond, ik heb dan het gevoel dat je de plank een beetje mis slaat.

Verschillende perspectieven, verschillende houdingen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


412 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën