Personeel en aandelen

Door Bas van de Haterd op 22-09-2010 08:15.

Aandelen voor het personeel heb ik altijd een lastig onderwerp gevonden om een eenduidig voor of tegen over uit te spreken. De reden hiervan is dat er zoveel voors en tegens zijn dat het bijzonder genuanceerd ligt. Voordelen zijn evident: betere betrokkenheid, meer binding met het bedrijf en men denkt meer na over de kosten die men maakt. De nadelen zijn er ook, aandeelhouders zijn mede eigenaren en verwarren dat nog wel eens met mede manager of mede directeur zijn. Als het mis gaat met het bedrijf is dit ook nog eens dubbel sneu, immers is men niet alleen de baan, maar ook een stuk kapitaal kwijt.

Recent waren er twee nieuwsfeitjes op dit gebied die de aandacht verdienen. Het eerste was een melding van personeelslog dat IT bedrijf Qurius zijn managers en nu zijn personeel vraagt aandelen te kopen. De managers hebben dat gedaan voor gemiddeld 61.000 euro per persoon. Best veel geld. Aan de hand van het Computable artikel lijkt het te gaan om nieuwe aandelen, wat bijzonder is bij een beursgenoteerd bedrijf. Zeker is dat Qurius het niet heel makkelijk heeft (met een beurskoers van 27 cent) en dat de kans dat men dit geld dus kwijt raakt best aanwezig is.

Wel geeft het aan dat het management nog in het bedrijf geloofd, dat is mooi en straalt vertrouwen uit. Nu vraag Qurius dit ook aan het personeel. Het nadeel van dit doen is de sociale druk op mensen die het niet willen of niet kunnen betalen. Die kunnen gezien worden als niet betrokken, wat de betrokkenheid juist weer kan verminderen.

Beurs voor personeelsaandelen

Een tweede belangrijk bericht is in het FD, dat er een beurs voor personeelsaandelen van start is gegaan. Een beurs voor niet beursgenoteerde aandelen.

De handel vindt achter gesloten deuren plaats, er is dus geen beurskoers bekend. Dat lijkt me verstandig, anders zijn deze niet beursgenoteerde bedrijven ineens beursgenoteerd. Wel kan op deze manier een werknemer op een andere manier van zijn aandelen af dan enkel door ze terug te verkopen. Hier liggen doorgaans veel issues, want wat er gebeurt bij vertrek van een medewerker is in lang niet alle gevallen geregeld weet ik nog uit mijn tijd als beloningsonderzoeker.

Of organisaties hier helemaal gelukkig mee zijn weet ik niet. Immers kunnen zo aandelen van je personeel in handen van vreemden komen. Wel is het een goede stuk achter de deur om te regelen wat er moet gebeuren bij vertrek. Immers, men kan natuurlijk gewoon vastleggen dat deze teruggekocht worden door het bedrijf tegen een bepaalde waardering.

De ontwikkeling van een beurs voor personeelsaandelen op zich is in ieder geval een interessante. Het vergroot de mogelijkheden voor personeelsleden en zou het aandelen bezig in eigen bedrijf, ook bij niet beursgenoteerde bedrijven, wel eens kunnen stimuleren. Zoals ik al zei, ik weet niet zeker of dit altijd een goede trend zou zijn, maar het vergroot de betrokkenheid in ieder geval wel.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


547 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn