Afgelopen week is Recruitbase live gegaan. Een eenvoudig systeem met een totaaloverzicht van alle vacaturebanken, en aanverwanten, in Nederland. Aangezien ik betrokken ben bij dit initiatief, het was o.a. mijn database van jobboards die de basis was en waar het idee uit voortkwam, zal ik vooral proberen weer te geven wat we ermee willen bereiken en wil ik de lezers uitnodigen tot kritiek en verbeterpunten. 

Het doel

Naar mijn beste medeweten was er nergens online een totaaloverzicht van alle jobboards. Je had wel alle vacaturesites.nl van Reccen, maar eerlijk gezegd vind ik die site zo slecht dat ik er niet goed mee om kan gaan. Daarnaast biedt het geen extra toegevoegde waarde omdat er nauwelijks additionele informatie op te vinden is. Het doel was dus een totaaloverzicht te geven van alle jobboards in Nederland, met de belangrijkste informatie per board. Omdat er de vraag kwam: wat is een jobboard, is Linkedin jobs ook een board is dit breder getrokken en zijn ‘alle’ online wervingsmethoden (waar je vacatures kan plaatsen) er in opgenomen.

Natuurlijk zit daar een additioneel doel bij, namelijk het genereren van bekendheid en leads voor het moederbedrijf Onrecruit, waar ik aandeelhouder van ben. Daar is het systeem ook volkomen transparant in via de direct plaatsen knop.

De mogelijkheden

Het systeem is zo clean mogelijk opgezet. Geen kerstboom, maar een snelle selectie-functie. Je kan kiezen op sector of regio of op een andere vorm van werven zoals zoekmachines, sociale netwerken of aggregators.

Werving- & selectiebureaus zijn expliciet niet meegenomen. Hier zal ongetwijfeld nog de nodige kritiek op komen, aangezien velen hun site ook een jobboard noemen en de nodige bureaus ontransparant zijn in de koppelingen tussen site en dienstverlening. Dit grijze gebied is één waar veel mee geworsteld is, waar nu de keuze is gemaakt de bureaus er gewoon geheel niet in te doen, maar waar we nog steeds geen perfecte oplossing voor hebben als ik eerlijk ben.

Na de selectie komen de boards die in de categorie vallen naar voren. Overzichtelijk gesorteerd per zes met daarbij additionele informatie. Deze bestaat uit een korte tekst (in eerste instantie verzonnen door ons, maar aanpasbaar door het board), de prijs voor een standaard plaatsing en een details knop.

Ratings en extra info

Eén van de waardes die recruitbase wil toevoegen is dat het mogelijk is om een board te raten en additionele informatie te vinden.

Dus naast de beschrijving staan de cijfers (zoals aantal vacatures, bezoekcijfers, sollicitanten per vacature, etc). Dit moet door de boards zelf ingevuld worden (wat ook expliciet wordt aangegeven in de disclamer) dus de betrouwbaarheid ervan zal nooit 100% zijn. Momenteel zijn bijna al deze cijfers nog onbekend. Tevens is het mogelijk voor klanten om het board te waarderen (met een check op het mail adres) en kunnen boards aangeven welke andere producten men aanbiedt (CV database, nieuwsbrieven, top postings, etc). Tot slot is er een tabblad met doorplaatsingen, zoals StepStone onder andere naar het FD doorplaatst. Ook dit is aan de boards om bij te houden.

Waardevolle aanvulling?

Het idee achter recruitbase is dus om een aanvulling te zijn in de onoverzichtelijkheid van het recruitmentlandschap dat er nu online is. Meer dan 500 jobboards staan er in, maar vast nog niet allemaal. Daarom kan iedereen zijn board ook toevoegen, waarbij er uiteraard controle plaatsvindt of het echt een boards is of eigenlijk een W&S bureau.

Tevens proberen we een ratingsite op te zetten voor de board. Wij nodigen daarom ook iedere recruit uit zijn ervaringen te delen over de verschillende boards en ratings achter te laten.

Natuurlijk is onrecruit een commercieel bedrijf, waarbij recruitbase een marketingtool is om leads te genereren. Daar zijn wij dan ook volkomen helder en transparant in. Het is allemaal net live, dus veel informatie ontbreek helaas nog, maar wij hopen dat die heel snel aangevuld wordt.

Natuurlijk staan wij open voor alle suggesties en kritieken. Wat kan beter? Wat moet anders? Wat ontbreekt? Wat is overbodig? De centrale vraag is natuurlijk: is het een waardevolle toevoeging aan het recruitmentlandschap?

Disclamer

Zoals eerder aangeven, ik ben betrokken bij dit initiatief en aandeelhouder bij het moederbedrijf onrecruit.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


495 views | Reageer (10 reacties)
 • Kampschreur_m

  Schitterend initiatief! Misschien handig om bovenin een mogelijkheid te maken om voor een andere sector te kiezen? (nu moet je terug via de ‘back’ button)

 • Robert

  @Bas Leuk idee, maar zie het uiteindelijk geen functie hebben in de huidige opzet… Wat me meteen al stoort is dat er geen fatsoenlijke terug naar zoekresultaten pagina is… Daarnaast moeten jullie eens denken of de zoekresultaten ook simpel gefilterd kunnen worden, want nu is het net de goudengids in print, onwerkbaar.. Voor X is prijs bereikbaar, voor Y is bereik belangrijk, voor z de combi van beide.. Nu kan alleen prijs worden gefilterd, maar dan zonder bepaalde range.. Voor iemand van jouw kaliber had ik toch iets veel functionelers verwacht dan deze opsomming van portalen met een laf labeltje er aan…

 • @Kampschreur_m: goede suggesties, gaan we naar kijken.

  @Robert: leuk dat je reageert, jammer dat je vind dat dat anoniem op de man gespeeld moet worden, daarmee ontkracht je elk inhoudelijke aspect.

  Om toch op het stukje inhoud dat je nog in je reactie heb zitten in te gaan: zoals in de post al aangegeven zijn heel veel gegevens onbekend omdat die door de boards moeten worden aangeleverd. Dus bereik erin opnemen is op dit moment onmogelijk aangezien je dan in 99,9% van de gevallen ‘onbekend’ krijgt. Dit optie kan er dus pas inkomen als de boards die gegevens aanleveren, waar wij niet van verwachten dat dat op grote schaal in hele korte tijd gaat gebeuren.

 • Robert

  @Bas, Hoezo reageer ik anoniem? Ik reageer onder mijn eigen naam en heb ook nog eens een mail adres achter gelaten die ik zelf bezit.. Wat ik doe voor de dagelijkse kost lijkt mij minder relevant… Ik ben er niet de persoon na om online “Sporen achter te laten” en gevonden te worden, ik zie daar voor mij als persoon op dit moment totaal geen meerwaarde in…

  Reageren op inhoud lijkt me meer dan voldoende..

  Dan mijn reactie, Ik snap waar je naar toe wilt met je argument over het ontbreken van content/data.. Maar juist door de functies toe te voegen trigger je partijen om dit zo snel mogelijk in te vullen, immers zonder content worden ze dan niet gevonden, en in de opsomming staan ze nu wel gewoon..

  Ik vermoed dat dit alles als tool gebruikt kan gaan worden voor het kiezen van een online jobboard, waarin je als werkgever alle voor en nadelen tegen elkaar af kan wegen en je keuze kunt maken, mijn tip is dan ook, maak dit zo doorzichtelijk mogelijk ipv een 100x klikken en met de pen usp’s opschrijven methode zoals t nu werkt, en dat staat los van “of er wel of geen data aanwezig is”

  Note: Als je je aangevallen voelt dan spijt me dat, nimmer de bedoeling, ik had alleen op persoonlijke titel wat hogere verwachtingen van een product van jouw hand, thats all. Mijn visie is altijd knal iets online als het werkt en nuttig is… No More, No Less

 • @Robert: dus reageer je anoniem, want je laat geen sporen achter, bent niet te achterhalen en niemand weet welke dubbele agenda je hebt. Dat is dus de definitie van anoniem. Voor de goede orde, het is geen product van mijn hand, ik ben er bij betrokken. En zoals bij elke onderneming is het altijd een afweging tussen kwaliteit en budget en hoewel er duidelijk punten voor verbetering zijn, is het meest goed afgewogen.

  Op de inhoud: je stelt het als een waarheid, maar ik geloof er niet in, en mijn partners in deze (ik adviseer slechts) ook niet. Waarom niet? Omdat er dan allerlei mensen (waaronder jij als ik je reacties zo lees) gaan roepen: wat slecht, ik krijg steeds geen sites terug of er zitten steeds alleen maar onbekende sites in. In alle gevallen zal er kritiek zijn, wij hebben gekozen om eerst te kijken of we een kwaliteitsdatabase op dat gebied kunnen opbouwen voordat we geld investeren in een tool die mogelijk niet gebruikt kan worden.

  Hetzelfde geldt voor alle andere info. Eerst heb je data nodig om op te kunnen selecteren. Natuurlijk willen we graag straks hoogste rating selecties mogelijk maken, heb je wel eerst een bak ratings nodig.

  Persoonlijk denk ik dat dit al werkt en nuttig is. Het is het eerste overzicht met alle jobboards en dat gesegmenteerd naar sectoren of regio’s. Voor alle andere selecties heb je data nodig die gewoonweg niet publiek beschikbaar is. Dan kan je er voor kiezen om daar geld in te investeren om geen resultaten te bieden (omdat je de data niet hebt) of je kan kiezen om met deze tool live te gaan en daar later zaken aan bij te voegen. Ik denk dat we iets toevoegen aan het landschap, dat dat nog niet optimaal is ben ik het mee eens, maar ik heb ook geen mogelijkheden gezien om dit te verbeteren.

  Vergeet niet, onrecruit zelf kan natuurlijk wel voor een deel van die boards die informatie meenemen in hun keuzes bij adviezen en inkoop, maar die data mogen we niet gebruiken want dat is klantgeboden.

 • Robert

  @Bas dus als ik een fake online id aan maak (uurtje werk) Dan zijn mijn reacties wel serieus te nemen? En tsja, je kunt ook van het beste van de mens uit gaan, ipv het slechte en niet verwachten dat iedereen met een dubbele agenda werkt..

  Ik ben slechts een Byte in een wereld vol terrabytes, 1 van de 16 miljoen bondscoaches, zonder enige invloed. Ik observeer en stel zelden vragen, alleen als ik me ergens zwaar over verbaas. zoals dit initiatief.. Op dit soort weblogs worden vaak vragen gesteld over initiatieven, het nut en alles er om heen, en wordt er vaak kritisch gekeken (de ene weblogger veel vernietigender dan de ander) en ik denk dan dat juist deze mensen met iets prachtig aan moeten komen, zeker wanneer ze direct of indirect ergens aan verbonden zijn. Anders krijg je iets met schippers en een wal…..

  Maar we dwalen af in een zinloze discussie waar niemand beter van wordt…

  Het enige dat ik als waarheid stel is dat Content en usability “King” zijn in het online landschap, niet meer niet minder.. (los van alle andere randzaken als seo etc etc)

  Content zorgt voor onderscheidend vermogen en een hoge usability leidt tot daadwerkelijk gebruik van je content….

  Uiteraard is het de vraag, waar ligt de grens ten opzichte van de investeringen, maar het is mijn vaste geloofsovertuiging dat je beter iets meteen volledig en perfect kan online zetten dan het niet helemaal perfect te doen.. Elk portaal/initiatief verdient de aandacht die elke start-up verdiend, immers dat garandeert een kans op succes. ERn succes leidt tot rendement op je investering, of zeg ik nu iets wereldvreemd???

  Uiteraard werkt de huidige opzet en heeft het nut, maar waarom zou je niet willen dat t nog meer nut heeft? Hoe beter iets werkt, hoe beter dat afstraalt naar de moeder organisatie en vice versa, is mijn visie tenminste…

 • @Robert als je niets te verbergen hebt is er geen regen om anoniem te reageren. Tenzij je ook met een masker op over straat loopt snap ik niet waarom je dat online wel doet. Maar daarmee eindig ik die discussie, ik ben gewoon fan van het feit dat men hetzelfde respect online heeft als offline.

  Wat betreft je stelling draai je volgens mij in rondjes. Volledig perfect is onmogelijk, want dat is dan gedacht vanuit één maker en je zegt zelf al dat er meerdere vormen van gebruik zijn. Dus daar spreek je jezelf tegen.

  Beter dan dit zou mooi zijn, echter, je moet de content hebben om deze te kunnen ontsluiten. Die content is er gewoonweg niet, dus hoe zou het beter kunnen? Hoe zouden we volgens jou dan, met de content die bestaat (ik kan er niets bijtoveren) het concept kunnen verbeteren (naast de suggestie van makkelijker terug / nieuwe keuze)?

 • Robert

  @Bas, laatste noot tav van het anonieme gedeelte: Ik geloof dat je online identiteit nooit gelijk kan zijn aan offline identiteit.. Immers omdat het geschreven woord vaak anders wordt geïnterpreteerd dan bedoelt, de aspecten emotie en non verbale communicatie bij zinsneden hebben een volledig ander effect. En ik wens niet dat er een beeldvorming over mij ontstaat die mogelijk niet correct is omdat men mij niet persoonlijk kent.. En zo heb ik ook vele vraagtekens bij het gebruik van linkedin bijvoorbeeld, maar goed nu dwaal ik weer af..

  @mijn stelling, laat ik het nuanceren, perfectie bestaat niet, perfectie nastreven wel.. Als je één maker definieert als de initiatief nemers dan klopt je logica/redenering niet, als je één maker definieert als 1 persoon wel. Als organisatie werk je in een team, dus meerdere vormen van input en in dit geval met adviseurs (zoals je jezelf positioneert), dus bestaan er voldoende benchmarks om tot een zo goed mogelijk (lees perfect) product te komen, uiteraard kun je na online en op basis van reacties/feedback aanpassingen toevoegen, maar hoe minder toevoegingen hoe geslaagder je basis concept en dus je mogelijke succes..

  Maar je wilt mijn advies, mag ik dan ook een factuurtje sturen :):)
  In hoofdlijnen had ik het zo gedaan: Doel opstellen, gecombineerd met een zo’n uitgebreid functioneel model/wireframe (waarin alle mogelijkheden op papier zijn beschreven) en bouwen, vervolgens vanuit onerecruit een stevige DM opgezet naar alle jobboards waarin je aangeeft wat jullie doel is en wat de meerwaarde voor hun is om het in te vullen/ de content aan te leveren. Als dit goed en stevig wordt verwoord dan werk je met een soort pull-strategie en stroomt je database vol. Desnoods laat je ze in een test omgeving zien wat de meerwaarde voor eindgebruiker en jobboard is, zo maak je ze zeg maar “Partner” in het concept en zorg je voor betrokkenheid.
  En vervolgens kun je online met een product wat het volledige doel nastreeft en direct een meerwaarde is voor de gebruikers van je portaal..

  Dit bovenstaande is uiteraard in hoofdlijnen en er zijn heel veel tegenvragen en argumenten om iets niet te doen te bedenken.. Maar het is slechts een basismodel zonder verdere invulling..

 • @Robert: zowel wat betreft je identiteitsissue als je gedachten over perfectie als je voorstel kan ik eigenlijk niet anders zeggen dat het een prachtige droomwereld is.

  De eerste: denk je dat als je mij nu tegenkomt ik geen lagere dunk van je heb omdat je nu zo reageert? Natuurlijk wel. Dus je breekt nu ook je personal brand af. (en dat is echt het laatste wat ik er over zeg)

  Het tweede: ook een team, met alle adviseurs, kan nooit alle aspecten bekijken en alles uitdenken. Hoe meer je uitdenkt, hoe zwakker het idee meestal wordt. Gaan en aanpassen is een veel effectievere strategie gebleken (tenzij je microsoft een klantvriendelijker bedrijf vind dan Google, om een praktijkvoorbeeld te geven).

  Het derde: dat is dus geen advies en dat is niet uitvoerbaar. Als je de markt kent weet je één ding: geen vacaturebank beweegt tot het moment dat ze er op dat moment iets aan hebben. Dus die info komt niet tot je traffic genereert.

  Maar ik begrijp dat je dus geen concrete verbetersuggestie hebt die werkbaar is, jammer, want ik verbeter het product graag.

 • Robert

  @Bas,

  Ik zal het echt niet verder verzanden in een discussie over anonimiteit, want dat gaat inmiddels erg ver, maar vraag me toch af hoe je een lage dunk van mij kunt hebben als je me tegen komt, immers je weet niet wie ik ben 🙂

  Dan punt 2, Klopt deels wat je zegt, je kunt niet alles afdekken, maar waarom kun je je concept niet zo ver uitwerken dat het op meerdere manieren toepasbaar is en dus een hogere toegevoegde waarde heeft? Daarnaast alles wat je naar buiten brengt reflecteert direct en indirect op je organisatie en het lijkt mij dat je als organisatie geassocieerd wenst te worden met een product wat een hoge toegevoegde waarde heeft. En dus de kwaliteit uitdraagt waar je als organisatie voor staat. Een eerste indruk is lastig te veranderen…

  Punt 3, klopt geen advies, maar een gedachte:
  Mijn advies: Voeg functionaliteiten toe die een vergelijk van boards beter maken. Dus Bereik & price range lijken mij de meest logische filter functies.. Zorg dat dit overzichtelijk vergelijkbaar wordt (neem bijv Funda als voorbeeld, je zoekt een nieuw huis ook niet op straatnaam, maar op de kosten en staat/features van het huis=vertaling bereik)

  Dat is de basis functionaliteit mijns inziens en trigger zoveel mogelijk boards om content te leveren, ik vermoed dat het schaap en dam verhaal in dit soort gevallen zal opgaan.. Spreek je netwerk aan op deze gratis dienst en beweeg ze de content te leveren.. Een goed concept verkoopt zichzelf..

  Maar misschien moet je beginnen met de terug naar overzicht knop, want de back-button is een beetje irritant en klikken op je header brengt me terug naar het begin van de zoektocht…


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën