Ik heb op dit blog al eerder geschreven over bijvoorbeeld het crowdsourcen van problemen. Waarom zou je nog mensen aannemen met de hoop op het oplossen als je mensen ook kan belonen als ze het oplossen? In Wikinomics staan hier ook prachtige voorbeelden van, Idea gora’s noemt Don Tapscott die.

Co Creatie is de lichtere variant van Crowdsourcing zou je kunnen zeggen. Het betrekken van je klant of andere relaties in je product ontwikkeling. Een mooi voorbeeld hiervan staat op Frankwatching te lezen, hoe Albert Hein hiermee bezig is. Ook hebben we in Nederland al mooie voorbeelden van KLM gezien bijvoorbeeld.

Crowdsourcing & Co-creatie

De vraag is natuurlijk: wat moet ik hier al recruiter mee? Eigenlijk is dit volgens mij onderdeel van het veranderende beroep van de recruiter. Immers moet je je afvragen: ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van die persoon of het oplossen van het probleem? In veel gevallen is het binnenhalen van een persoon de manier om het probleem op te lossen, maar niet altijd.

Het mooiste voorbeeld hiervan vind ik een gesprek wat ik enkele jaren geleden al had met de ‘talent’ verantwoordelijke van games fabrikant Electronics Arts. Hij stelde dat hij groot voorvechter was geweest van het vrij geven van delen van de software in open source. Op die manier konden mensen eigen levels maken, of monsters. Het bleek dat veel van deze zaken goed genoeg waren om in officiële nieuwe releases mee te gaan, wat hem rond de 25% mankracht scheelde. Ook was het een uitmuntend recruitment kanaal, de beste kon je namelijk een baan aanbieden.

Help zittende werknemers

Misschien is dit wel een heel ander deel van het bedrijf, namelijk HRM of HRD, maar uiteindelijk ben je één bedrijf en moet je gaan voor één doel, toch? Het helpen en trainen van zittende werknemers is daarbij volgens mij ook essentieel. Niet te hoogdravend misschien, maar eenvoudige tips en trucs om hun werk makkelijker te maken.

Hierbij is bijvoorbeeld het openstellen van social media op het interne netwerk (als dat nog is afgesloten) en mensen helpen hiermee om te gaan een onderdeel. Onderzoek van MIT wijst niet voor niets uit dat werknemers met een groot online sociaal netwerk 7% effectiever zijn dan met een normaal online sociaal netwerk. Ik blijf van mening dat recruitment en HR ‘het gevecht’ met IT moeten aangaan dit voor elkaar te krijgen.

Een ander voorbeeld is ‘lifehacking‘. Het makkelijker maken van heel veel processen door het toepassen van slimme trucs. Chris Brogan schrijft op zijn blog hier al een eenvoudige tip over: het toepassen van textexpander op zijn Mac. Op lifehacking.nl staan dagelijks tips hoe je makkelijk slimmer kan werken. Stuur eens wat medewerkers naar de Lifehacking academy om eenvoudige tips en trucs te leren. Uiteraard helpt het als je zelf het goede voorbeeld geeft en vast wat kleine dingen kan aanpassen. Begin met het luisteren naar vakliteratuur als je in de file staat (dus koop boeken als MP3). Zorg voor een goede nieuwsverspreiding van belangrijk nieuws voor de organisatie (via Twitter, Yammer, een Hyves of Facebook account).

Vaak is het aannemen van nieuwe mensen een goede zet, vaak is het ook niet onverstandig te kijken naar het huidige potentieel. Zowel in je organisatie (hoe kan het efficiënter) als rondom je organisatie (het sociaal kapitaal).

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


355 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08