Afgelopen dinsdag was het event: de organisatie van morgen, strategische flexibiliteit van Recruiters United, NVP en Summum.nu. Om een lang verhaal kort te maken: eigenlijk was alleen de eerste presentatie van Hans Dijkman, HR manager Philips Benelux de moeite waard. Hij gaf aan verder te kijken naar flexibiliteit dan enkel ‘flexibele medewerkers’. Het ging er ook om dat de organisatie flexibel was, bijvoorbeeld met het inplannen en opnemen van uren. Ook noemde hij outsourcing als een vorm van strategische flexibiliteit. Ik miste persoonlijk nog crowdsourcing, dat daar volgens mij ook bij hoort, maar hij had het nadrukkelijk over de nauwe en brede definitie. De rest kwam niet verder dan de nauwe definitie.

Wel opvallend aan het verhaal van Dijkman vond ik het volgende statement: je wilt ten alle tijden een flexibele schil houden, dus als er mensen uit moeten moet je soms ook vast personeel ontslaan ten faveure van flexibel personeel. Die begreep ik dus totaal niet en volgens mij sla je dan de plank mis. Immers, dan verhef je flexibiliteit tot een doel in plaats van een middel. Juist bij krimp heb je die flexibele schil om te krimpen, toch?

Flexibele schil vs flexibele kern

Een discussie die ik volledig miste was het feit dat er steeds meer gepraat wordt over een flexibele schil, de medewerkers aan de rand, terwijl steeds meer organisaties eigenlijk werken met een flexibele kern. Vaak zijn het kenniswerkers die flexibel zijn, zelfstandige professionals in het hart van de organisatie. Belangrijke IT’ers die helemaal niet meer op de loonlijst staan, interim marketing managers die de strategie helpen uitzetten of interim recruiters die de recruitmentstrategie bedenken en uitzetten.

Dit is geen flexibele schil meer, maar een flexibele kern. Het punt is dat je hier eigenlijk anders mee zou moeten omgaan, maar het lijkt er op dat dit nog steeds niet onderkent wordt.

Enge vs brede vorm

Het andere wat erg opviel was het feit dat er erg veel gesproken werd over wat Hans Dijkman noemde de ‘enge vorm’ van flexibiliteit. Dus het bouwen van een schil. Bijna niet werd er gesproken over de brede vorm zoals hij die aanhaalde, met outsourcing bijvoorbeeld. Iets wat ik inderdaad veel mis in de discussies, crowdsourcing, het anders inrichten van organisaties, het valt allemaal niet in de scope van de discussie, maar is wel erg hard nodig.

Het viel me ook op vooraf en achteraf bij de borrel dat bijna alle adviespartijen hier ook totaal niet mee bezig zijn. “Wij helpen zorginstellingen met hun strategische flexibiliteit” heb ik vaak gehoord. Op de vraag of men dan ook naar processen keek: “Nee, dat is niet onze core business, wij detacheren of helpen ze detacheringspartijen te kiezen”.

Volgens mij is strategische flexibiliteit van organisaties nodig, echter moet je er dan wel vanuit een strategisch perspectief naar kijken. Zoals ik recent al aangaf bij mijn presentatie rondom de toekomst van de arbeidsmarkt: dat strategisch perspectief ontbreekt nog wel eens. Prorail zet hier nu heel goed eerste stappen in door werving en inhuur in één afdeling samen te voegen. Volgens mij moet HR zich ook veel meer bezig gaan houden met de vragen: hoe lossen we dit probleem op vanuit capaciteitsoogpunt (met het hele spectrum van werving, inhuur, zelfstandige, outsourcing, crowdsourcing, co creatie). Pas dan praat je over echte strategische flexibiliteit.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


196 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën