Steeds meer organisaties gebruiken de mogelijkheden van social media voor recruitment. LinkedIn, Facebook, Hyves en Twitter bieden diverse mogelijkheden om het merk te verstevigen, onder de aandacht te brengen, vacatures te publiceren en (potentiële) kandidaten te vinden, te binden en te researchen. Jobvite uit Californië heeft een reeks applicaties ontwikkeld die volledig inzetten op Social Recruiting: Jobvite Source, Jobvite Hire en Jobvite Share. In dit artikel bespreek ik Jobvite Share. In een volgend artikel komen Jobvite Source en Jobvite Hire aan bod.

Jobvite

Alle producten drijven op “Jobvites”. Wat is nu precies een Jobvite? De naam lijkt gebaseerd op de termen “Job” en “Invite”. Feitelijk komt het er op neer dat je met een Jobvite iemand uitnodigt om naar een bepaalde vacature te kijken en daar eventueel op te reageren. Alle drie de producten bieden deze mogelijkheid, inclusief Jobvite Share, dat gratis te gebruiken is.

Jobvite Share

De functionaliteit van Jobvite Share beperkt zich tot het aanmaken en verzenden van Jobvites. Uitgangspunt is dat de vacature al ergens op Internet is gepubliceerd. Om het proces te illustreren, heb ik een vacature van Jobvite zelf als voorbeeld genomen: “Sr. Software Engineer – UI“. Op basis van de vacaturelink, wordt de vacature overgenomen in het Jobvite systeem. De informatie is vervolgens nog aan te passen. De vacature staat vervolgens met een Jobvite-pagina bekend onder een Jobvite-URL. Dit is een nadeel, omdat een extra processtap inhoudt. Voor de sollicitant betekent het ook dat hij eerst een detailpagina voorgeschoteld krijgt vanuit Jobvite, gevolgd door nogmaals een detailpagina op de corporatesite, voordat hij daadwerkelijk kan solliciteren.

Direct messages

Nu de vacaturepagina aangemaakt is, kunnen de Jobvites verstuurd worden. Dat kan via direct messages via Facebook, LinkedIn en Twitter. Om daarvan gebruik te kunnen maken, moet je je accounts koppelen. Je vinkt aan welke netwerken je wilt gebruiken en alle contacten verschijnen. Je klikt te gewenste personen aan en de Jobvite kan verstuurd worden.

E-mail

Op soortgelijke manier kun je ook je adressen uit Outlook en Gmail gebruiken. Hotmail en Yahoo zijn nog “coming soon”.

Statusmessages

Verder kun je ook gebruik maken van de statusmessages van Facebook, LinkedIn en Twitter om je Jobvite bekend te maken.

Jobvite vacaturepagina

Hieronder staat een voorbeeld van zo’n Jobvite vacaturepagina. De knop “Apply now” verwijst naar de oorspronkelijke vacaturepagina (met het nadeel dat de sollicitant opnieuw een vacaturetekst te zien krijgt i.p.v. het reactieformulier). “Send Jobvite” biedt de bezoeker de mogelijkheid om zelf weer Jobvites voor deze vacature aan te maken.

Statistieken

De statistieken pagina geeft per vacature aan op welke manier deze verspreid is, hoeveel keer er op de vacature geklikt is en hoeveel keer er op “Apply” is geklikt.

Conclusie

Jobvite Share zorgt er voor dat je vacatures eenvoudig kunt verspreiden via LinkedIn, Facebook, Twitter en e-mail. Groot nadeel vind ik de tussenpagina waarmee Jobvite Share werkt. Dat brengt extra werk voor zowel de vacaturehouder als de sollicitant met zich mee. Daarnaast heb ik geen mogelijkheid kunnen vinden waarmee je een gepubliceerde vacature naderhand kunt bewerken of deactiveren. Sollicitanten komen er dus pas achter dat een vacature verlopen is op het moment dat ze op “apply” klikken. Er zijn meer gratis producten die soortgelijke functionaliteit bieden zonder zo’n vervelende tussenpagina. Wellicht dat dit in de andere producten beter is geregeld. Daarbij wordt nl. een “Corporate Career Site” als feature genoemd. Meer hierover in het volgende artikel.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


380 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën