Salarissen en beloning

Door Bas van de Haterd op 23-06-2010 07:33.

De top van de Amsterdamse politie verdient tonnen en daar zijn veel mensen nu, terecht, verbolgen over. Hoofdcommissaris Bernard Welten verdient bijna 263.000 euro per jaar. Daarnaast zou de gemeente een groot deel van zijn villa in het Zuid-Hollandse dorp Warmond betalen. Plaatsvervangend korpschef Cor Gorissen vangt ruim 212.000 en hoofd bedrijfsinformatie Hans Schönfeld krijgt ruim twee ton.

Tijdens het verkiezingsdebat vroeg ik via Youtube de politieke partijen hier al over. Volgens het Groen Links kamerlid verdient een startende politie-agent 1.600 euro bruto per maand en kan dit oplopen tot 2.700 euro als maximum. In vergelijking met een tweede kamerlid (krijgt ruim 7.100 euro bruto per maand) vond ik dit al veel, maar de politie-top (Welten) zit dus op bijna 22.000 euro per maand. Dat is dus 13,75 keer zoveel als een startende politie-agent.

Het is geen wonder dat het zo lastig is die extra agenten te werven. Alle verkiezingsbeloften over 10.000 agenten extra kunnen wat mij betreft dus als loos worden afgedaan, want je gaat ze voor deze salarissen niet vinden. Zeker niet als je zo’n verschil met de top hebt.

Ik stel niet dat een politie-agent miljonair moet kunnen worden, maar zoals Dan Pink stelt over motivatie van mensen: haal de geld issue van de tafel en mensen worden veel productiever. Van deze salarissen, zeker aan de onderkant, kan je geen gezin onderhouden.

Bankiersbonussen werken averrechts

Een ander bericht over beloning kwam van de ex-ABN AMRO HR manager die is opgestapt omdat hij zich niet kon verenigen met het feit dat de bonus cultuur bleef bestaan, ondanks dat de wetenschap aangaf dat dit niet werkte.

Hij heeft nu zelf wetenschappelijk onderzoek gedaan en het blijkt dat het vasthouden aan eerdere targets in een veranderende wereld een groot probleem zijn m.b.t. bonussen.

”Het behalen van targets is kennelijk iets anders dan goed werk afleveren”, verwoordt Wawoe hun standpunten.

Ik geloof daar sterk in en de zelf gecreëerde mythe dat bonussen een noodzaak zijn voor goed personeel aantrekken. Niet dat ik niet in variabele beloning geloof, maar die moet dan wel een breed draagvlak hebben wat betreft facetten, een aantal minimale voorwaarden voldoen (niet uitkeren indien…), gestoeld zijn op lange termijn en vooral een niet al te groot deel van de totale beloning uitmaken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.010 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08