Het monster dat CV heet.

Door Annemarie Appelman op 10-08-2010 13:31.

Het opstellen van een goed curriculum vitae is in mijn ogen – en in de ogen van vele andere sollicitanten – een soort monsterlijke taak geworden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je CV samen te stellen. Persoonlijk opgemaakt en een leuke foto, of juist kort, bondig en puur een opsomming van de werkervaring, website, video of posterformaat, noem het maar op.

Vaak probeer je als sollicitant een beetje in te schatten wat het het bedrijf waarnaar je het CV stuurt zou kunnen waarderen, maar ook daarin kun je enorm de fout in gaan. Want waar jij dan denkt grappig over te komen, snapt de hr-manager werkelijk compleet niet wat je bedoeld. De hr-manager hoeft namelijk helemaal niet representatief te zijn voor het gehele bedrijf.

Zo heb ik ooit heel veel moeite gedaan om als fractiemedewerker bij de Partij voor de Dieren te worden aangenomen. Fantastische partij vind ik namelijk. Ik had een ludiek idee bedacht om ten eerste te laten zien hoe gedreven ik ben en ten tweede hoe ik zou denken over het werken voor deze partij. Hiervoor had ik de homepage van de website van de Partij voor de Dieren door een webdesigner laten ombouwen zodat het leek alsof ik – als de nieuwe medewerker – ging bloggen over mijn eerste werkdag daar. En wat ik allemaal zo fantastisch vond aan het werk daar, afgaand op het functieprofiel. Super origineel idee, dus ik dacht, zo moet ik wel op zijn minst worden uitgenodigd. Niet dus! Ik werd afgewezen met een heel standaard emailtje, er werd met geen woord gerept over mijn creatieve idee. Zo zie je maar hoe je de plank mis kan slaan.

Wat helemaal vervelend is, is dat als je dan eindelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek, de hr manager je na afloop nog even fijntjes weet te vertellen wat er dit maal aan je CV mankeerde. Nu wil ik voor eens en voor altijd duidelijk hebben waar precies de voorkeur ligt. Daarom wil ik jou (Ja jij!) vragen om te reageren op mijn blog en de drie voor jou meest belangrijke stellingen uit te kiezen met de belangrijkste bovenaan. Uit alle reacties zal ik dan een conclusie opstellen waardoor we nu eindelijk weten met welke CV we de meeste kans maken om bij jou in de smaak te vallen. Ik zou het echt heel erg waarderen – en velen mede-sollicitanten met mij – als je even de moeite wilt nemen om te reageren.

De conclusie ga ik dan uiteraard ook in mijn eigen CV toepassen. Ik heb namelijk al zo’n dertig verschillende CV’s in mijn computer staan. Ik wist het op een gegeven moment gewoon niet meer. Nu heb ik, omdat mijn website natuurlijk al heel persoonlijk is, mijn CV heel droog gehouden en geen selectie gemaakt in de werkervaring.

De stellingen zijn als volgt: “Een goed CV…”

 1. bevat alle werkervaring.
 2. bevat alleen de werkervaring die aansluit bij het gevraagde profiel.
 3. Bevat een foto.
 4. bevat een persoonlijk stukje met daarin de belangrijkste competenties beschreven.
 5. bevat een persoonlijk stukje met daarin de ambities beschreven.
 6. bevat per werkgever een precieze taakomschrijving.
 7. is creatief opgemaakt of in een nieuwe vorm (zoals bijv. een video of website)
 8. Telt niet meer dan twee A4tjes.
 9. Bevat een uitleg van de inhoud van de laatst genoten opleiding.
 10. Bevat hobby’s en interesses.

Over de Auteur

Annemarie Appelman Annemarie Appelman heeft op RecTec geblogd over haar personal branding campagne met als doel binnen 60 dagen een leuke baan vinden. Dit is gelukt, ze heeft een nieuwe baan, vandaar dat Annemarie niet meer als blogger actief is op RecTec.


1.172 views | Reageer (15 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Het monster dat CV heet. | RecTec -- Topsy.com()

 • Gast

  Je draait het om. Bij een sollicitatie spelen misschien wel honderd factoren een rol. Je CV is toevallig bijna het enige waar je (althans in het prille begin) zelf invloed op kunt uitoefenen.

  Een afwijzing betekent dus niet dat je CV slecht gevallen is. En dat is natuurlijk wel de conclusie die Annemarie (expres een beetje chargerend, dat snap ik wel) trekt in het artikel. Mijn vraag was dus of er situaties denkbaar zijn waarbij je die conclusie wél moet trekken. Ik weet niet of die vraag zo irrelevant is, maar zoals gezegd, ik ben in jullie wereldje absoluut niet thuis.

 • @annemarieapp: wat betreft je PvdD CV, je weet niet eens of ze hem bekeken hebben. Ik had recent een vriendin die ook had gesolliciteerd op een baan. Er fanatiek achteraan gegaan, de recruiter gebeld, die zou naar haar CV en online presentatie kijken. Krijgt dag later een prachtig afwijzingsmailtje dat het toch niet aansluit. Ze had hem echter bit.ly linkjes gestuurd naar haar online CV en presentatie. Die waren dus niet geklikt. Zo serieus gaan veel recruiters om met mensen. De grap is dat ik deze dame goed ken en ze echt een groot talent is, één van de weinige in die sector die nog niet voor zichzelf werkt.

  Ik weet niet of het verstandig is te zeggen wat ik het meest belangrijk vind in een CV, want eerlijk is eerlijk, in solliciteren was ik zelf een drama (daarom voor mezelf begonnen) en ik schijn hele andere dingen belangrijk te vinden dan de gemiddelde recruiter. Maar toch: voor mij je ambities (punt 5), hij moet kort zijn (8) en dan denk ik nog punt 6, goed omschreven wat je gedaan hebt.

 • Kwam trouwens meteen deze leuke CV tegen, erg grappig: http://www.andreatong.com/blog/product-me.html

 • Niets is zo persoonlijk als een cv, daardoor bestaan er ook heel veel meningen over wat je nu wel en niet moet doen. Wat de een mooi en handig vindt is voor een ander onoverzichtelijk. Hieronder zal ik in het kort mijn mening geven.

  Voor een boekhouder vind ik iig 6 en 8 belangrijk,1 of 2 is sterk afhankelijk van de leeftijd van de kandidaat. Alle werkervaring bij een korte loopbaan alleen de relevante bij een langere loopbaan.

  Voor iemand die een creatieve functie moet uitvoeren zou ik gecharmeerd zijn van optie 7, laat maar zien wat je in huis hebt. Het bondige blijf ik ook in dit geval belangrijk vinden. Ik zou wel altijd proberen om je reguliere CV ergens in dit concept te (ver)stoppen zodat mensen die dit prettig vinden de zakelijke gegevens zo op kunnen vragen.

  Optie 9 heb ik zelf wel altijd gebruikt omdat mij dit helpt in gesprekken, mijn hobby komt altijd ter sprake (nooit door mijzelf) en kost vaak een kwartier om over te vertellen.

  Succes met het vinden van een baan.

 • patsj

  @ Bas PvdD, echt?? Je draagt dan ook geen leren schoenen neem ik aan…. 😉

  On topic: 1, 6, 8.

  Competenties, ambities etc. kun je mooi in de begeleidende brief zetten, daar is die immers voor bedoeld. Wil zelf de – voor zover mogelijk – harde informatie terugzien in een CV: opleidingen, cursussen, werkervaringen (chronologisch) met taken en verantwoordelijkheden. Maak dan zelf wel de afweging of iemand al dan niet geschikt is voor de nieuwe functie en/of iemand over voldoende basiscompetenties beschikt.

  Al die creatieve uitingen (kreeg een PP-presentatie als CV met als eindsheet de complete family in een bootje op de waterbaan) doe je maar op Facebook / Hyves of je eigen website.
  Overigens vind ik een pasfoto wel goed, mits die (enigszins) zakelijk is.

 • @Patsj: goed lezen, Annemarie heeft daar gesolliciteerd, niet ik, zeker niet. 🙂

 • patsj

  goed om te weten, excusez moi

 • Gast

  Ik ben geen recruiter, maar het lijkt mij dat het makkelijk is om de 'schuld’ van een lauwe reactie bij je CV te leggen. Misschien had de medewerker die het onder ogen kreeg wel een slechte dag, of misschien hebben ze bij een organisatie juist geen tijd/geld om nieuwe mensen aan te nemen.

  Wat mij interessanter lijkt is de omgekeerde vraag. Niet waar een ‘goed’ CV aan voldoet, maar onder welke omstandigheden een recruiter een CV ongelezen (of slechts vluchtig gelezen) weglegt, ongeacht de kwaliteiten van de kandidaat.

 • @Gast: als 'niet recruiter' vind je het dan niet heel vreemd dat iemand wiens werk het is mensen aan te nemen 'een slechte dag' hebben en daarmee dus besluiten om potentieel kapitaal van een bedrijf te vernietigen? Bestaan die omstandigheden? Volgens mij is een goede recruiter altijd bezig met kandidaten, ongeacht of ze voor dat moment zijn of in de toekomst. Toch?

 • patsj

  @Gast: niet relevante en nutteloze vraag. Dan kun je bij alle dingen in het leven die niet lopen je gaan focussen op de tegenpartij… die je vervolgens toch niet kunt beinvloeden.
  Ergo: richt je op de dingen waar je wel vat op hebt.

 • Gast

  Nou, je geeft eerder zelf al aan dat er door recruiters soms slordig met sollicitanten wordt omgesprongen. Bovendien heeft een kleine partij als de Partij van de Dieren misschien geen kamermedewerker die zich specifiek met HR bezig houdt, maar een stagaire die het erbij doet.

  Ik neem juist aan dat de meeste recruiters wel door een CV dat niet helemaal naar hun zin is kunnen heenkijken, en ik vraag me af of het wel zinnig is de schuld aan je CV te geven als dingen niet zo lopen als je het had verwacht. Het hoeft vast niet perfect te zijn. Maar misschien heb ik het helemaal mis.

  Maar daarom vraag ik me af onder wat voor omstandigheden een sollicitant aan de kant wordt geschoven, puur op basis van de vorm (spelfouten, opmaak, opbouw) van het CV.

 • @gast: ik denk helaas dat je nu het niveau van veel recruitmers danig overschat als ik eerlijk ben. Door een CV heenkijken? Nee, dat denk ik niet, tenminste, dat is niet mijn ervaring. Het belangrijkste zou zijn dat een recruiter heel erg goed bij de organisatie past, zodat deze de mensen aantrekt die erbij past. Helaas blijkt in de meeste organisaties HR en recruitment het buitenbeentje te zijn, wat erg veel problemen geeft.

  Wat betreft het voorbeeld van Annemarie over de PvdD, dat komt nogal voor ja, helaas. Dat veel organisaties hun werving als iets secundairs beschouwen. Daar heb ik dus grote moeite mee, aangezien mensen een organisatie maken. Als het geen full-time taak is, wil dat niet zeggen dat je er geen belangrijke taak van moet maken. Als dat in de organisatie niet kan, werk dan samen met organisaties met dezelfde problemen.

 • Op dit moment is het in de markt (in de meeste branches iig) natuurlijk zo gesteld dat recruiters overweldigd worden door enorme hoeveelheden cv’s. Als je dan al niet gelijk aan de belangrijkste vereisten voldoet (en dat is meestal in eerste instantie de exact juiste opleiding en relevante werkervaring) dan kun je zo creatief zijn met je cv als je wilt of op je kop gaan staan… je wordt echt niet uitgenodigd.

  En dan ligt het idd maar net aan de recruiter of HR manager die je treft. Zelf heb ik bijv. ooit bij een zeer gristelijk bedrijf gewerkt maar ik ben wel een groot voorstander van een niet-traditioneel cv. Dat zou je dus aan de buitenkant niet verwachten.

  Deze discussie komt op alle relevante sites wel eens voorbij en de meningen blijven volgens mij voor eens en voor altijd verdeeld.

  Volgens mij zijn er dus maar 3 absolute waarheden te melden over de inhoud van een cv, de rest is een kwestie van persoonlijke smaak.

  1. Je contactgegevens moeten er duidelijk op staan… (deuh!)
  2. Je (relevante!) werkervaring en opleidingen, beide in antichronologische volgorde moeten er in.
  3. Je moet de waarheid niet verdraaien en al helemaal niet liegen.

  Verder is het mijn mening dat je je cv vooral moet opstellen op een manier waarbij jij je zelf prettig voelt. Je weet toch nooit waar je goed aan doet, dus zorg dat het in ieder geval past bij jou! Is dat creatief, serieus of traditioneel, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit, want als het goed is, sluit dat als vanzelf perfect aan bij jouw loopbaandoel.
  Zo niet: ben je bijv. een boekhouder en creatief aangelegd, dan moet je echt even achter je oor krabbelen 😉

  Annemarie, jij bent duidelijk een communicatief en vindingrijk persoon, dat straal je natuurlijk uit met deze actie en ik weet zeker dat er een werkgever zal zijn die dat zal onderkennen. De werkgevers die daar niets mee kunnen, zouden jou toch niet gelukkig hebben gemaakt op de lange duur. (en v.v.).

 • Mireille

  Wat volgens mij veruit het meest belangrijke is, staat niet in je lijstje:

  * Graphically pleasing en gemakkelijk toegankelijk, oftewel: het oog wil ook wat. Overzichtelijk, veel wit, niet te druk, less is more. Makkelijk toegankelijk zonder allerlei programmaatjes te hoeven downloaden.

  * Bevat een persoonlijk stukje met daarin de belangrijkste competenties EN ambities beschreven zoals die van toepassing zijn op de doelstellingen van de werkgever.

  * Telt niet meer dan twee A4tjes. Alleen relevante ervaring & opleidingen, maar als dat te weinig is, aanvullende informatie om te laten zien dat je actief bent, initiatief neemt.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën