Al eerder schreven we hier dat Defensie rondom haar personeelsbeleid (of totale gebrek daaraan) nogal ridicule besluiten neemt. In de pers heeft men het over 7.000 vacatures, dat blijken er maar 2.700 te zijn, maar men heeft slechts salaris voor 600 in de begroting. Dan heeft men ineens teveel mensen geworven (na jaren zeuren dat ze niemand konden vinden).

Nu moet men in 2011 al gaan bezuinigen en dat gaat wederom ten koste van het personeel. De vakbonden dreigen met acties. Er komt namelijk geen nieuw burgerpersoneel bij en er komt ook een vacaturestop voor militairen. Plots is dat personeelstekort dus opgelost? Ik ben benieuwd of hiermee ook een einde komt aan de arbeidsmarkt campagnes dan, of dat die miljoenen niet weggesneden worden.

De vraag is ook of men iets gaat doen aan de 11 miljoen die de 100 best verdienende militairen krijgen. Op zich is 110.000 euro per persoon natuurlijk niet krankzinnig en 139.000 van de hoogste generaal ook niet, maar heeft een land 100 generaals nodig?

Volgens mij is het hele probleem wederom het ontbreken van een visie op het defensie apparaat. Wat willen we nu echt? Wat is het doel? Op basis daarvan moet je een strategisch personeelsbeleid maken en je daar aan houden. Bij politieke besluiten over snijden moeten dus ook de strategische doelen van defensie worden aangepast. Dat gaat hand in hand.

De defensie soap rondom het personeel gaat in iedere geval vrolijk verder en straks kunnen we weer in onze handen wrijven voor de miljoenen verslindende wervingscampagnes omdat ze geen personeel kunnen vinden. Dan zal men zich weer afvragen waarom…

Belastingdienst

Het is natuurlijk wel typerend overheidsgedrag, want ook de belastingdienst heeft er mee te kampen. Een automatisering die nog totaal niet op orde is, extreme hoeveelheden externen die iets proberen te redden, maar ook daar moeten nu een bak met mensen uit. Dit terwijl ik denk dat er geen burger in het land is die niet het idee heeft dat daar nog heel veel te verbeteren is.

Moet je dan niet saneren? Soms kan dat heel erg zuiverend werken. In dit geval niet, want de belastingdienst kan niet failliet en we kunnen er als burger niet omheen. Dus zal het er niet beter van worden met minder mensen.

Dat we moeten bezuinigen is logisch en correct. De manier waarop en de plekken waarop geven helaas weer blijk van een totaal gebrek aan visie bij de politiek (waarbij ik overigens niet denk dat enig ander kabinet het beter zou doen).

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


375 views | Reageer (4 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn