Nieuws update

Door Bas van de Haterd op 26-10-2010 22:31.

En dan ineens is het zo’n dag waarop je allerlei nieuws tegenkomt dat opvallend genoeg is om een korte sneer of opmerking over te maken. Dus laten we dat maar gewoon eens doen…

Het MKB heeft volgens onderzoek nog geen zin in vaste mensen aannemen en groeit in de flexibele schil. Leuk detail is dat je het over flexibel en flexibel hebt. Flexibel als in: we willen je meteen kwijt hebben we het hier over. Als je ook echt flexibel wilt werken (dus geen vaste werkplek, lekker thuiswerken als dat efficiënter is) moet je helaas nog niet bij het MKB zijn. Tenminste, volgens dit onderzoek, gelukkig ken ik persoonlijk veel uitzonderingen.

Jongeren vragen om een andere stijl van leidinggeven, kopt een ander onderzoek. De mooiste quote uit dit stuk: Jongeren willen vooral een leuke baan waarin zij in korte tijd veel kunnen leren en leuke collega’s. Dat is belangrijker dan goede carrièreperspectieven. Zij zijn wars van bureaucratie en hiërachie.

Interessant. Dit zou impliceren dat ouderen geen behoefte hebben aan een leuke baan of leuke collega’s. Of dat de baby boomers roepen: ja, ik vind het geweldig om 16 formulieren in te vullen om een nieuwe bureaustoel aan te vragen. Onzin dus, het verschil is dat de oudere generatie dit accepteerde, maar ook niet wilde. De jongeren vinden dit vaag en gesteund door een historisch lage werkloosheid (in crisistijd nog steeds niet boven de 6%, waar onze evenwichtige arbeidsmarkt ligt) pikken ze het gewoon niet. Dat is iets anders dan dat jongeren andere wensen hebben.

Dan komt het feit dat ICT banen zouden verdwijnen door cloud computing. Nou, het werk zal veranderen, maar verdwijnen? Volgens mij snap je het dan niet helemaal. Het geeft echter wel goede headlines natuurlijk. Daarnaast: als het al zo zou zijn zou het een zegen zijn, gezien het zogenaamde tekort aan personeel dat we hebben. Dit is deels precies wat ik bedoel: minder fouten (eigen servers is een fout) is minder problemen.

Tot slot erg triest nieuws: een KLM stewardess is ontslagen vanwege gemillimeterd haar. Een erg trieste zaak natuurlijk, het is wachten op de eerste maatschappij die haar een baan aanbiedt en daarmee de ‘maatschappelijk verantwoordelijke’ claim opeist.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


93 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08