Geld maakt gelukkig, maar er zit een grens aan en die is een stuk lager dan de meeste mensen zullen verwachten. Tenminste, dat blijkt uit onderzoek van nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University.

De grens is namelijk 58.000 euro. Daarna worden mensen niet gelukkiger van geld, hooguit meer tevreden. Met geld kan je hooguit tevredenheid kopen, geen geluk, boven dat bedrag, aldus de onderzoekers waarvan Daniel Kahneman in 2002 de Nobelprijs voor de economie kreeg voor ‘het integreren van psychologische inzichten in de economische wetenschap’.

Eerder schreef ik al over de vraag wanneer salaris een rol speelt bij werving. Er wordt hier vaak erg spastisch over gedaan, zeker ook als het komt op Balkenendenormen en dergelijke. Natuurlijk speelt salaris en rol en natuurlijk zijn hele grote verschillen onacceptabel. Ik ken een topsporter die stelde: ‘tja, ze boden vier keer zoveel, daar kan ik geen nee tegen zeggen, in 10 jaar moet ik wel mijn geld goed binnen hebben als professioneel sporter’. Dan speelt geld een rol, want een factor vier aan salaris is natuurlijk extreem.

Het belang van geld zal denk ik enkel afnemen de komende jaren. Ik zie bij heel veel zelfstandig professionals dat ondanks dat ze in loondienst vaak veel meer kunnen verdienen, ze daar expliciet niet voor kiezen. Dat wil niet zeggen dat salaris nooit een rol speelt, zeker bij de lagere salarisklassen. Toen ik van een NS conductrice vernam dat ze bij de politie had gesolliciteerd en in salaris er op achteruit zou gaan, dus het niet gedaan had, kon ik dat begrijpen. Je moet ook rond kunnen komen. Echter heb ik altijd gesteld dat boven een bepaalde grens het twijfelachtig is of salaris nog zo’n grote rol speelt, blijkbaar is die grens 58.000 euro. Het speelt nog wel een rol, natuurlijk, maar lang niet meer zo groot als velen denken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.473 views | Reageer (4 reacties)
 • Kristof

  58000 euro. Is dat salaris? En zoja, is dat per maand of per jaar? Is dat bruto of netto? Of is dat spaargeld? Wellicht is het de hoeveelheid geld die je uitgeeft? Maar in welke periode dan?

  In het bronartikel wordt jaarinkomen vermeld, maar ook daar is nergens te lezen of dat over bruto of netto inkomen gaat, of daar renteaftrek bij mag gerekend worden, of het voor zelfstandigen en ondernemers voor of na ondernemersaftrek is … En dat kan nogal schelen.

  Want als het NA belasting is dan heb je het over best een hele smak geld. Dan zit je ruim in de hoogste belastingsschaal. En dan kan ik qua geluk toch nog wel een verdubbeling bewerkstelligen.

  En over welk land gaat het dan? Want 58000 euro in Nederland is een totaal andere bestedingskracht dan in bijvoorbeeld Spanje of Griekenland.

  Oh, en dient dat begrag geindexeerd te worden?

 • @kristof: jaarinkomen is inderdaad, kan ik als beloningsonderzoeken stellen, een breed begrip. Het zal zeker niet netto zijn, maar eerder bruto. Vergeet niet, het is Amerika, dus al die belasting dingen die wij hier kennen zitten daar natuurlijk niet bij.

  Dus het is de VS, ongetwijfeld inkomen en belasting speelt daar een veel mindere rol.

 • Kristof

  Het originele artikel heeft het over 75000 USD. Met een currency converter kom je op 58000 euro. Maar dat gaat natuurlijk niet op. Een televisie die in de USA 1000 dollar kost zal hier algauw 1200 euro kosten.

  Volgens de Big Mac Index moeten we een dollar qua bestedingsruimte overeen laten komen met 1.18 euro. Dat maakt dat de 75000 dollar overeen zou komen met 88500 euro.

  Dat verandert het hele verhaal natuurlijk. Het modale inkomen is 30000 euro, dus volgens de berekening van NU.nl/persbericht moet een persoon 2x modaal verdienen om zijn geluksgrens te bereiken terwijl volgens mijn berekening 3x modaal verdiend moet worden om de geluksgrens te bereiken.

  Verder gaat het om persoonlijk inkomen. Een stelletje mag/moet dus als snel meer dan 170000 euro verdienen om maximaal gelukkig te zijn.

  Met andere woorden: als een gemiddeld gezin de balkenendenorm verdient zitten ze nog niet aan de top van hun geluk.

  Over en uit 🙂

 • helaas gaat die berekening natuurlijk net zo scheef als een directe vertaling, maar je hebt gelijk dat het natuurlijk niet 1 op 1 zo over te nemen is.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën