Afgelopen week kreeg ik bericht dat de nieuwe werken bij site van Equens live was. Enige tijd geleden heb ik bij Equens in een sessie aangegeven dat ik de site voor verbetering vatbaar vond, waar dus blijkbaar gehoor aan is gegeven. Verder ben ik er niet bij betrokken geweest, dus ik ben benieuwd naar het resultaat. Om vanaf de gewone Equens site te naar de Nederlandse carrière pagina te komen moet je al twee kliks geven (careers en dan NL careers), één teveel wat mij betreft, maar vanuit hun organisatie blijkbaar niet anders mogelijk. Vervolgens kom je op deze site terecht. Bovenin (slim gedaan) nog de mogelijkheid naar de Duitse carrières te gaan en verder een andere site dan anders. 

Op de homepage valt me één ding meteen op: een keer geen centrale visual. Geen persoon, geen mens dat de aandacht trekt. De site lijkt heel praktisch ingedeeld te zijn, wat ook erg goed bij de organisatie past voor zover ik die ken.

Jammer en apart vind ik de indeling die men gekozen heeft. Nergens een echte ‘call to action’, waar wil men nu dat ik heen ga? Bovenin centraal heeft met ‘spotlight’ items, die verder niets met de carrière te maken hebben. Die begrijp ik niet. Daaronder ook meer over Equens, wat me ook verbaasd. Waarom zou je dat centraal op je carrièresite willen zetten?

Verder biedt men veel informatie aan, de vacatures, de academy (die is blijkbaar belangrijk), directe links naar de arbeidsvoorwaarden, de Europeesche focus en ‘IT die er toe doet’ en een stuk over het feit dat men is uitgeroepen tot top employer. Slim.

Opvallend is dat in het bovenste menu wederom een optie ‘werken bij Equens’ staat, maar geen vacatures bijvoorbeeld. Ik zat dacht ik toch echt al op de werken bij Equens site, dus dat verward me.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden worden prominent in beeld gebracht. De opmaak ervan kan ik erg waarderen, er is een heel kort, helder, puntsgewijs overzicht gemaakt en er is gespeeld met kleuren en lettergrootte. De geboden informatie is echter zeer, zeer summier en voldoet volgens mij niet aan de eisen.

Onderaan staat een testimonial. Leuk, maar helaas maar 4 zinnen lang en daarmee een beetje tegenvallend. Ook het feit dat er wel een naam bij staat, maar b.v. geen functie vind ik jammer.

Andere informatie

Rechts bovenin staat een blok met de andere informatie, zoals de cultuur, de internationale focus en de academy. Daaronder een link naar de vacatures, vanuit conversie optimalisatie had die groter gemogen denk ik. De opbouw van alle informatie is hetzelfde. Visueel erg mooi gedaan, maar inhoudelijk schiet het volgens mij iets te kort.

Overal staat een referentie bij, dat vind ik sterk. De inhoud ervan is echter erg kort, wat jammer is.

Wel heel mooi gedaan is dat bij young equens (een jongeren netwerk) ook foto’s zijn van de bijeenkomsten. Dit geeft een mooi beeld weer van de organisatie, het type mensen, de manier waarop men met elkaar omgaat. Veel organisaties hebben foto’s van bedrijfsaangelegenheden, maar gebruiken deze niet. Equens heeft hier goed gebruik van gemaakt.

Ontbrekende informatie

Helaas is de informatie die ik als werkzoekende zou willen vinden op de site niet compleet. Er staat nergens iets vermeld over het sollicitatieproces, wat toch best belangrijk blijkt te zijn. Ook kom ik nergens iets tegen over de mensen zelf. Er staan referenties onder verschillende delen, maar er is geen overzicht. Ook is er geen enkel overzicht van de recruiters en HR mensen die ik zou kunnen benaderen.

Vacatures

Dan is het tijd voor het belangrijkste op de vacaturesite: de vacatures zelf. Zoals gezegd: niet vanuit de centrale navigatie bereikbaar, maar bijna op elke site aanwezig (hoewel je soms goed moet zoeken).

De centrale pagina biedt op dit moment 8 vacatures. Je krijgt bij Equens meteen de IT vacatures. Opvallend is dat ze naast IT vacatures ook een categorie ‘overig’ hebben en alleen overig. Als ik marketeer of recruiter ben voel ik me ineens minder gewild, ik ben overig.

In deze overige functies zitten overigens 4 functies die ik persoonlijk onder IT zou scharen, of beter: (IT) management. Ik vraag me af of IT managers zoeken bij overig.

Bij de Job Alert is er grappig genoeg wel weer mogelijkheid om op 13 verschillende functiegebieden te selecteren. Jammer dat men dit niet op een mooiere manier in de site heeft verwerkt.

Goed is dat zowel boven als onder de vacature de mogelijkheden tot solliciteren, doorsturen en printen staat. Dus niet maar op één plek.

Solliciteren

Het moment dat ik ga solliciteren krijg ik een leuk scherm: uploaden CV of Linkedin profiel. Mooi, geen lange velden dus!

Heel bijzonder is echter dat het Linkedin profiel blijkbaar een open tekst veld is. Wat zou de bedoeling zijn? De URL van je profiel? Waarom roept men niet gewoon de API aan? Je moet dus inderdaad de URL van je profiel ingeven en als je op het vergrootglas erachter klikt krijg je je profiel te zien. Leuk, ik kan dus met iedereen zijn profiel solliciteren, er zit geen enkele beveiliging op.

Wanneer ik dan echter doorklik krijg ik een volledig niet ingevuld sollicitatieformulier. Het werkt dus niet, wat niet geheel onlogisch is met deze technologische oplossing.

Onderaan het formulier staat dat ik akkoord moet gaan met de privacy statement en… deze is klikbaar! Keurig. Dit geeft de volgende informatie:

Perfect, kort en bondig omschreven. Het enige wat ik nog mis is hoe ik ze kan verzoeken de gegevens uit de database te laten halen.

Conclusie

Equens gaat duidelijk niet voor een top site of de beste site, maar heeft een hele eenvoudige, waarschijnlijk niet al te dure, praktische site gebouwd. Aan het design is duidelijk veel tijd besteed, de functionaliteiten en de inhoud een stuk minder. De video’s van de vorige site zijn ook allemaal verdwenen, er is geen video meer te bekennen.

Er ontbreek wat informatie, dat is jammer, maar gelukkig snel op te lossen. Zeker de informatie over het sollicitatie-proces moet snel online kunnen staan. Een pagina over de recruiters, met foto’s en wat informatie lijkt me ook niet het lastigste te maken.

Er is geen hele moeilijke zoek en verfijnstructuur, maar gezien het geringe aantal functies is dat ook niet nodig. Toch zou ik nooit kiezen voor een categorie overig, zeker niet als daar ook managementfuncties onder vallen.

Het solliciteren met je Linkedin profiel is slim, zeker voor hun doelgroep, maar heel erg amateuristisch ingericht. Het privacy statement op deze manier weergeven vind ik dan weer iets waar heel veel organisaties iets van kunnen leren.

Overall word ik niet warm of koud van de site eigenlijk. Gewoon heel gemiddeld, dat is jammer voor een nieuwe site, maar logisch als je een hele beperkte wervingsbehoefte hebt zoals Equens. Behalve het Linkedin solliciteren zitten er geen hele grote blunders in, of misschien het ontbreken van een kopje ‘vacatures’ in de hoofdnavigatie. Er is ook helaas niets dat ze onderscheid of bijzonder maakt.

Advertentie

Op 20-10-2010 is het Digitaal-Werven event, waar o.a. de prijs voor de beste digitale sollicitatie-ervaring wordt uitgereikt en uitgebreid zal worden ingegaan op ‘wat maakt nu een goede corporate recruitmentsite’. Lees hier meer over dit event.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


473 views | Reageer (2 reacties)