In de kenniscentrum Crossover groep waar ik lid van ben op Linkedin zag ik een vacature waar ik hele gemengde gevoelens bij heb.

Crossover is een kenniscentrum voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, met als doel de arbeidsmarkt voor deze groep toegankelijker te maken. Iets dat ik uiteraard ten volle steun, ook hier op RecTec. Zo hebben wij de brief van mijn zakenvriend Niels Schuddeboom (zelf fysiek beperkt zoals dat heet) aan Emiel Roemer herplaatst en is de post van voormalig blogger Kim Willems over blind solliciteren bijzonder goed gelezen.

Toch heb ik een dubbel gevoel bij een functie-titel: Achmea zoekt een Medewerker officemanagement recruitment met een beperking

In de titel is al duidelijk waarschijnlijk wat bij mij het dubbele gevoel oproept. De toelichting in de vacature maakt dit nog eens bijzonder helder:

Toelichting

In het kader van een diversiteitbeleid wil Achmea mensen met een arbeidshandicap laten instromen. Deze vacature valt onder het project dat zich richt op mensen met een lichamelijke beperking. Behoor jij tot deze doelgroep en beschik je over de gevraagde vaardigheden en kwaliteiten, dan kun je reageren.

Aan de ene kant kan ik dit enkel toejuichen. Diversiteitbeleid dat goed wordt doorgevoerd en mensen met een arbeidshandicap die daar van profiteren. Precies wat je in een sociaal land zou willen, toch?

Aan de andere kant vraag ik me af hoeveel mensen zonder een handicap zich nu beperkt voelen. Immers krijgen ze geen kans op een functie waar ze misschien wel heel erg geschikt voor zijn.

Ik vraag u dus: is dit de manier om dit te doen? Of zou Achmea misschien beter de functie wel open kunnen stellen, maar intern kunnen aangeven: bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een handicap? Of dat zelfs in de vacature kunnen zetten? Vooral daarna in deze netwerken natuurlijk dergelijke vacatures promoten? Of is een harde eis stellen de enige manier dat de recruiter en lijnmanager (in dit geval dezelfde aangezien het bij de afdeling recruitment is) iemand met een handicap aanneemt?

Nogmaals: niets dan hulde voor het initiatief van Achmea, dat is enkel lovenswaardig. Het is de uitwerking waar ik me ongemakkelijk bij voel, maar ook weer bij denk dat het misschien wel de enige manier is.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


950 views | Reageer (5 reacties)
 • Nikokuijper

  Bas,

  Validpeople met ValidExpress is speciaal opgericht voor mensen met een handicap!. Schrijf daar ook maar eens over.

  groet van Niko

 • Annelies

  Ik vraag me sowieso af of een dergelijke vacaturetekst wel toegestaan is in het kader van gelijke behandeling; op deze manier sluit je een groep uit die wel interesse hebben maar geen beperking.
  Je kunt wel in de vacaturetekst opnemen dat je mensen met een arbeidshandicap van harte uitnodigt om op deze vacature te reageren. En vervolgens de vacature uitzetten via kanalen die zich mn richten op mensen met een lichamelijke beperking.

 • @Annelies: ja, die gedachte is ook door mijn hoofd gegaan. Ik betwijfel ook of dit mag, maar om het nu te gaan navragen bij de CGB is ook weer zoiets, want op zich kan ik het initiatief wel steunen/waarderen. Het laatste wat je wilt is Achmea een boete geven voor goede intenties die niet goed zijn uitgevoerd, als het niet zou mogen.

 • @Bas: ik kan het ook zeker waarderen, mijn ervaring is namelijk wel dat managers minder open staan voor het aannemen van een sollicitant met een beperking (of andere minpunten zoals bv. kans op zwangerschap..). Maar toch, de politie is onlangs ook teruggefloten voor een dergelijke actie. En CGB is toch ook geen kleine werkgever en zou beter moeten weten.
  Dit HR-issue is een hellend vlak, het is geen zwart-wit situatie en er bestaat ook geen ideale oplossing voor.

 • Hi Bas, het is natuurlijk vd gekke dat dat nodig is, maar ik denk dat het toch de enige weg is. Veel mensen uit de doelgroep hebben meerdere keren hun neus gestoten en ik denk dat zij zich direct aangesproken moeten voelen, niet door of vanwege hun beperking, maar in ieder geval dat zij weten dat zij in ieder geval een gelijke kans krijgen. Daarom hebben wij ook het Convenant voor meer arbeidsparticipatie van mensen met een lastig lichaam in het leven geroepen. De bedrijven die het onderschrijven, kunnen in hun vacatures gebruik maken van een icoontje, waardoor de doelgroep weet dat zij welkom zijn en een gelijke kans maken.

  Meer info daarover op http://www.validfoundation.nl, daar kun je ook het icoon downloaden. In de komende maanden gaan we het onder de doelgroep ” laden”.

  De bedrijven die hun vacatures op ValidPeople.nl zetten en die doorgeplaatst willen hebben naar de vacaturekrant.nl krijgen ook het icoontje op hun vacatures, zodat de werkzoekende met lastig lichaam, die misschien nog nooit gehoord heeft van ons, in ieder geval gaat weten welke bedrijven bewust zijn.

  Even voor de beeldvorming: Ook bij de ” doelgroep” zelf moeten nog heel wat stappen gemaakt worden. Op 1 dag stond er een vacature voor junior recruiter bij Alliander op validpeople.nl en 1 voor koerier bij Valid Express. Er kwam geen 1 reactie op die van Alliander en wel 42 op die bij Express! Ook hoogopgeleide mensen, die ” dan maar” koerier wilden worden, bij een bedrijf die rekening houd met hun beperking. Wat zegt dat over zelfvertrouwen en eigen toekomstbeeld? Dus aan beide kanten is er iets goed mis. Maar de balans slaat nu naar mijn gevoel meer door bij die van de doelgroep, die moet nu gaan ” staan” en hun verantwoording nemen. En dus ook al loop je het gevaar van afwijzing, toch blijven proberen, want anders heb je jezelf opgegeven en daar is er maar 1 verantwoordelijk voor.

  Ik denk dat we er nog lang niet zijn, als het gaat over arbeidsparticipatie voor iedereen, maar we gaan wel de goede richting op. . En dat is maar goed ook, want als de vergrijzing straks toeslaat hebben we pas een echte crisis en daarom moet iedereen mee doen, vinden wij bij Valid.

  Dus Achmea, beetje gek zo'n apart groepje werven, maar fantastisch, want uiteindelijk gaat het niet om het proces, maar om het resultaat!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08