USG zet haar carrière community IKKI in in de strijd om de ZZP-markt te veroveren. Via het online platform IKKI-freelance kunnen opdrachtgevers zelf de werving & selectie van freelancers ter hand nemen. USG regelt na de match de administratieve rompslomp voor de opdrachtgever. Doordat USG dochters hun opdrachten op de site plaatsen, staan er bij aanvang al gelijk 375 opdrachten op de site. Een ogenschijnlijk rijk aanbod. Een nadere beschouwing laat zien dat er veel kaf tussen het koren zit.

Verdienmodel naar twee kanten: opdrachtgevers en freelancers
Voor opdrachtgevers biedt USG met IKKI een jobboard plus een database met naar verluidt 10.000 geregistreerde freelancers. Dat klinkt aantrekkelijk. Door IKKI-freelance te koppelen aan een al levendige community plus er via haar dochters veel opdrachten op te plaatsen, lost IKKI-freelance een ‘kip of ei’
dilemma op waar veel startende interim-jobboards mee kampen: opdrachten plaatsen heeft alleen zin als er freelancers komen; freelancers komen alleen als er opdrachten op staan.

Opdrachtgevers zijn verplicht om wanneer ze een freelancer via IKKI hebben gevonden, de administratieve afhandeling via de USG portal te laten lopen. Het administratief verwerken van flex-werkers is immers een van de kerncompetenties van uitzendorganisaties. Wat de opdrachtgever hier precies voor moet betalen wordt op de site niet duidelijk en zal afhangen van volumes. Maar denk aan een paar euro per gewerkt uur.

De freelancer betaalt overigens ook bij bemiddeling: € 2,50 per gefactureerd uur. Plus een optie om voor € 2,- per uur via USG een snelle betaling (twee weken) van facturen te krijgen. Een wel erg dure vorm van debiteurenmanagement, maar goed het is maar een optie.

375 opdrachten, allemaal voor freelancers?
IKKI-freelance biedt momenteel zo’n 375 openstaande opdrachten voor freelancers. Een fors aantal dat vergelijkbare concepten ver overtreft. Zoals gezegd plaats USG hiervoor opdrachten van dochters als Start en USG Innotiv door op de site. Daar gaat wel wat mis. Veel van die opdrachten blijken bij een nadere beschouwing niet open te staat voor ‘echte’ freelancers. Het gaat bijvoorbeeld om ‘deta-vast’ constructies: eerste detachering via USG, na bepaalde periode vast in dienst. Niet zelden wordt er gesproken van ‘salaris’ in plaats van tarief, wat suggereert dat het eigenlijk uitzendopdrachten zijn. Daarnaast staan er nog al wat interne vacatures op of het zijn meer algemene oproepen voor het verzamelen van CV’s. Tussen die 375 opdrachten zit voor freelancers dus veel kaf tussen het koren dus.

Een aanbod met zo veel opdrachten stelt ook eisen aan het kunnen filteren van die opdrachten. Ook dat kan beter. Zo bevat het kopje ‘management’ veel puur technische opdrachten of accountmanagement functies; onder het kopje ‘bestuur’ staat weer een teamleiders functies; P&O opdrachten staan niet apart genoemd.

Al met al maakt dit een wat rommelige indruk. Zo wordt niet duidelijk op welke segment zzp-ers IKKI-freelance zich nu precies richt. Iets wat zowel voor de freelancers als voor de opdrachtgevers wel belangrijk is. De zzp-markt is nu eenmaal te divers om met één site te vangen.

Komen opdrachtgevers nu wel zelf in actie?
Uiteindelijk is de site niet primair bedoeld als communicatiekanaal voor de USG dochters. Doelstelling is dat opdrachtgevers zelf freelancers via de site gaan werven en selecteren. Een logische gedachte die al velen eerder hebben gemaakt. Het vergt wel een actieve houding van de opdrachtgever. Die blijkt in de praktijk echter nog al tegen te vallen. Op andere jobboards voor interimmers zie je zelden opdrachtgevers zelf opdrachten plaatsen; databases worden maar weinig gebruikt om te zoeken naar geschikte kandidaten. Opdrachtgevers die wel zelf freelancers werven (UWV, gemeenten, TNT), kiezen er vaak voor een eigen platform te bouwen voor interim-opdrachten. Ik zie nog niet direct wat IKKI extra te bieden heeft ten opzicht van andere initiatieven om opdrachtgevers te verlokken zelf die pre-matching in de hand te nemen. Verstandig in ieder geval om opdrachtgevers die optie te bieden, naast de duurdere ‘full-servive’ oplossing.

Manpower & Randstad
USG is met dit initiatief in ieder geval concurrenten als Manpower en Randstad een stap voor. Zowel als het gaat om het contact met het groeiend aantal zzp-ers als in het opdrachtgevers in staat stellen zelfstandig zaken te doen met die freelancers.

Manpower deed eerder samen met Achmea al een poging om een vergelijkbare marktplaats plus freelance-community op te zetten: Myler. Het lukt Myler echter tot op heden nauwelijks om opdrachten van derden op haar site te krijgen. Manpower stapte ondertussen vlak voor de zomer uit dit initiatief. Officieel, volgens Jilko Andringa (directeur Manpower), omdat Manpower zich niet wilde binden aan een enkel MSP platform voor haar opdrachtgevers. Het snelle vertrek (al binnen het half jaar) van Myler directeur Mike Tomey suggereert dat er meer aan de hand was.

De uitzendpoot van Randstad Nederland is ondertussen ook nog aan het broeden wat het kan en moet doen met de combinatie zzp-ers en internet.

Over de Auteur

Hugo-Jan Ruts Hugo-Jan Ruts is zelfstandig interim-manager en adviseur. In zijn opdrachten werkt Hugo-Jan Ruts op het snijvlak van management, marketing en HRM. Hij doet dat vanuit verschillende rollen: interim(project)manager, co-manager, business-coach of adviseur. Zowel bij zijn voormalige vaste functies als bij zijn interim opdrachten is Hugo-Jan Ruts vooral actief bij HR-dienstverleners. O.a. W&S-, interim- en trainingsbureaus. naast het uitvoeren van interim-managementopdrachten adviseert hij in die sector over strategie, personal branding, internet en social media. (zie voor meer info: http://nl.linkedin.com/in/hugojanruts). Op 'RecTec' schrijft Hugo-Jan Ruts met name over recruitment van interim-managers en interim-professionals. Hij is verder initiatiefnemer van www.zipconomy.nl, het kennisplatform over de interimmarkt.


1.387 views | Reageer (14 reacties)
 • Even afgezien van de kritiek die je al geeft vind ik het persoonlijk… verre van netjes om van twee walletjes te snoepen. Men vraagt dus geld aan zowel de freelancers als de opdrachtgevers. Ik weet dat het meer voorkomt, maar ik heb het altijd twijfelachtige praktijken gevonden.

  Daarnaast begrijp ik niet waarom dat ‘per uur’ moet. Alsof men kosten per uur maakt. Een vaste bemiddelingsfee lijkt me veel normaler, eventueel een maandelijkse kleine facturatiefee, maar een bedrag per uur? Tja, het verdient wel lekker natuurlijk.

 • Pingback: Tweets die vermelden USG marktplaats voor freelance opdrachten (IKKI freelance) nader beschouwd | RecTec -- Topsy.com()

 • Er valt ook wel wat voor te zeggen om de freelancers en de opdrachtgevers beiden als business partners te zien. De ene besteedt acquisitie uit, de andere stuk van de werving (en allebei stuk administratie). Dat is het niet gek dat ze allebei stukje betalen. Kwestie van keuze van de ondernemende freelancer.
  Dat is m.i. toch wezenlijk anders dan bij vaste functies, waar sollicitanten in een andere positie zit.

 • Ik zeg ook niet dat het één of het ander fout is, alleen beide tegelijk is iets waar ik mijn bedenkingen bij heb. Ik heb zelf altijd ten alle tijden één opdrachtgever, één iemand die mij betaald, op die manier kan je nooit in een conflict of interest komen. Zuiver en transparant.

 • Marco van Hurne

  We hebben ervoor gekozen om de kosten te verdisconteren in de vorm van een opslag cq. afslag per uur omdat we naast de matching waarvoor we de marktplaats hebben ontwikkeld en preselectie diensten leveren, ook het juridisch opdrachtgeverschap overnemen en de administratieve afhandeling regelen. Dit zijn diensten die ook geleverd worden na alleen de initiele match en gekoppeld zijn aan de daadwerkelijke hoeveelheid geleverd werk door de ZZper. Door onze kosten te koppelen aan een uurtarief maak je het schaalbaar voor grote en kleine opdrachten.

 • Marco, nemen jullie eigenlijk met door het ‘juridisch opdrachtgeverschap’ ook het debiteurenrisico op je?

 • Mij was ook opgevallen dat veel van die managementopdrachten erg technisch van aard waren. Over techniek gesproken: er hapert ook nogal wat aan de werking van de site. Problemen met het samenstellen van je profiel en problemen bij het opslaan van testresultaten.

 • Michael Ammerlaan

  @Hugo-Jan. Een ZZP-er heeft de keuze of hij/zij het debiteurenrisico wil regelen via IKKI-Freelance. In jouw artikel spreek je namelijk over de EUR 2 per uur voor versnelde betaling, in datzelfde bedrag is ook het “verzekeren” van het debiteurenrisico meegenomen. IKKI-Freelance verdient daar overigens niet aan, dit gaat “at cost”. Ga voor het gemak eens uit van een gemiddeld tarief van EUR 100 per uur voor de ZZP doelgroep waar IKKI-Freelance zich op richt. Gemiddelde betaaltermijn ligt rond de 45 dagen af factuurdatum. Dit betekent dat IKKI-Freelance zorgt dat een ZZP-er, als hij/zij daarvoor kiest, 30 dagen eerder zijn factuur betaald krijgt. Gemiddelde rente ligt rond de 1% per maand (dat is EUR 1 per uur). Tel daarbij op dat een ZZP-er over het algemeen niet in staat is zich goedkoop te verzekeren voor debiteurenrisico’s, iets dat USG People met haar inkoopkracht en schaalgrootte wel kan en dat ter beschikking wordt gesteld als (optionele) service aan de ZZP-er. Als je bedenkt dat on-inbaarheid in Nederland tussen de 1% en 2% van de omzet ligt, levert dit dus ook een bedrag op tussen de EUR 1 en EUR 2. IKKI-Freelance biedt dit hele pakket aan voor EUR 2 per uur. Zoals jezelf ook aangeeft is het een optie. Een optie die we overigens hebben opgenomen na uitgebreid onderzoek onder ZZP-ers dat IKKI-Freelance in Januari 2010 in samenwerking met Synovate heeft uitgevoerd. Overigens dank voor de andere suggesties in je artikel, daar gaan we mee aan de slag. Mocht je nadere toelichting willen, cq een echt kijkje onder de motorkap, dan sta ik daar alsvanzelfsprekend voor open

 • Beste Michael,

  Dank voor je uitgebreide reactie. Ik geloof best dat het ‘at cost’ is. Blijf er bij dat het voor veel opdrachten weinig zinvol is om aan ‘factoring’ te doen. Blijft duur. Maar goed, dat is aan de freelancer.

  Jullie spreken aan de ene kant over dat jullie het opdrachtgeverschap overnemen (lijkt me een betere term dan werkgeverschap, dat is gevaarlijk bij freelancers), maar het debiteurenrisico blijft bij de freelancer. Vraag me af of dat opdrachtgeverschap dat wel echt helemaal voor de opdrachtgever is afgedekt. Maar goed, hele materie rondom mogelijk fictief werkgeverschap (zeker bij operationele freelance opdrachten), hardheid VAR etc blijft voorlopig sowieso een nog schimmig gebied.

  Hugo-Jan

 • Michael Ammerlaan

  Beste Hugo-Jan,

  Juist de gehele problematiek rondom het fictief/pseudo werkgeverschap heeft gemaakt dat we de hierboven beschreven extra service als optie hebben aangeboden in plaats van het standaard onderdeel te maken van de dienstverlening. Hier is, zoals je je kan voorstellen, bijzonder zorgvuldig naar gekeken met verschillende juristen, zowel binnen USG People als ook externe juridische experts. Deze oplossing is voor alle partijen (zzp-er, opdrachtgever en “contract handler”) juridisch het meest verstandige binnen het huidige wetgevend kader. Ik ben het overigens met je eens dat in het belang van alle actoren hier meer duidelijkheid over moet komen. Overigens iets waar verschillende belangenbehartigers van zzp-ers, met name PZO, zich al sinds jaar en dag dag hard voor maken, naast overige thema’s zoals pensioenen etc. In het concept regeerakkoord staat hier op hoofdlijnen wel het een en ander over geschreven.

  Michael

 • Naar mijn mening dient een marktplaats onafhankelijk te zijn. Indien er een verbond is met een bemiddelaar / uitzender, verzekeraar of iets dergelijks is er toch (minimaal) de schijn van belangenverstrengeling los van het feit dat je op die manier niet alle spelers op de markt kunt bedienen. Het aanbod van concurrenten zal je immers niet (willen) bieden.

 • Michael Ammerlaan

  Of het de schijn van belangenverstrengeling heeft, hangt volgens mij sterk af van hoe zaken worden gecommuniceerd. Alle actoren op de nederlandse markt zijn meer dan welkom op IKKI-Freelance, aangezien het een open marktplaats is. Dit wordt ook door andere bemiddelaars erkend gezien het aantal geplande gesprekken om dit op korte termijn te realiseren.

 • @Michael, ik wens je/jullie daarbij uiteraard veel succes. Met hoe meer kwalitatief goede spelers op de interim markt we deze ‘markt van de toekomst’ verder kunnen ontwikkelen, hoe beter het voor alle betrokkenen is.

 • Michael Ammerlaan

  Dank! Ik ben het met je eens dat kwaliteit alleen maar in het voordeel is voor zowel ZZP-er als opdrachtgever.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën