Zo af en toe gebeurd je iets opmerkelijks waarvan je denkt; dit zouden meer mensen moeten weten! Linkedin, wie kent het niet,…….. de online ontmoetingsplaats voor werkend Nederland. Het motto is “alles is voor free” als je maar niet alleen komt halen! En zelfs dan zullen er maar weinigen zijn die er moeite mee hebben. Maar de teloorgang heeft zich ingezet en de eerste tekenen van verval treden in.

Voor een opdrachtgever actief in de automotive zoek ik een productmanager, deze vacature plaats ik in de groep:
Auto Netwerk Nederland: Het platform voor de Auto branche. Keurig onder het kopje jobs, niks aan de hand zou je zeggen. Na een dag krijg ik de volgende mail:

Geachte heer Bergen, beste Jeroen,

Uw boodschap op dit platform heeft een zakelijk/commercieel karakter.

Op zich is dit prima. Auto Netwerk Nederland is een uitstekend hulpmiddel voor uw oproep en wordt door meerdere bedrijven en personen succesvol gebruikt..

Voor bedrijven en professionals vraagt Auto Netwerk Nederland (Inmiddels 1300 leden) echter voor het plaatsen van commerciële/zakelijke boodschappen OP ONZE WEBSITE http://www.autonetwerknederland.nl i.c.m. ons ANN Netwerk een vergoeding!

Dat is raar dacht ik nog, zeker omdat er vanuit linkedin de volgende zin staat mbt het plaatsen van Jobs in groepen: “Share and discuss jobs with group members here. Like all discussion, it’s free! Want your job to reach 65 million top professionals across LinkedIn? Get started. “

Nadat ik de contactpersoon van Auto Netwerk Nederland  hiermee heb geconfronteerd en heb aangegeven geen interesse te hebben in een betaald jobpost op linkedin in een groep die volgens mij gratis zou moeten zijn, heb ik geen reactie meer ontvangen, de job oproep op de groep is na drie dagen verwijderd!

Ik ben benieuwd hoe Linkedin hierover denkt?, of lezers van RecTec ook dergelijke trends waarnemen / hier ervaringen mee hebben? Of is dit een eenmalige dwaling van iemand die niet begrijpt hoe social media werkt.

Over de Auteur

Jeroen Bergen Na het mijn studies Personeel & Arbeid en Personeel wetenschappen heb ik reeds in 1998 gewerkt voor een vacaturesite voor ICT professionals. Vervolgens ben ik in 2000 bij Primatch begonnen als HRM consultant. Sinds 2005 ben ik partner binnen Primatch. Ik heb een grote interesse in het functioneel gebruik van nieuwe media en de toepasbaarheid voor het HRM werkveld. Ik ben er van overtuigd dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Via Rectec zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt, het P&O werkveld, arbeidsmarktcommunicatie en andere zaken, waar ik me druk over maak, me verbaas, erger, of enthousiast van kan worden.


565 views | Reageer (6 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden nieuwe blogpost: als oude denkers met nieuwe concepten aan de slag gaan -- Topsy.com()

 • Het is zeer vreemd. Ik heb zelf ook enkele Linkedin groepen en het is nooit in me opgekomen daar een prijs voor te vragen bij vacature plaatsing. Wel ben ik heel strikt: vacatures in vacatures, discussies behoren geen commerciële boodschappen te hebben, dan schop ik je meteen de groep uit (tegenwoordig zelfs zonder waarschuwing, er staat een grote featured post boven wat wel en niet mag).

  Een factuur sturen voor de plaatsing van een vacature in Linkedin? Tja, bijzonder is het enige woord wat mij te binnen komt.

  Wat je merkt is dat bij bijna alles meteen een verdienmodel gemaakt moet worden. RecTec heeft dat bv. niet, en daardoor wordt het een stuk beter gelezen dan veel andere initiatieven van betaalde partijen. Ik geloof sterk in het 'geven en krijgen' principe, dat is namelijk het social deel van social media: geven… gewoon geven.

 • In de gebruiksvoorwaarden van LinkedIn staat volgens mij duidelijk dat je geen geld mag vragen voor gebruik van groepen, lidmaatschap daarvan of plaatsen van content. Wordt dat wel gedaan dan worden de LinkedIn regels dus overtreden. Alleen LinkedIn mag geld aan LinkedIn verdienen 🙂

  Ik kom het zelf wel vaker tegen, maar heb daarin niet duidelijk een toename waargenomen de laatste periode ofzo.

 • Edwin van der Poel

  Beste Jeroen,

  Ik heb een aantal maanden geleden precies hetzelfde meegemaakt met deze groep. De communicatie met de groepseigenaar zoals jij die omschrijft heb ik exact hetzelfde gehad. Omdat ik de gang van zaken dermate vreemd vond heb ik via LinkedIn iemand van LinkedIn Nederland benaderd waarop ik de reactie heb ontvangen dat dit inderdaad niet is toegestaan. Er is me beloofd dat er achter aan gegaan zou worden maar blijkbaar is dat niet echter gebeurt.

  Inderdaad erg bijzonder…

  Met vriendelijke groet,
  Edwin van der Poel

 • J Bergen

  @ Michiel, tja het monopolie van Linkedin is ook niet echt web 2.0 maar in ieder geval wel transparant 😉

  @ Edwin, dank voor je reactie, jou ervaring maakt het alleen maar vreemder, kennelijk is er hier iemand erg hardleers. Ik zal eens mailen naar Linkedin NL kijken wat er gebeurd, als er iets boeiends uit komt houd ik je op de hoogte.

 • Edwin van der Poel

  @ Jeroem, ik ben benieuwd… hoor graag van je. Je kunt me eventueel mailen op edwin@reccen.nl


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën