Afgelopen week schreef ik al dat het nieuwe regeeringsbeleid m.b.t. de arbeidsmarkt geen visie had, eigenlijk geen beleid te noemen was. Men roept veel dingen, maar de aangekondigde maatregelen zijn totaal tegenstrijdig (of gaan dat zijn) met de wensen die men uitspreekt.

Vandaag zag ik de nieuwe indeling van het kabinet en wederom bekruipt me het gevoel dat er geen beleid is, geen visie. Ik ga geen klaagzang doen over het tekort aan vrouwen (dat wel zo is) of het complete gebrek aan enige persoon met een multiculturele achtergrond (wat een schande is). Nee, het gaat me over het gebrek aan visie bij de herindeling van de ministeries.

We hebben dus een hoop minder ministeries dan vorig keer, op zich kan ik daarmee leven. In theorie zou dit inhouden dat er meer en integraler beleid gevoerd zou moeten kunnen worden. In theorie, want we weten inmiddels ook dat groter per definitie minder efficiënt en minder gecoördineerd lijkt in te houden. Dus aan de andere kant ben ik geen voorstander van grotere ministeries, maar minder ministers en het land aansturen zoals je een bedrijf runt (kleine raad van bestuur) is op zich een poging waard.

Toch hangt het ergens in het midden, want een RvB heeft gemiddeld 5 tot 7 mensen, er zijn hier 12 ministers. Vijf teveel dus. Ook mis ik een heleboel onderministers, want als je minder ministers neemt, heb je dus meer specialisten nodig voor elke ‘unit’. Er zijn er in dit kabinet minder, en het blijven staatssecretarissen. Hierdoor verdeelt men dus het beleid in plaats van dat er een minister coördinerend boven hangt.

Arbeidsmarkt

Maar terug naar de arbeidsmarkt, want de huidige indeling van ministeries laat zien dat hier wederom elke vorm van visie ontbreekt. Landbouw is nu bij economische zaken en innovatie onder gebracht. Wat dit met elkaar te maken heeft begrijp ik niet. Wat ik ook niet begrijp is dat er niet is gekeken naar de overeenkomsten tussen onderwijs, cultuur en wetenschap, sociale zekerheid en werkgelegenheid en economische zaken en innovatie. Immers, dit ligt allemaal in elkaars verlengde.

Onderwijs is het begin, wetenschap en innovatie hebben toch zeer, zeer nauwe banden, werkgelegenheid komt daar uit voort en als dat hapert heb je de sociale zekerheid nodig. Cultuur maakt het leven leuk, dus zou daar misschien niet helemaal in thuis horen, maar cultuur hoort ook weer bij educatie en scholing, dus mag er van mij bij blijven.

Conclusie, drie ministeries die eigenlijk één zouden moeten zijn voor integraal beleid.

Landbouw hoort daar niet bij, maar past weer perfect bij Ruimtelijke ordening en milieu, waar ook infrastructuur bij zit.

Dus ook bij de indeling van de nieuwe ministeries is duidelijk dat dit kabinet op voorhand al doorgaat waar alle kabinetten Balkenende ook mee bezig waren: pappen en nathouden en vooral geen integrale visie ontwikkelen waar we naar toe gaan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


187 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08