Vandaag heb ik op de PeopleXS Community dag gesproken over de toekomst van de arbeidsmarkt. Een groot onderwerp waar heel erg veel bij komt kijken, maar ook een boeiend onderwerp. Ik sprak nadat Prorail had verteld dat ze de werving van tijdelijke en vaste mensen hadden samengevoegd. Dus één afdeling die verantwoordelijk was voor de inhuur van zowel personeel in loondienst als gedetacheerde. Verder is men nu bezig dit uit te breiden met ZZP’ers. Iets waar ik in mijn verhaal ook altijd op in ga, de zelfstandige professionals zijn een onmiskenbare kracht aan het worden en dus moet een recruiter niet meer een vacature uitzetten als de lijn komt met een probleem, maar eerst bepalen hoe dit specifieke probleem het beste op te lossen is. Precies waar Prorail momenteel naar toe gaat dus.

Hieronder vast mijn presentatie, hoewel er natuurlijk veel mist zonder het verhaal erbij.


Z(Z)P’ers

Een belangrijk onderdeel van de toekomst van de arbeidsmarkt gaat dus over Z(Z)P’ers. Daar komt de SER nu met een definitie en daar heb ik moeite mee. “Iemand die voor de inkomstenbelasting als ondernemer telt en geen personeel in dienst heeft”. Inderdaad, een ZZP’er, maar ik ben een ZP’er. Een Zelfstandig Professional. Ik heb namelijk soms, als dat uitkomt, wel mensen in dienst. Afgelopen zomer bijvoorbeeld voor het onderzoek van Digitaal-Werven.

Het probleem van definities is dat ze een heleboel mensen uitsluiten. De grap is dat Prorail dus juist nu zegt: waarom behandelen we mensen in loondienst anders dan mensen die gedetacheerd zijn of zelfstandigen die voor ons werken? Dat is eigenlijk niet logisch, we werken toch allemaal aan hetzelfde belang? We werken toch allemaal voor hetzelfde bedrijfsresultaat? De overheid en de SER denkt daar blijkbaar anders over, want die gaan nu dus ZZP’ers weer apart definiëren en behandelen, laten ZP’ers weer tussen wal en schip in vallen en sluiten hele groepen uit (nog ver voor de PVV aan de macht is).

SER beleid ZZP’ers

Wel ben ik blij met het beleid dat de SER voorstelt voor ZZP’ers. Namelijk willen ze deze groep dezelfde rechten geven op pensioengebied als gewone werknemers. Werd tijd zou je zeggen… Helaas vinden ze dan wel dat je bij bedrijfstakpensioenfondsen moet kunnen aansluiten, terwijl ik de hele pensioenfondsen en zeker de bedrijfs- en bedrijfstak pensioenfondsen zou moeten omvormen. Blijkbaar is de huidige pensioencrisis nog niet doorgedrongen tot de SER. Typisch geval van: goed idee, uitwerking laat nog wat te wensen over. Dat dit vrijwillig moet zijn voor de ZZP’er lijkt me niet meer dan logisch.

Ook wil men de WIA openstellen zodat iedereen zich tegen arbeidsongeschiktheid kan verzekeren. Lijkt me ook een goede zet, aangezien ik uit ervaring kan vertellen dat dit enkel overlaten aan de commerciële verzekeraars zonder daar regels aan te stellen leidt tot schandalige praktijken. Wederom wel vrijwilliger, precies zoals het hoort.

Toekomst van de arbeidsmarkt

Het is goed om te zien dat steeds meer bedrijven zich bewust worden dat de arbeidsmarkt fundamenteel aan het veranderen is. Dat de vergrijzing en de ondanks de crisis lage werkloosheid grote veranderingen meebrengen. Steeds meer bedrijven beginnen te begrijpen dat medewerkers hun grootste asset zijn (dat zeggen ze al jaren), maar dat dit inhoudt dat er wel anders mee omgesprongen moet worden.

En de overheid? Die loopt helaas weer achter de feiten aan en denkt in hokjes, niet in kansen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


718 views | Reageer (9 reacties)
 • Thijs Hoekzema

  Leuk je te ontmoeten en je presentatie te horen!

 • Evbourgonje

  Het effectief werken met een flexibele schil zal een van de grootste uitdagingen worden die grote(re) ondernemeningen en de overheid op HR gebied te wachten staan. De opkomst van de ZZPer – of ZP’er zoals Bas ze met een betere aanduiding noemt zal in de komende jaren een flinke vlucht nemen. Binnen mijn expertisegebied, de arbeidsmarkt voor de overheid, zie ik zelfs in deze tijden de meest getalenteerde ambtenaren het pad van ZZP’er ‘kiezen. Op het moment dat de arbeidsmarkt van de overheid aantrekt zullen nog veel meer ambtenaren deze weg kiezen. Door het enorme vergrijzingsprobleem binnen de sector en met name binnen de decentrale overheid wordt vervangingsvraag immers zo groot dat overheden genoodzaakt zullen zijn tot het inhuren van grote aantallen zelfstandige professionals. Ik betoog dat deze overheden van deze nood een deugd moeten maken. Professionaliseer de flexibele inzet van mensen ZZP’ers én vaste medewerkers. Werk aan een flexibele workforce die binnen meerdere overheden ingezet kunnen worden. Waarom organiseert iedere gemeente nog zijn eigen specialismen intern, terwijl de buurgemeente voor 80-90% hetzelfde werk verricht? Hier liggen enorme kansen om te komen tot een kleinere en daadkrachtigere overheid die vanuit een regiefunctie opereert en op flexibele basis interne of externe specialisten inzet om de klus te klaren. Van de nood een deugd maken, dat is waar overheden nu aan moeten werken om na de bezuinigingen in de komende jaren straks klaar te zijn voor de fundamenteel gewijzigde arbeidsmarkt.

 • Ik denk zelfs dat alle labels zullen verdwijnen. Mensen zullen afhankelijk van hun eigen wensen (of bijvoorbeeld afkeer van ondernemerschap, administratief gedoe), kiezen om te payrollen, freelancen, oproepkrachten of hoe het ook allemaal heet. Dit fragmentarische landschap van juridische labeltjes zal in één klap omgevormd zijn als we de WW maken tot wat ie eigenlijk moet zijn: een verzekering waarvoor je spaart (inclusief ‘kantonrechtersformule’). Altijd bevreemd dat iemand die maar blijft plakken meer ontslagvergoeding krijgt dan iemand die risico neemt en van werkgever gewisseld is.

 • PS Ook zonder je verhaal erbij is je prezi zeer lezenswaardig.
  /wel licht zeeziek nu

 • Ben het deels met je eens. De mensen die je omschrijft beschouw ik namelijk niet als echte ZP’ers, maar eerste als parasieten die de ZP’ers een slechte naam geven. Als je hetzelfde werk gaat doen als je in loondienst doet, ben je geen echte zelfstandige professional wat mij betreft, je zal toch echt iets moeten toevoegen. Het erge is dat die mensen vaak ook als eerste klagen dat ze als de crisis toeslaat maanden geen baan hebben en geen buffer (want omdat je zelfstandige bent is het ineens normaal dat je 3 keer wat je verdiende in loondienst krijgt).

  Ik denk trouwens dat de vergrijzing helemaal geen issue is bij gemeenten en overheden. Vreemd he? Waarom? Omdat er nog zoveel werk is dat helemaal niet gedaan hoeft te worden. Zoals ik in de presentatie ook zeg: mensen maken het verschil want we automatiseren alles dat standaard is. Als ik naar gemeenten kijk is heeeeeeel veeeeeel standaard werk, dat nog door mensen wordt uitgevoerd. Overbodige medewerkers dus. Er is geen enkele reden dat er ook maar 1 persoon aan een aanvraag van een uittreksel uit het bevolkingsregister te pas hoeft te komen. Vandaag kreeg ik weer een brief met ‘bezwaarschriften enkel per brief, per e-mail is niet toegestaan’. Ik bedoel, 50% productiever, 100% productiever kunnen ze makkelijk worden.

  Dat je bij het inrichten van dat proces goede zelfstandigen nodig hebt: ja. Dat men daar moet samenwerken: ook. Inderdaad, maak van een nood een deugd, dat deel ben ik het geheel met je eens.

 • in de sociale zekerheid is veel te hervormen. De labels? Deels zullen die denk ik voorlopig blijven, hoewel inderdaad de onderlinge labels van zelfstandigen gewoon op één hoop gegooid moeten worden.

 • Wat ik vooral interessant vind aan de gedachte is dat met deze beweging naar een ZZP markt mensen steeds meer vanuit hun eigen expertise en kracht gaan denken en we eindelijk naar een echte kennis economie groeien (op de parasieten na dan ;-)). In iedergval worden mensen weer ondernemender en gaan ze hun eigen waarde inzetten en toevoegen.

  Daarmee verwacht ik gelijk dat bedrijven steeds efficienter zullen gaan werken en met de kennis van deze experts en de ‘push’ vanuit de vergrijzing zaken zullen moeten gaan automatiseren die, zoals Bas zegt, nu nog met de hand gedaan worden. Zo hebben we, zoals je aangeeft, bij Peoplexs samen met onze klant ProRail in de vorm van co-creatie hier al een eerste stap in kunnen maken.

  Eigenlijk tweeledig. Een deel van de administratie speciaal toegespitst op tijdelijke inhuur hebben we kunnen automatiseren waardoor efficienter gewerkt kan worden. Zowel recruitment / werving als tijdelijk inhuur vindt nu binnen 1 afdeling plaats en wordt binnen 1 applicatie verwerkt. Waardoor een besparing van 3,5e FTE gerealiseerd kon worden.

  Daarnaast neemt ProRail een stap in de toekomst en bereid zich strategisch voor op de markt zoals die in 2013/14 zal gaan ontstaan, aldus Godfried Koevoets van ProRail. Het is geweldig om te zien dat klanten zo innovatief meedenken en ons product helpen vorm te geven zodat wij een onderdeel kunnen zijn in de automatisering van activiteiten in deze marktbeweging.

 • Pingback: Nieuwe regeerakkoord en de arbeidsmarkt | RecTec()

 • Pingback: De flexibele organisatie van morgen | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën