In navolging van mijn eerder verschenen artikel “Social Recruiting met Jobvite (deel 1: Jobvite Share)” heb ik nu de betaalde producten van Jobvite onder de loep genomen: Jobvite Source en Jobvite Hire.  Jobvite heeft wat aanvullende informatie te sturen, maar was helaas niet bereid een demonstratie te geven zonder dat ik een potentiële klant voor hen klaar had staan.

Jobvite Source

Het verzenden van “Jobvites” (zie voor uitleg hiervan het vorige artikel) kan in Jobvite Source worden geautomatiseerd. Daarbij geef je aan welke social media moeten worden ingezet en welke type vacatures voor geautomatiseerd publiceren in aanmerking komt.

Facebook applicatie

Voor het publiceren van vacatures op Facebook kun je naast direct messages en statusupdates ook gebruik maken van de “Work With Us” Facebook applicatie. Daarmee verschijnen de vacatures op de fanpage van de organisatie.

Referral program

De bron van een reactie wordt ten opzicht van Jobvite Share nauwkeuriger bijgehouden, zodat niet alleen het medium te traceren is, maar ook door wie de Jobvite verstuurd was. Dit kan bruikbaar zijn bij referral programma’s.

Open web search

Het zoeken naar CV’s op Internet behoort tot de mogelijkheden. Dit zal waarschijnlijk op de bekende manier met Google of Bing plaatsvinden.

“Career site”

Bij de betaalde producten is het mogelijk om door Jobvite een “Career site” in te laten richten. Ik zet dat niet voor niets tussen aanhalingstekens, omdat Jobvite zich beperkt tot de pagina waar de vacatures gepubliceerd worden. Een prominente klant van Jobvite is Tivo. Op de corporate site van Tivo verwijst alleen “Job listings” naar functionaliteit van Jobvite.

Rapportages

Rapportagefunctionaliteit wordt meegeleverd. Als de standaard rapportages niet voldoen, kun je met drag & drop je eigen rapportages samenstellen.

Integratie met ATS

Jobvite Source kent geen mogelijkheden om het recruitmentproces te bewaken en of een kandidatendatabase op te bouwen. Als dat wel gewenst is, moet je Jobvite Hire gebruiken of Jobvite Source koppelen aan een ATS.

Jobvite Hire

Jobvite Hire is in feite Jobvite Source, maar dan voorzien van een ATS. Vreemd genoeg zie ik dat “Open Web Search” niet meer als feature van dit product genoemd staat. De achtergrond daarvan is mij niet geheel duidelijk. De functionaliteit die Jobvite Hire aan Jobvite Source toevoegt, is het volgende:

Kandidatendatabase

Met Jobvite Hire bouw je wel een kandidatendatabase op. Zodra kandidaten solliciteren, wordt er een formulier getoond met de vragen die je graag beantwoord wilt zien. De sollicitant kan ook zijn LinkedIn profiel of een bestaand CV document gebruiken, waarna Jobvite probeert het formulier voor je in te vullen. De resultaten van deze extractie zijn niet bijzonder geslaagd, maar dat kan iets te maken hebben met de Nederlandse achtergrond van mijn profiel en CV.

Workflow

De workflow kan aangepast worden aan de organisatie waarbinnen het systeem gaat functioneren. Beslissingsmomenten worden via e-mail aangeboden aan de juiste persoon. Op die manier kun je via elk willekeurig apparaat en e-mailpakket deelnemen aan het proces. Nu is een inbox voor veel mensen niet de meeste ideale manier om workflow te bewaken. Ik heb niet kunnen beoordelen of er voor alle partijen een dashboard beschikbaar is om het overzicht te behouden en alsnog beslissingen te nemen wanneer e-mail zoek raakt.

Agendering

Voor het maken van afspraken speelt e-mail ook weer een grote rol. Maar er is ook een beperkte integratie met de agenda van Outlook. Daarmee kan een vrij tijdslot voor de genodigden uitgezocht worden.

Aanvullende informatie

Als je een indruk wilt krijgen van het systeem, kun je onderstaande presentaties bekijken:

Conclusie

Het is jammer dat Jobvite weinig medewerking heeft gegeven. Met name het punt waar de verschillen tussen Jobvite Source en Jobvite Hire beginnen op te treden, is mij niet altijd duidelijk. Op mijn e-mail met vragen over de producten heb ik helaas geen antwoord gekregen. Als pre-sales service op dit niveau blijft steken, hoe pakt de after-sales dan uit?

Jobvite is een Amerikaans bedrijf waarvan ik niet de indruk heb dat ze op dit moment internationale ambities hebben. De Engelse taal zal voor Nederlandse recruiters geen probleem zijn, maar het is de vraag of je dat op je recruitmentsite terug wilt zien als je organisatie zich hoofdzakelijk op Nederland richt. Ook de wijze waarop informatie over kandidaten wordt vastgelegd, is Amerikaans. Dat betekent zeer waarschijnlijk op veel plaatsen gestoei met tussenvoegsels, postcodes en de verplichting om een staat in te vullen. Dat wil je je medewerkers en sollicitanten niet voorschotelen.

Al met al te veel onzekerheid om tot een echt gefundeerde conclusie te komen. Mocht Jobvite alsnog terugkomen op mijn vragen of bereid zijn een demo te geven, zal ik dat hier laten weten.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


240 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën