Video CV

Door Bas van de Haterd op 30-09-2010 21:43.

Na eerder deze week de video CV van Francine gepost te hebben kreeg ik nu weer een video CV gemaild. Nu wil ik er geen gebruik van maken, maar het lijkt dat het leeft onder zowel werkgevers als werknemer en ik ben op zoek naar de vraag ‘wat is nu goed’. Dus bij deze de video CV van Thalita van Heems. Mijn gevoel zegt: niet zo goed als die van Francine, niet zo onderscheiden. Het is opgenomen in interviewstijl, maar je hoort de vragen niet wat het een beetje vreemd maakt. Echter, zoals ik altijd zeg, ik ben geen recruiter, dus… wat is jullie mening?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


488 views | Reageer (16 reacties)
 • mieke

  Francine komt natuurlijk, prettig en open over. Zij geeft helder en duidelijk haar expertise weer. Is creatief en origineel. Mooie uitstraling. Presentatie inspireert. Je wilt meer. Zij past zowel in formele als informele organisaties. Flexibel en op meerdere functies te plaatsen.
  Thalita is correct en heeft duidelijk geoefend op haar standaard verhaaltje. Niet zo spontaan als Francine. Veel herhaling van dezelfde woorden. Gaat meer uit van haarzelf dan van het bedrijf. Wat afstandelijk. Past in een hiërarchisch bedrijf (verkoop en of reclame). Te koppelen aan 1 functie.

 • De film van Francine zit vol met creativiteit, speels en erg overtuigend. Erg sterk.
  Bij de film van Thalita stoor ik mij het meest (geen fout van Thalita) hoe het gefilmd is. De camera staat hoger dan Thalita waardoor zij steeds naar boven moet kijken, daardoor komt ze niet goed tot haar recht, ze moet steeds tegen ons “opkijken”. Wat haar dus kleiner maakt. Een grote fout van de cameraman, zeker als je dit wilt gebruiken als c.v. Jammer want op het iets te snel aan elkaar editten van de verschillende fragmenten, even een adempauze was namelijk fijn geweest, ziet het er goed uit.

 • @albert: deel je mening deels, dat schreef ik al in het blog, maar interessant wat je zegt over die camera positie. Ik krijg namelijk van hele goede cameramannen altijd te horen dat ik vooral juist een camera moet hebben die iets boven me staat, zodat je geen dubbele onderkin hebt zeg maar. Nu heeft zij daar geen last van, dus wat het niet nodig geweest. Overigens vraag ik me nu ik hem opnieuw kijk af of het de camera is, of de plek waar ze heen kijkt. Ze kijkt niet in de camera, maar er over en naast.

 • Kleine aanvulling, niet de camera staat te hoog, waarschijnlijk de interviewer waar ze naar kijkt. Die staat waarschijnlijk en daar kijkt ze ‘tegenop’. Was de interviewer naast de camera gaan zitten, met zijn ogen op lens hoogte, dan was de film beter geweest.

 • Ja Bas, zag ik zelf na nog een keer kijken. Wat betreft je opmerking. Ik heb geleerd dat je de ogen van degene die je filmt het beste kunt hebben op de zelfde hoogte als de lens van de camera. Zet je de camera hoger dan maak je het object kleiner, zet je de camera lager dan wordt het onderwerp groter. Zo kun je dus al snel met de cameravoering de beelden al (zonder dat de kijker het bewust door heeft) manipuleren.

 • Ik zou eens willen weten hoe Belgische hr managers zouden reageren op dergelijke sollicitatievideo’s 🙂 Mijn voorkeur gaat uit naar Francine, omdat dit mij het meeste aanspreekt, maar kan niet zeggen dat Thalita haar video minder goed is. Aangezien zij beide tonen wat voor een persoon zij zijn. Ik denk dat Thalita slecht zou overkomen moest zij voor een erg creatieve aanpak gaan. En wat is nu goed, wie een hr manager kiest is toch altijd persoonlijke smaak of je dat nu wil geloven of niet 🙂

 • Vraag is of ze nu wel of niet in de camera moet kijken. Of te wel spreekt ze met de interviewer of met mij? Ik zie bij video CV’s beide opties. Hier hangt het er een beetje tussen in,

 • Het is niet een kwestie van beter of slechter volgens mij. Het is een kwestie van smaak. Persoonlijk denk ik dat de rust in de video van Thalita mij meer aanspreekt. Bij Francine hoor ik bovendien een woord als ‘freelance’. Dat lijkt een soort ondernemerschap. Maar ze wil toch een baan? Of is het een verkapte sollicatie naar meer opdrachtgevers? Voor mij is internetvideo per defenitie puur en echt. De mens die ik #irl ook zou zien zeg maar. Als ik werkgever zou zijn, zou ik dan Francine willen die de muren volkalkt, of Thalita die rustig uitlegt hoe haar klant ondanks de aswolk via haar rgeltalent toch op bestemming kwam?

 • Jan-Jaap Bats

  Albert volgens mij staat de camera niet te hoog, maar de persoon tegen wie Thalita praat. De camera staat dus juist te laag; ik zie Thalita ook nergens IN de camera kijken. Hoewel ze dat qua spontaniteit best gekund had denk ik. Wat denk jij?

 • Als ‘eigenaar’ van de andere video sollicitatie kan ik natuurlijk niet helemaal objectief zijn, maar ik ga toch mijn mening geven. Ik denk dat de video’s niet zomaar te vergelijken zijn. Thalita is duidelijk op zoek naar een ander soort functie, waar andere kwaliteiten gevraagd worden. En video in mijn stijl zou voor zo’n functie niet passen, net zoals Thalita’s video voor mijn gewenste baan niet zou passen. Thalita’s video staat meer op zichzelf, ze geeft veel informatie. Mijn video is eerder een teaser, om de aandacht te trekken en ervoor te zorgen dat de kijker mijn brief en/of CV niet onderaan de stapel zal leggen. Beide video’s zijn daarom geschikt in hun categorie, als je het mij vraagt.

 • Hallo Jan-Jaap, zoals ik boven al beschrijf denk ik dat beide video’s geschikt zijn voor de gewenste functie. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat jouw voorkeur uitgaat naar de rust die Thalita uitstraalt. Om je vraag te beantwoorden: ik ben inderdaad freelancer, maar helaas is dat meer uit noodzaak dan uit ondernemerslust. Vandaar mijn video; om te proberen toch een baan te vinden in een gebied waar vrijwel geen vacatures zijn.

 • En natuurlijk iedereen bedankt voor de complimenten!

 • Ruud Hendriks

  Film Thalita van Heems:
  – Camera: de hoogte waarop de camera is geplaatst is niet het probleem, maar wél het aandachtspunt dat Thalita is meegeven in de regie (dat aandachtspunt zal de interviewer geweest zijn, die er niet op is gewezen dat ie op dezelfde ‘kijkhoogte’ moet staan of zitten)
  – Kadrering: de kijkrichting is onpersoonlijk (zie verderop) en ik had liever iets ‘meer hoofd’ gezien, de camera dus nog iets meer omhoog ‘getilt’ (tilten: neer- of opwaarts bewegen van de camera; in dit geval dus om het gewenste kader te bepalen)
  – Licht: is niet goed. Wellicht is er kunstlicht gebruikt en niet goed ‘gewit’. Van zeer groot belang is namelijk de juiste huidskleur. Thalita’s huid is te ‘warm’, dat wil zeggen: er is teveel rood in haar gezicht, dat niet authentiek is of althans niet overkomt.
  – Achtergrond: de boekenkast als achtergrond is slecht gekozen. Thalita zegt dat ze woont op een woonboot… Dan denk ik: laat dat dan zien! Want dat is behalve visueel interessanter, ook representatiever en karakteristieker voor Thalita.
  – Styling: een probleem dat ik vaak constateer: er wordt node een goede, ervaren styliste gemist. Niets ten nadele van Thalita zelf, maar de camera is genadeloos. Door de problemen van camera en licht werkt het gemis aan een goede stylist(e) in haar nadeel.
  – Geluid: het is goed verstaanbaar, maar de klankkleur had beter (warmer) gemoeten.
  – Muziek: nietszeggend, vaak een probleem vanwege rechten. Heeft Thalita hier zelf mogen kiezen? (Dat vind ik namelijk zeer aan te bevelen)
  – Montage: het weglaten van de vragen kan prima, want ik mis ze niet. Door een goed en uitgekiend script kan dat wel beter, namelijk wat soepeler. In de montage hadden de overgangen net iets meer ruimte moeten hebben, omdat de onderdelen nu net wat té dicht op elkaar volgen.
  – Regie: ik ben niet dol op de kijkrichting voor Thalita. Zij kijkt langs de lens van de camera waardoor zij mij minder ‘toespreekt’ en dus ook minder ‘aanspreekt’. De camera moet haar beste vriendin zijn, tegen wie zij haar verhaal vertelt, wat mij betreft. En dan zorgen voor ‘lichtjes in haar ogen’, letterlijk én figuurlijk. Verder had ik er naar gestreeft haar verhaal zonder haperingen, zonder “eh’s” opgenomen te krijgen. Deze kunnen weliswaar spontaan lijken, maar zijn het er teveel, dan werkt dat in je nadeel.
  Thalita zelf heeft – naar mijn beleving – beter verdient, dan dit resultaat. Juist omdat zij zichzelf presenteert als ‘regeltante’, zou ik dat terug willen zien: dat alles dus GOED is geregeld, in haar eigen videofilm.

 • Ruud Hendriks

  Hallo Jan-Jaap; juist omdat het om ‘mens en werk’ gaat, vind ik dat het wel degelijk gaat om beter of slechter, of liever: om goed of slecht en alles wat daartussen zit. Francine geeft m.i. wel terecht aan dat de 2 video cv’s inhoudelijk en qua vormkant niet goed zijn te vergelijken. Maar desalniettemin moet het streven wel de hoogste kwaliteit zijn en moeten alle middelen (dus ook de makers) volledig dienstbaar zijn, d.w.z. zich kunnen verplaatsen in de persoon, de persoonlijkheid, de karakteristieken, datgene wat iemand doet ‘oplichten’ (inspiratie, motivatie), het persoonlijke doel, etc etc. Ik ben ervan overtuigd dat er veel méér kwaliteit is te halen uit Thalita, v.w.b. haar video-sollicitatie. Overigens is geen enkele video ‘echt’, niet op internet, en niet op tv; dat is een valkuil-gedachte. Zie Magritte’s beroemde schilderij: ‘Ceci n’est pas une pipe’… ‘Puur en echt’ zijn wat mij betreft vaak alibi’s voor snel en slordig. Dat mag dan niet worden afgedaan met het andere excuus: ‘een kwestie van smaak’, want dat is mij te onverschillig.

 • Ruud Hendriks

  Hallo Hugo-Jan Ruts; ik heb aangegeven dat ik – in deze opzet – liever had gezien dat Thalita in de (lens van de) camera had gekeken. Dan zou ze met een paar regie-aanwijzingen een persoonlijker verhaal hebben kunnen houden, waarbij wij als kijker worden toegesproken. Maar de kijkrichting naar een interviewer kan evengoed, maar dan had ik wel een betere opzet (concept) willen zien. Er zit in Thalita’s stem – de manier waarop ze haar verhaal doet – kracht, overtuiging van zichzelf (wat dus prima is!). Maar dat wordt eigenlijk door de ‘monochrome’ (eentonig) teniet gedaan.

 • Bij deze een felicitatie aan Talitha: het is haar gelukt binnen 30 dagen een baan te vinden: http://twitter.com/#!/thalitavanheems/status/29108140521


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën