TED take-aways

Door Bas van de Haterd op 15-07-2010 22:38.

Zoals mogelijk / waarschijnlijk bekend ben ik een groot TED fan (en vrijwilliger in de organisatie van TEDxAmsterdam). Momenteel is in Oxford (UK) de TED Global 2010 conference, welke in Boom Chicago live meegekeken kan worden. Dat heb ik vandaag dus gedaan en er zaten weer enkele pareltjes tussen. Mijn take-aways van slechts 1 dag TED Global.

Een interessant verhaal was Matt Ridley’s when ideas have sex.

Interessant was dat het hele uitwisselen van goederen en ideeën de basis is van het succes van de mensheid. Onze handelsgeest in alles is de reden dat wij staan waar wij staan. Ik vraag me derhalve af… waarom hebben we dan zoveel gedoe rondom intellectueel kapitaal? Waarom zijn we zo beschermend als we weten dat het vrij geven van ideeën eigenlijk altijd meer rendement heeft gebracht?

Een andere bijzondere sprekers die mij raakte was Auret van Heerden van Fairlabour. Mijn belangrijkste take-away van dit verhaal was dat bedrijven niet enkel verantwoordelijk zijn voor hun eigen ‘goed doen’. Men is verantwoordelijk voor de hele keten van leveranciers. Recent hoorde ik Albert Martens van Ikea stellen: bij Ikea zijn wij heel rigide als het gaat om kinderarbeid. Als we erachter komen dat een leverancier aan kinderarbeid doet worden alle contracten per direct opgezegd, ongeacht de consequenties. Dat is iets waar Fairlabour ook voor staat. Organisaties die bij hen zijn aangesloten stellen dus dat hun leveranciers ook goed zijn en dat men anders contracten opzegt. Iets dat men ook actief controleert, aangezien het de overheden nooit is gelukt hier in te grijpen. Als consument heeft iedereen de macht hier wel of niet voor de kiezen, als werknemer kan je ervoor kiezen wel of niet te werken voor een bedrijf dat kinderarbeid en andere zaken toestaat bij leveranciers. De macht ligt bij de gewone man (m/v), die die gelukkig steeds vaker neemt.

Tot slot heb ik intens genoten van het verhaal van Sugata Mitra. Hij vertelde over ‘zelforganiserend leren’. Geef kinderen een computer en een opdracht en men voert deze uit. Docenten zijn in veel gevallen, zo blijkt, overbodig en zelfs een remmende factor.

Het mooiste voorbeeld was toen hij wilde bewijzen dat het nodig was docenten te hebben. In een klas van 12 jarige uit India die geen Engels spraken heeft hij een PC gezet met informatie over genetica, in het Engels. De opdracht: leer en begrijp dit. Na 2 weken kwam hij terug, waarop de kinderen zeiden dat ze er niets van begrepen hadden. Hij vroeg ze hoe lang ze het geprobeerd hadden en ze zeiden: elke dag de hele twee weken. Verbaasd, want als je geen Engels spreekt en er niets van begrijpt geef je eerder op zo was zijn gedachten. Hij vroeg opnieuw: dus jullie hebben niets begrepen? Waarop een 12 jarig meisje dus antwoorden: nee, behalve dat je met het kloonen van DNA heel voorzichtig moet zijn omdat als er fouten ontstaan er genetische afwijkingen kunnen ontstaan hebben we er niets van begrepen………

In de praktijk blijken de meeste kinderen uitstekend alles te kunnen opzoeken en leren… en onthouden, als je ze vooral vrij laat en in groepen laat werken. Dat is essentieel, er moet een groepsproces zijn. Dan kan men alles uitstekend zelf organiseren, zonder docent, zonder hiërarchie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


344 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08