Contextueel Zoeken

Door Eelco Scheltinga op 16-09-2010 08:30.

Onlangs werd ik gewezen op een filmpje van Meshin, een partij die contextueel zoeken mogelijk maakt. In principe is dat al mogelijk met de meeste search engines wanneer je de juiste zoek strings kent. Je kan dan bijvoorbeeld zoeken op:

  • een specifiek woord (voor de meeste niets nieuws) of
  • een specifiek woord in een paragraaf of
  • een specifiek woord in een zin of
  • een specifiek woord in een zin binnen een bereik van bijvoorbeeld 5 woorden met een ander specifiek woord.

Wat Meshin hieraan toevoegd is dat je niet alleen op een specifiek woord kan zoeken maar bijvoorbeeld op een hele email. Of een heel stuk tekst. Meshin ontleedt dan de context van het stuk en zoek hierbij de gerelateerde informatie die belangrijk is.

Contextueel zoeken toegepast binnen recruitment
Binnen recruitment kan contextueel zoeken erg gunstig zijn om bijvoorbeeld kandidaten te zoeken bij een vacature. Je neemt dan in feite de gehele vacature omschrijving en doet hierop een zoekopdracht. De gehele vacaturetekst wordt contextueel ontleed en het systeem doet een contextuele ‘search’ binnen het kandidaten bestand. Naast het presenteren van kandidaten wordt het zoekresultaat ook nog gefragmenteerd gepresenteerd. Zo kan je bijvoorbeeld de gevonden kandidaten bekijken op basis van organisatie, of op basis van opleiding of locatie, of zelfs op basis van communicatie documenten die binnen het systeem zijn opgeslagen.

Het grote nadeel
Als toch wel erg groot nadeel valt te melden dat Meshin een Outlook toepassing is en dus nog niet als web variant te krijgen is of middels een API geïntrigeerd kan worden in web applicaties.

In de praktijk
In de praktijk wordt deze techniek nog niet veel toegepast binnen ATS systemen. Naar mijn weten was Vurv één van de weinigen die een dergelijke zoekfunctionaliteit in z’n systeem had zitten. Helaas was het resultaat hiervan niet altijd even goed volgens gebruikers. Vurv is inmiddels opgekocht en ik weet niet of deze functie verder is ontwikkeld binnen het nieuwe concern.

Nu is er dus in ieder geval een optie om Meshin te gebruiken voor deze techniek in vooralsnog alleen Outlook. Of recruiters hier ook oren naar hebben blijft nog uit. Ik denk dat de meeste niet van dergelijke technologie op de hoogte zijn. Bij PeopleXS hebben we een dergelijke aanvraag in ieder geval nog niet ontvangen binnen onze community en slechts een enkele keer ontvangen in een RFP traject.

Over de Auteur

Eelco Scheltinga Eelco is mede-oprichter van het in 1999 gestarte PeopleXS. PeopleXS is een on-demand applicant tracking & talent management system wat binnen de standaard volledig flexibel ingericht kan worden. Co-creation met de klant is een speerpunt in de ontwikkeling van het product. Eelco heeft een brede ervaring opgedaan als COO & Consultant bij het oplossen van recruitment vraagstukken en het neerzetten van een gedegen oplossingen op dit gebied. Momenteel houdt hij zich, naast zijn verantwoordelijkheid als CFO, bezig met creatieve oplossingen binnen talent management en is zeer geintresseerd in 'Social Recruiting' en persoonlijke ontwikkeling.


188 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën