Afgelopen week heb ik een vraag laten meelopen in de Multiscope Marktmeter. Een maandelijks onderzoek waarin elke maand 1.000 mensen antwoord geven op 10 verder geheel ongerelateerde vragen. De vraag die door mij gesteld is: Stel, u ziet een leuke vacature op een vacaturebank of website. Welke actie onderneemt u als eerst?

Van de in totaal 1.000 reacties waren er 818 relevant (mensen met pensioen of in de WAO, ondernemers en mensen die expliciet aangeven geen nieuwe baan te willen zijn eruit gefilterd). De antwoorden waren als volgt verdeeld.

Bij 70% kijkt dus eerst naar de website van uw organisatie, als eerste actie. Slechts 10% solliciteert direct en ongeveer 13% neemt contact op met de contactpersoon (al dan niet om te solliciteren zou je kunnen verwachten). Slechts 2,8% gaat in Linkedin zoeken naar een contact die hem verder kan brengen.

Hierbij moet worden aangemerkt dat anderen attenderen (1%) een veel voorkomend antwoord was uit de open antwoorden. Dit zat dus niet in de standaard mogelijkheden en is dus een ‘spontane reactie’ in plaats van een ‘geholpen reactie’.

De uitsplitsing naar regio, leeftijd en geslacht laten weinig bijzondere zaken zien. Mannen en vrouwen hebben kleine verschillen, maar niets significants. De zaken die wel opvallen / significant afwijken van het gemiddelde:

 • In regio noord (Groningen, Friesland, Drenthe) geeft een significant deel aan meteen te solliciteren
 • Ouderen van 45 – 55 geven significant vaker aan direct te solliciteren
 • De allerjongste categorie (18-24) geeft aan veel vaker bij vrienden en kennissen te informeren
 • De jongeren (25-34) geven significant vaker aan de website van het bedrijf te bezoeken

Digitaal-Werven

Vanuit Digitaal-Werven is deze uitslag natuurlijk bijzonder prettig. Het feit dat bijna 70% zegt altijd eerst de website te gaan bezoeken geeft aan hoe belangrijk de eigen corporate careersite voor bedrijven is. Vorig jaar scoorde de overgrote meerderheid van de 350 onderzochte bedrijven nog een onvoldoende voor de eigen carrière site, daar is dus nog veel te winnen.

Conclusie

De eigen carrièresite is dus heel erg belangrijk, met name als je je primair richt op 25-34 jarigen. Het feit dat 1% spontaan aangeeft vacatures door te geven aan anderen geeft aan hoe belangrijk het is om dit makkelijk te maken met verschillende tell-a-friend opties. Direct solliciteren n.a.v. een advertentie gebeurt dus weinig, waarbij het bij gebrek aan response dus de vraag is of dit aan de vacaturebank ligt of misschien wel aan je eigen website.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


572 views | Reageer (8 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Eerste actie na het zien van een leuke vacature | RecTec -- Topsy.com()

 • Mark

  Bas,

  Leuk onderzoekje! Even vanuit het oogpunt van de intermediair:

  Wat vind je van de – in crisistijd toegenomen – trend dat veel intermediairs anoniem adverteren ivm het populaire vacancy chasen? Moet men nog uit gaan van de eigen kracht en de gebundelde merken (uitzender/w&s icm werkgeversmerk) of moet men inspelen op het gedrag van de werkgever/opdrachtgever die opdrachten bij een x-aantal bureaus uitzetten en daarom maar anoniem adverteren, zodat het voor (nog meer) opdrachtgevers moeilijk wordt te achterhalen waar de functie vacant is.

  In geval van anoniem adverteren is wat uit jouw onderzoek als eerste uit de bus komt niet mogelijk en haakt de kandidaat wellicht direct af, doordat hij/zij niet weet waar je komt te werken.

  De ideale situatie is natuurlijk met werkgeversmerk adverteren, 7/10 gaan naar de werkgever, worden getriggered en volgen (obv retainer afspraak) de wervingsprocedure via de intermediair..

  Hoe denk jij hier over?

 • Gijs Bos

  @Bas: interessant onderzoek. Laat zien dat goed meten van response op jobboards niet gemakkelijk is

 • @gijsbos dat ik zal ik heel lang. VNU heeft vorig jaar iets vergelijkbaars, maar veel uitgebreider, gedaan. Dit was een eenvoudige vraag natuurlijk. Vergeet niet, de vraag was hier: wat is uw eerste actie? Het totale aantal dat naar de corporate career site gaat zal nog veel groter zijn denk ik.

 • @Mark anoniem adverteren is veel geld weggooien. Makkelijker kan ik het niet zeggen.

  Ik run zoals je misschien weet een niche jobboard, marketingfacts jobs. We zien daar gewoon een verschil van vaak wel 50% alleen al in het aantal kijkers op een vacature. Kandidaten willen gewoon weten waar ze komen te werken, dat is toch ook niet meer dan normaal?

  Hierbij de nuance van doelgroep, zoals je in dit onderzoek ook ziet, als je b.v. op wat oudere mensen target (45+) is dat al veel minder van belang, die solliciteren veel makkelijker meteen. Ook in het noorden van het land is dat het geval.

  Het nadeel is dat andere bureaus gaan hunten of kandidaten direct bij de opdrachtgever komen. Tja, dat is een probleem, daarom moeten alle bureaus die zo werken eens heel serieus over hun strategie gaan nadenken. Immers, als het zo makkelijk is om buitenspel gezet te worden en de wereld met de dag transparanter wordt, wat is dan je toegevoegde waarde op de lange termijn?

  Anoniem adverteren (net als anoniem reageren trouwens): gewoon niet doen. Lijkt het net of je iets te verbergen hebt en het internet staat voor transparantie. Het kost je volgens mij meer dan het je oplevert.

 • Mark

  @Bas,

  Thanks, eens. Zelfde zou moeten gelden voor salarisvermelding.

 • Gijs Bos

  StepStone heeft vandaag een persbericht verzonden over dit onderwerp. Om 12.10 interview op BNR voor mondelinge uitleg:
  http://www.stepstone.nl/Over-Ons/Persberichten/

 • Volgens mij gaat dat meer over deze vraag Gijs: http://www.rectec.nl/2010/07/29/hoe-wil-een-kan

  En het is al lang bekend, maar toch zijn er nog mensen die het amateuristisch vinden, tja, kandidaten boeien natuurlijk niet als je recruiter bent bij een groot bedrijf, toch? 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën